E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.25 düşüşle kapattı---

Borsa günü yüzde 0.25 düşüşle kapattı

Borsa  günü yüzde 0.25 düşüşle kapattı
22 Ağustos 2016 - 17:40 borsagundem.com

Borsa günü yüzde 0.25 düşüşle 77.953 seviyesinden kapattı

Güne düşüşle başlayan endeks gün boyu negatif seyrini sürdürdü. Düşük işlem hacminin görüldüğü BİST-100 endeksi 77.436- 78.102 aralığında seyrettikten sonra günü yüzde 0.25 kayıpla 77.953 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0.70 eksi kapatırken işlem hacmi 2.3 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta boyunca dalgalı bir seyir izledi. Hafta ortasına kadar 77.600 puan seviyesine doğru düşüş gösteren Endeks tekrar 78.800 puana yükselse de bu seviyede gelen satışlar sonrası son işlem günü 77.300 puana kadar geriledi. Cuma günü  endeks yüzde 0.22  artışla 78.145 puandan haftayı  tamamladı. Endeks yeni güne yüzde 0.55 düşüşle 77.715 puandan başladı.

Haftanın son gününün önemli gelişmesi  Fitch'in not kararıydı. 'BBB-' kredi notunu sabit tutan derecelendirme kuruluşu, "durağan" görünümü "negatif"e düşürdü. Darbe girişimi dışında güvenlik koşullarının kötüleştiğine, İstanbul ve Ankara'daki terör saldırılarının riskleri artırdığı belirten Fitch, politik belirsizliğin ekonomik performansa etkisinin olmasını beklediğini ve ekonomi politikasına risk teşkil ettiğini söyledi.  Uzmanlar büyüme tarafında da bir düşüş olmasını bekleyen Fitch'in görünümü düşürmesini bir uyarı olarak algılamamız gerektiğini belirtiyor.

Yarın gözler Merkez Bankası faiz kararında olacak. Ekonomistlere göre geçtiğimiz hafta TL cinsi zorunlu karşılıklarda 50 bp indirime giden hükümetin faizleri düşürmek için yaptığı çalışmalara Merkez Bankası 'da desteğini sürdürerek  üst batta 25 baz puan indirim olacağını bekliyorlar.

Haftanın diğer önemli gelişmesi piyasaların yakın takibindeki  isim olan Janet Yellen'ın bu hafta Jackson Hole sempozyumunda yapacağı açıklamalar olacak. Yellen'ın açıklamaları Dolar endeksinin yönünü belirleyecektir. Güvercin kanada yakın olan Janet Yellen'ın konuşmasında bu yıl bir faiz artırımı olabileceği sinyalleri alınırsa bu, Dolar endeksinin trend desteği üzerindeki kalıcılığının devam etmesiyle yeniden 95.50-96.00 seviyelerine ulaşmasına imkan verebilir.

Jackson Hole'de merkez bankalarının cephaneleri tartışılacak

KÜRESEL PİYASALAR

Haftanın son işlem gününde volatilite devam ederken piyasada da kar satışları yaşandı. FOMC tutanakları sonrası oluşan havanın FED Başkan yardımcısı Fischer ve NY FED Başkanı Dudley'nin açıklamaları sonrası bozulduğu görüldü. Fischer açıklamasında ABD ekonomisinin halihazırda merkez bankasının hedeflerine ulaşmaya yakın olduğunu ve büyümenin hız kazanacağını söyleyerek, 2016 yılında bir faiz artırımının halen değerlendirilmekte olduğunu işaret etti. Özellikle bu hafta açıklanacak büyüme rakamı öncesinde Fischer bu sözleri büyümede pozitif revize gelebileceğine işaret etti. Fischer açıklamaları sonrasında dolar endeksinde değer kazancı yaşanırken, gelişmiş ve gelişen ülke endekslerinde de gevşeme yaşandı.

Avrupa hisseleri İtalya ve İspanya öncülüğünde gerilerken özellikle İtalyan bankacılık sistemine ait soru işaretleri arttı. İtalyan hisseleri yüzde 2 üzerinde değer kaybı yaşarken, Alman DAX30 endeksinde bu kayıplar sadece yüzde 0.50 seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık stres testi sonrasında oluşan havanın FED ve faiz beklentileriyle bozulduğu görülüyor. Amerikan hisseleri rekor seviyeye yakın yerlerden gevşeme yaşarken kayıpların Avrupa'ya göre daha sığ olduğu görüldü. Amerikan vadelileri güne satıcılı başladı.

Bu sabah Asya seansında karışık seyir izlenirken, Çin ve Hong Kong'da satışlar yaşanıyor. Japonya'da ise Yen'e bağlı olarak kısmi alımlar görülse de alımların zayıf kalıyor.

 

Dolar 2.95 seviyesini gördü

 

Petrolde kayıplar artıyor

  

Altın düşüşünü sürdürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)