E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.84 yükselişle kapattı---

Borsa günü yüzde 0.84 yükselişle kapattı

Borsa günü  yüzde 0.84 yükselişle kapattı
28 Kasım 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.84 yükselişle 74.990 seviyesinden kapattı

Haftanın ilk işlem gününe dolardaki düşüş ile hızlı alımlarla başlayan endeks kazançlarını yüzde 1 üzerine genişleterek 75332 seviyesine kadar yükseltti. Bu seviyeyi geçmekte zorlanan endeks hafif gevşeme ile kazançlarını korudu. BİST-100 endeksi günü yüzde 0.84 yükselişle 74.990 seviyesinden tamamlarken işlem hacmi 2.6 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Haftanın son işlem gününe düşüşle başlayan BIST-100 endeksi, bir ara 74.000'in altına sarksa da bu seviyeden gelen tepkiden sonra günü yüzde 0.23 yükselişle 74.363 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni güne ise yüzde 0.86 yükselişle 74.999 seviyesinden başladı.

Morgan Stanley tarafından kaleme alınan araştırma raporuna göre kurum, Türkiye'nin 2016 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 3.3'ten yüzde 2.7'ye düşürdü.Büyüme beklentisindeki aşağı yönlü revizyonu ağırlıklı olarak üçüncü çeyrekteki döngüsel unsurlara bağlayan kurum, üçüncü çeyreğe ilişkin tahmininin yüzde 0.4 küçülme olacağı yönünde olduğunu ifade etti. Söz konusu küçülmenin gerçekleşmesi durumunda Türkiye'nin 2009 yılının ilk çeyreğinden beri ilk kez küçüleceğinin altı çizildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,9, gelecek yıl ise yüzde 3,3 büyüyeceği tahmininde bulundu. OECD’nin bugün yayınlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporunda,Türkiye'nin büyümesinin bu yıl yüzde 3'ün altına gerileyeceği, 2018'de ise kademeli olarak toparlanma yaşayacağı öngörüsüne yer verildi.

Piyasalar OPEC toplantısından çıkacak sonuca ve 4 Aralık'taki İtalya referandumuna odaklanmış durumda.Cumhuriyet senatosunun yetkilerini kısıtlandıracak anayasa paketinin halkın oyuna sunulacağı referandumda hayır oyları yüzde 39'la önde gidiyor. Bu Başbakan Renzi'nin istifası anlamına gelebilir. İtalyan bankaları, bu riskle birlikte, Avrupa hisse senetlerindeki düşüşlere öncülük etti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi küresel ekonominin önemli belirsizliklerle karşı karşıya olduğunu, buna rağmen bölge ekonomisinin ılımlı hızda büyüdüğünü söyledi. 2016 yılının genelinde ekonominin dirençli kaldığını belirten Draghi'nin Avrupa Parlamentosu'nda yapacağı konuşma metninde, Euro bölgesi'nin, İngiltere referandum sonucunun bulaşıcı etkilerini şu ana kadar iyi atlattığını ifade etti.

TL nasıl özendirilecek

 

Trump'ın bazı eyaletlerde oyları yeniden sayılacak. Clinton'ın kampanya ekibinin yapmış olduğu çağrı sonucu başta Wisconsin'da oyların yeniden sayılacağına yönelik haberler var. Oy sayıları arasındaki farkın 28 bin olduğu eyalette, yön değişikliğinin olması oldukça zor. Sırada ise, Michigan ve Pennsylvania'da ise oy tartışmlarının olduğu eyaletler arasında. İlerleyen günlerde eğer yeniden sayım yapılırsa, hareketlilik artabilir.

Bu haber ile gevşeyen dolar kuru nedeniyle geçtiğimiz hafta 3.47 zirvelerini test eden kur, haftaya gevşeme ile başladı ve gün boyunca  3.42 seviyelerinde dengelenmeye çalıştı. An itibari ile 3.4258 seviyesinden işlem görüyor. 

OPEC üyesi ülkeler 30 Kasım'da Viyana'da bir araya gelerek üretim kısıntısı konusunda nihai kararlarını verecekler. Piyasa, Suudi Arabistan'ın Pazartesi günkü görüşmelerden çekilmesi gibi haberlerden kaynaklanan belirsizliklerin etkisiyle baskı altında. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih, petrol piyasasının üretici ülkelerin arza bir müdahaleleri olmasa bile 2017 yılında kendi kendine dengeye varacağına inandığını söyledi. Al-Falih, bu nedenle petrol üretiminin cari seviyelerde devam ettirilmesinin haklı olabileceğini de vurguladı.

Altın,  sert düşüşün ardından doların gerilemesiyle birlikte yükselişte...1200 desteğinin aşağı yönlü kırılması ile satışlarını derinleştiren ons altın yeni haftaya 1184 seviyesinden başladıktan sonra ons başına yüzde 0.25 kazançla 1187 dolar seviyesinde.

Piyasalar OPEC toplantısına odaklandı

 

Başbakan Yıldırım'dan Rusya'ya ziyaret

 

  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)