E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.04 artı puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 1.04 artı puanla kapattı

Borsa günü yüzde 1.04 artı puanla kapattı
15 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 1.04 yükselişle 77.678 seviyesinden tamamladı

Güne FED etkisi ile satışla başlayan endeks 76.255 seviyesine kadar geriledikten sonra gelen alımlarla 77 bin 500 seviyesini aştı. BİST-100 endeksi günü yüzde 1.04 yükselişle 77.678 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1.60 yükselirken, işlem hacmi 3.8 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

BİST-100 endeksi dün güne yatay negatif başladıktan sonra satışlarını 76.458 seviyesine kadar genişletti. FED kararı öncesinde dar aralıkta yatay seyreden BİST-100 endeksi günü yüzde 0.15 kayıpla 76.880 seviyesinden tamamladı. Endeks FED sonrası yeni güne ise yüzde 0.72 düşüşle 76.325 seviyesinden başladı.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 10 Aralık'ta sona eren haftada 4 bin kişi azalarak 254 bin oldu. Beklenti; 255 bindi. 4 haftalık ortalama işsizlik başvuruları 5 bin 250 kişi artarak 257 bin 750'ye çıktı. Başvurular 93 haftadır 300 bin seviyesinin altında seyrediyor. Bu, 1970'ten beri görülen en uzun süreli trend ve iyileşen istihdam piyasası görünümüyle uyumlu..

MHP ve AKP'nin üzerinde anlaştığı yeni anayasa teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'nda oylanacağı tarih netleşti. Resmi bir açıklama olmasa da Komisyon'un, bütçe görüşmelerinin ardından önümüzdeki hafta anayasa değişikliğini gündemine alması bekleniyor. Meclis'ten en az 330 oy çıkarsa, Mart ayında başkanlık sistemi için referanduma gidilmesi bekleniyor.

Aralık ayı TCMB Beklenti Anketi'ne göre, yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 7.8'den yüzde 7.69'a gerilerken, 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 8.04'e yükseldi. Bir önceki anket döneminde yüzde 2.9 olan yıl sonu büyüme beklentisi ise yüzde 2.6'ya gerilerken, 2017 yılı beklentisi yüzde 3.3'ten yüzde 3.2'ye düştü. Yılsonu Dolar/TL beklentisi ise 3.3369'dan 3.4600'ya yükseltildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklandı. Buna göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 9 Aralık haftasında net 98,9 milyon dolarlık hisse senedi ve 19,4 milyon dolarlık Özel Sektör Tahvil ve Bonosu (ÖST) aldı, 143,3 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) sattı.

Yurt içinde bugün işsizlik oranı ve bütçe dengesi açıklandı. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre işsizlik oranı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre 1 puan artarak yüzde 11.3 seviyesinde gerçekleşti. Bütçe dengesi ise Kasım ayında 10 milyar TL fazla verdi. Böylelikle Ocak-Kasım döneminde bütçe toplamda 2.1 milyar TL açık vermiş oldu.

Morgan Stanley ekonomisti Chetan Ahya tarafından kaleme alınan notta, Türkiye'nin Güney Afrika, Kolombiya, Meksia ve Endonezya ile birlikte ABD'de artan faizlere karşı en duyarlı ülkeler arasında olduğunu söyledi. Ahya, Hindistan, Güney Kore ve Rusya'nın en az duyarlı ülkeler grubunda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Piyasalar için kritik ilişki!

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Aralık toplantısı, beklendiği gibi  faiz artışıyla sona erdi. Fed, politika faizi oranını 25  baz puan artırarak yüzde 0.50-0.75 aralığına yükseltti. Fed, ayrıca gelecek  seneye yönelik faiz artışı beklentisini ikiden üçe çıkardı.Yellen, enflasyonun birkaç yıl içinde yüzde 2 hedefine yükselmesini beklediğini söyledi.

İki gün süren toplantının ardından yayınlanan karar metnine göre, Fed  Başkanı Janet Yellen liderliğindeki 10 FOMC üyesi, gösterge faiz oranını yüzde  0,25-0,50 aralığından yüzde 0,50-0,75 aralığına çıkarma kararını oy birliğiyle  aldı. Dört faiz artışı beklentisiyle başladığı 2016'yı tek faiz artışıyla  kapatan Fed, ayrıca son 10 yılın ikinci faiz artışını yapmış oldu.

Janet Yellen, başkan olarak görev süresinin dolacağı Şubat 2018'den sonra ABD merkez bankasında kalmayı gözardı etmediğini söyledi.  ABD başkanı seçilen Donald Trump kampanya döneminde Yellen'i şiddetli bir şekilde eleştirmiş ve görev süresi dolunca değiştireceğini söylemişti. Fed faiz toplantısı sonrası konuşan Yellen, dört yıllık görev süresini tamamlamak istediğini tekrarlarken, bundan sonra bankada kalıp kalmama konusunda henüz karar vermediğini ifade etti.

Piyasalar Yellen'ın 'şahin' tutumundan sonra negatif bir refleks gösterdi. Seçim öncesi dönemden çok da farklı bir söylem kullanmayan Fed'in Trump'la ilişkisinin ne olacağı piyasalar için kritik önem taşıyor.ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artışının ardından uzmanlar, gelecek ay ABD başkanlığını devralacak Donald Trump'ın söylem ve politikaları ile Fed'in vereceği tepkilerin bundan sonraki süreç için piyasaların odağında yer alacağını belirtti.

JP Morgan, ABD ekonomisi için 4. çeyrek büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. JP Morgan, Kasım ayında yurt içi perakende satışların beklentilerden zayıf gelmesinin ardından 4. çeyrek için GSYH büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 1,5 seviyesine indirdi

Morgan Stanley tarafından yayınlanan bir raporda; Türkiye'de üçüncü çeyrekte %-1.8 oranında keskin bir yavaşlama görülmesine rağmen yetkili makamların parasal (bireysel kredi tarafındaki makro ihtiyati önlemlerin gevşetilmesi)önlemlerini dikkate alarak 4. Çeyrek büyümesinin % 2'nin altında kalmasını bekliyor.

Enflasyon beklentisi yüzde 8.04'e yükseldi

 

Altın Fed sonrası 1126 seviyesini gördü

 

Vatandaşlar bankadaki hesabından ne kadar döviz bozdurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)