E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.21 düşüşle kapattı---

Borsa günü yüzde 0.21 düşüşle kapattı

Borsa günü yüzde 0.21 düşüşle kapattı
09 Kasım 2016 - 17:40 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.21düşüşle 76.208 seviyesinden tamamladı

ABD başkanlık yarışında Trump'ın zafer kazanması ile şok yaşayan piyasalara paralel BİST-100 endeksi de sert kayıpla başlayarak gün içerisinde tekrar normale döndü. Endeks 74.509 seviyesine kadar gevşemesinin ardından alımların hızlanması ile günü yüzde 0.21 kayıpla 76.208 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0.20 yükselişle kapatırken işlem hacmi 4.5 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Dün 76 bin seviyesini aşan BİST-100 endeksi günü yüzde 0.91 yükselişle 76.367 seviyesinden tamamladı. Trump'ın öne geçmesi ile sarsılan piyasaların etkisi ile Borsa İstanbul yüzde 2.37 düşüşle 74.561 seviyesinden güne başladı. 

Sabah erken saatlerde Donald Trump'ın Başkan seçilmeye yaklaşması ile riskli varlıklardan çıkış, güvenli limanlara doğru bir kaçış oluşmuştu. Gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimleri, ABD'de başkanlık seçim sonuçlarının Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Demokrat rakibi Hillary Clinton'ın önünde gittiğini göstermesinin ardından sert düştü. Trump'ın seçilme olasılığı ile en çok düşen para birimi olan Meksika pesosu, son sekiz yılın en sert düşüşünü göstererek tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, Türk Lirası tüm zamanların en düşük seviyesine indi ve Güney Afrika randı dört haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Trump'ın kazanma şansının artması sonrası yatırımcılar gelişen piyasa varlıklarından çıkarak güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneliyor.

Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump ve Demokrat Parti adayı eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton arasında gerçekleştirilen 2016 ABD Başkanlık seçimlerinde zafer Trump'ın oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump'la görüşecek

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile ilişkileri her alanda iyileştirmek istediklerini ancak bunun kolay bir yol olmadığını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD başkanlığına
seçilen Donald Trump sonrası "belirsiz" bir döneme girileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD'de yeni bir dönem başlıyor. Amerikan halkı bu tercihle birlikte temenni ederim ki bu tercih dünyaya temel hak ve özgürlükler noktasında, gerek bölgemizdeki gelişmeler anlamında olumlu gelişmelere sahne olur. ABD'nin bu tercihini hayra yormak ve başarılarla dolu bir gelecek temenni ediyorum." dedi.

Trump'ın ABD Başkanı seçilmesine ilişkin olarak Ağbal "Trump'ın ortaya koyduğu farklı görüşler var, bu tüm dünyada ilgiyle karşılandı. Bu sonucun gerçekten beklenmeyen bir sonuç olduğunu söylemek lazım ama demokrasinin de güzelliği bu..ABD için hayırlı olsun. Trump'ın ilk açıklamasına bakılırsa daha uzlaşmacı, piyasalardaki tereddütleri gidermeye yönelik bir söylemi var..Bizim için önemli olan global piyasaya etkilerini dikkatle izleyeceğiz" dedi.  Bakan Zeybekci ise ABD seçimleri ve Brexit referandumunun sonuçlarının köklü değişikliklere işaret ettiğini belirterek, bu gelişmelerin Türkiye'nin yararına olacağını söyledi.

Türk iş dünyası temsilcileri, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın kazandığı ABD başkanlık seçim sonuçlarının iki ülke ilişkileri açısından olumlu olacağı ve yeni fırsatlar gündeme getirebileceği öngörüsünde bulundu.

ABD seçimleri süresince Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın öngörülenlerin üzerinde performans göstermesi, dolar/TL'yi 3.30 seviyesinde tarihi rekor düzeylere taşıdı. Asya borsalarının açılışında bir ara 3.3004 doları gören dolar, daha sonra 3.17 seviyesine kadar çekilse de şu saatlerde 3.21 seviyelerinde dengelendi. Dolardaki hızlı tırmanışa bağlı yükselen euro da tarihinde ilk kez 3.60 lira sınırını aşarak 3.6954 liraya kadar tırmandıktan sonra, 3.53 lira seviyesinde hareket etmeye başladı.

ABD’de seçimlerin devam ettiği saatlerde global piyasalarda oluşan belirsizlik nedeniyle altına olan talepteki artış beraberinde yukarı yönlü hareketleri de getirdi. Bu hareketlerin sonucunda 1337
seviyeleri ile yaklaşık 1,5 ayın tepe noktasının test eden sarı metal seçim sonrasında belirsizlik ortamının görece iyileşmesinden dolayı diğer finansal ürünlere benzer hareket ederek gevşeme hareketleri gösterdi. An itibari ile 1296 dolar seviyesinde...

Petrol fiyatları ABD Başkanlık seçimleri ile birlikte hareketlilik yaşadı. Trump’ın popülist söylemlerini var olan ticari anlaşmalar üzerinde bir risk gören yatırımcıların etkisi ile piyasanın ilk tepkisi satış yönünde oldu. Fakat güniçerisinde tekrar toparlanmalar görüldü. İlerleyen günlerde OPEC’ten gelen açıklamalar ile stok verileri takip edilecek.

Seçim öncesi aralık ayındaki FED faiz arttırma ihtimali yüzde 80 civarlarındayken, an itibariyle bu oran yüzde 50 seviyelerinin hafif altına gerilemiş durumda.

 

AB'den Türkiye'ye 'ilişkileri dondurma' cevabı

 

Türk iş dünyasından Trump değerlendirmesi

 



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • K209 Kasım 2016 10:14

    TEZGAH SAĞLAM NE OLACAK TRUMP OLSA CLINTON OLSA PİYASAYA KORKU SAL DÜŞÜR BELKİDE TRUMP DAHA İYİ...ARADA PARA CAMBAZLARI KAZANIYOR....ERDAL KARAYAZICI 67 BİN DİYORDU...BEN SAHSEN YAZMAM ONUN YERİNE...