E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.17 eksi puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 1.17 eksi puanla kapattı

Borsa günü yüzde 1.17 eksi puanla kapattı
06 Şubat 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 1.17 düşüşle 87.357 seviyesinden tamamladı

Haftanın ilk gününe alımlarla başlayan endeks 90 bin seviyesine ramak kala Şubat 2015 yılından beri gördüğü en yüksek seviye olan 89.537 seviyesini test etti. Bu seviyeden gelen satışlarla 87.339 seviyesine kadar gerileyen BİST-100 günü yüzde 1.17 düşüşle 87.357 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksinin yüzde 2.03 düştüğü günde işlem hacmi 5.6 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Borsa istanbul haftanın son işlem gününe yatay negatif başladıktan sonra ABD verileri ile yükselişini 88 bin seviyesi üzerine taşıdı. Endeks günü yüzde 1.14 kazançla 88.389 seviyesinden tamamlarken, işlem hacmi 4.5 milyar TL oldu. Endeks yeni güne ise yüzde 0.83 yükselişle 89.121 seviyesinden başladı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, euro bölgesinde enflasyonun baskı altında olduğunu ancak para otoritesinin, varlık alım programının boyutunu ve/veya süresini değiştirmek için hazır olduğunu belirtti. Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesinde konuşma yapan Draghi, Aralık ve Ocak ayında enflasyonun artışının genel olarak enerji fiyatlarındaki artışla birlikte gerçekleştiğini söyledi. "Şu ana kadar oluşan enflasyon baskıları oldukça zayıftı ve böyle devam ettiğimiz sürece sadece kademeli olarak yükselmesini öngörebiliriz" Draghi, işgücü piyasalarındaki zayıflığın ve olumsuz üretim gelişmelerinin maaş artışlarını baskıladığını ifade etti.

Fransa'da Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyması beklenen Marine LePen'in ülkesini euro'dan çıkarmayı taahhüt eden bir manifesto yayınlamasının ve bu durumun dünyanın en büyük ortak pazarına yönelik siyasi risklerin altını çizmesinin ardından küresel piyasalarda Brexit ve Trump sonrası endişeler arttı. Güvenli liman özelliği ile altın 1230 zirvelerini test etti.

Frexit piyasaları tedirgin etti

Ziraat Bankası, THY, Halkbank, Borsa İstanbul, BOTAŞ gibi bazı kuruluşları devralan TVF bu şirketleri teminat göstererek büyük projelere yurtdışından kaynak arayacak. 

Borsa İstanbul A.Ş.'nin Hazine Müsteşarlığı mülkiyetinde olan ve şirket sermayesinin %73,6'sına denk gelen payları, Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Varlık Fonu'na devredildi. Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri AO, PTT ve Türksat'ın sermayelerinde bulunan Hazine'ye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom'un yüzde 6.68 oranındaki Hazine'ye ait hissesi ile Eti Maden ve Çaykur'un TVF'ye aktarılmasına dair kararın dün yayımlanmasından sonra bugün de Türk Hava Yolları (THY) ve Halkbank'ta Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'nin sahip olduğu payların özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak TVF'ye devredileceği açıklandı. Yetkililer yapılan düzenlemeyle TVF'nin Sayıştay denetimi dışında tutulacağını belirtiyorlar.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bazı kamu kuruluşlarının Varlık Fonu'na devredilmesiyle ilgili 'Türkiye ekonomisinin kendi ayakları üstünde durabilecek, olası birtakım 

ekonomik salvolara karşı kendisini koruyabilecek, daha dinamik bir yapıya kavuşması öngörülmektedir. Varlık fonu, Türkiye'nin ekonomik olarak güçlü bir fona sahip olması ve ekonomide bazı birtakım Türkiye
ekonomisi üzerindeki yapılabilecek operasyonlara karşı Türkiye'nin kendisini bir yerde garantiye alması için ortaya konulmuş olan bir fondur' diye konuştu.

Piyasalarda bu hafta; Almanya'nın ardından, bu hafta, İspanya, İtalya ve Fransa da Aralık ayı sanayi üretimi verilerini açıklayacak ve bu verilerin Euro Bölgesi büyümesine katkıda bulunması bekleniyor. İngiltere'de, sanayi aktivitesi ılımlı bir konumda çıkabilir.

Ayrıca aralarında Societe Generale SA ve UniCredit SpA'nın da bulunduğu Avrupa bankaları finansallarını açıklayacak. Sağlık bakım sektöründen ise Sanofi ve GlaxoSmithKline Plc karlarını açıklayacak. Küresel anlamda, BP Plc, SoftBank Group, Walt Disney Co., Twitter Inc. ve Coca-Cola Co.'nun rakamları izlenecek.

Altın 1230 dolara yükseldi

 

Netanyahu: İran, Orta Doğu'yu fethetmek istiyor

 

Trump'a karşı bir günlük grev hazırlığı

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)