E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 2.41 yükselişle kapattı---

Borsa günü yüzde 2.41 yükselişle kapattı

Borsa günü yüzde 2.41 yükselişle kapattı
22 Eylül 2016 - 17:40 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 2.41 yükselişle 79.795 seviyesinden kapattı

FED'in aldığı karar sonrası küresel piyasalardaki yükseliş ve gevşeyen dolarında etkisi ile güne sert alımlarla başlayan Borsa İstanbul, TCMB'den beklenen sonucun çıkmasının ardından alımlarını gün boyunca sürdürerek günü yüzde 2.41 yükselişle 79.795 seviyesinden bitirdi. Bankacılık endeksi yüzde 2.80 yükselirken işlem hacmi 4.6 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

BİST-100 dün 77.200 seviyesinden aldığı destekle gün boyunca yukarı yönlü seyrine devam ettikten sonra, teknik açıdan önemli bir seviye olan 77.500'ü yukarı yönlü kırarak kapanışını yüzde 0.78 yükselişle 77.915 seviyesinden yaptı. Endeks yüzde 1.21 yükselişle 78.856 seviyesinden hızlı başlangıç yaptı.

TCMB, sadeleşme süreci çerçevesinde faiz indirimine bu ay da devam etti. TCMB Eylül ayı toplantısında faiz koridorunun üst bandını beklendiği gibi 25 baz puan indirerek yüzde 8.5'ten yüzde 8.25'e çekti. Politika faizi yüzde 7.50 ve faiz koridorunun alt bandı ise yüzde 7.25'te kaldı. Geç likidite penceresi borç verme faiz oranını da yüzde 10,00'dan yüzde 9,75'e indirdi.

Karar sonrası yapılan açıklamalarda ekonominin ivme kaybettiğine yönelik değerlendirmeler dikkat çekiyor. Son dönemde açıklanan verilerin 3. çeyreğe yönelik olumsuz bir tablo ortaya koyduğunu
söyleyen TCMB, turizm sektöründeki gelişmelerin cari açık üzerinde kısa süreli olumsuz etki yaratmasına karşın dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediğini bildirildi. Kurul ayrıca yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini belirtti.

Şimşek: Büyümedeki yavaşlama 15 Temmuz'dan sonra derinleşti

 

Fed'in faiz kararı sonrası ve TCMB'nin de beklentilere paralel olarak faiz indirimi yapması TL tarafına destek oldu ve parite 2.94 seviyelerine kadar gevşedi.

FED, beklentiler dahilinde  karar alarak 3'e karşı 7 oyla, yüzde 0.25 ile 0.50 aralığındaki faiz oranlarını sabit tuttu. FOMC kararları sonrası beklenen isim Janet Yellen yaptığı açıklamalarda ekonominin önümüzdeki bir kaç yıl boyunca ılımlı büyümeye devam edeceğini belirtti. Fed Başkanı bu toplantıda faiz artırmamalarının sebebinin ekonomiye olan güven eksikliğinden değil, bu kararı vermeden önce daha fazla kanıt görmek istemeleri olduğunu dile getirdi.
 
Yellen konuşmasının devamında kısa vadeli risklerin dengeli olduğunu, ücretlerin ve iş gücüne katılımın artmasını beklediklerini söyledi. Kademeli faiz artışlarına yeniden vurgu yapan Yellen iş gücü piyasasının güçlenmeye devam etmesi ile birlikte bu yıl 1 faiz artışının hala mümkün olduğunu belirtti.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Cleveland Başkanı Loretta Mester ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren faizlerin yüzde 0,50-0,75 aralığına yükseltilmesinden yana oy kullanarak, muhalif tarafta yer aldı. Üç üyenin faizleri sabit tutma kararına karşı çıkarak, Fed tarihindeki en güçlü muhalefetlerden birini göstermesi, FOMC toplantısının çetin tartışmalara sahne olduğu ve yetkililer arasındaki görüş ayrılığının derinleştiği şeklinde değerlendirildi. Buna ilaveten, toplantının karar metninde, "Ekonomik görünüme ilişkin yakın vadeli riskler aşağı yukarı dengelenmiş gözüküyor" ifadesine yer verilmesi, Fed'in yakında faiz artışına gideceğine yönelik sinyallerden biri olarak yorumlandı.

Moody's Türkiye ekonomisi ile ilgili olumlu açıklamalar yaptı ve bir anlamda not indirimi gelmeyeceğinin sinyalini verdi. Moody's halen Türkiye'nin notunu gözden geçiriyor. 18 Temmuz'un üzerine 90 gün eklendiğinde, bir ay içinde açıklama gelebileceği belirtiliyor. Genel beklenti indirim olmaması yönünde...

Dolar/TL 2.94 seviyesinde

 

Petrol kazançlarını genişletti

 

Altın 1340 doları gördü

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)