E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
06 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.14 oranında yükselişle 98.331 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne yatay başlangıç yapan Borsa İstanbul günü yüzde 0.14 oranında artışla 98.331 puan seviyesinden kapattı.Dar bir bantta dalgalanan endeks 97.500 desteğinin üzerinde kaldı.Katar krizine ilişkin haberler takip edildi. Küresel piyasaların daha çok Perşembe gününe odaklanmış olduğu görünüyor.ECB'den gelebilecek söylem değişikliği, İngiltere seçimlerinden çıkacak sonucun belirsizliği ve eski FBI Başkanı Comey'nin Perşembe Trump'ı sıkıntıya sokabilecek bir ifade verme ihtimali risk iştahı üzerinde olumsuz etki yaratmakta devam ediyor.Petrol fiyatlarındaki gerileme risk alma iştahını düşürürken borsalardaki negatif baskıda etkili oluyor.

Bist endeksi bu beklentiler ışığında en düşük 97.740 puanı, en yüksek 98.556 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.20 oranında değer kazandı, sanayi endeksi yüzde 0.33 oranında arttı.Piyasa işlem hacmi 4.299 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Kardemir D, Kipa ve Türk Havayolları oldu.

Dolar/TL 3.52'nin altında

Orta Doğu’da patlak veren Katar krizi ve ABD’deki siyasi belirsizlikler risk iştahı üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.Bundan en olumsuz etkilenen para birimlerinin başında Lira geliyor.Özellikle Katar krizi, Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ilişkiler nedeniyle Lira üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.Bu durum Dolar/TL dalgalanmaya sebep oluşturmakta.Kur sabah 3.52 seviyesinden işlemlere başlayıp gün içinde 3.5434 seviyesini test ederek tekrar 3.52 seviyesinin altına geriledi.Saat 18:05 itibariyle 3.5166 seviyesinde bulunuyor. 

GÜN İÇİ ÖNEMLİ GELİŞMELER

ABD Başkanı Donald Trump, Katar'ın bölge devleti tarafından izole edilmesinin, "terör vahşetinin sonunun başlangıcı" olduğunu savundu. ABD Başkanı Donald Trump kişisel Twitter hesabından açıklama yaparak, "Suudi Arabistan kralına ziyaretin karşılığını aldığımızı görmek güzel," dedi.
Avrupa Merkez Bankası'nın Mart ayında başlattığı devlet tahvili alım programı 2 Haziran haftasında 1 trilyon 568 milyar 13 milyon euroya ulaştı. 26 Mayıs haftasında alımlar 1 trilyon 557 milyar 683 milyon euro seviyesindeydi.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), gelişmekte olan piyasalara yerleşik olmayan yatırımcılardan sermaye akışının bu yıl 2016'ya göre yüzde 35, 252 milyar dolar artarak 970 milyar dolara ulaşacak. Bu,4 ay önce yapılan projeksiyonun 290 milyar dolar üzerinde.
Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Almanya’nın İncirlik Üssü’nde konuşlu askerlerini başka yere taşımasının uluslararası koalisyonun IŞİD’e karşı mücadelesini etkileyeceğini söyledi. ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar Haziran ayının haftasında geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 2,5 arttı.Satışlar ilk haftada mevsimsel etkilerden arındırılmamış verilerle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artış gösterdi.
Çinli politika yapıcılar ABD tahvillerinin, diğer ülkelerin varlıklarına göre daha cazip olmasını bekliyor.Küresel piyasalarda Fed'in bilanço küçültmesi gündemdeki yerini korurken, dünyanın en büyük piyasalarından birinde ABD tahvillerine yönelik bakış değişiyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Demirde gümrük vergisi yarıdan fazla düşürülecek" dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Demirde gümrük vergisi yarıdan fazla düşürülecek" dedi.
Türk Lirası reel döviz Kuru endeksi Mayıs ayında tüketici fiyatları bazlı olarak artış gösterdi. Merkez Bankası tarafından yayımlanan geçici verilere göre 2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi TÜFE bazında aylık yüzde 1,3 artış kaybederek 91,38 puana çıktı.
Fitch Ratings, aralarında Suudi Arabistan ve BAE'nin olduğu çok sayıda ülkenin Katar ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerini keskme kararı almalırını Katar'ın AA/durağan olan kredi notuna hemen bir etkisi olmadığını bildirdi. Bu anlaşmazlığın sürmesi halinde Katar için ekonomik ve finansal etkilerin daha ciddi olacağını ifade eden Fitch, kredi notuna potansiyel etkinin ise Katar'ın vereceği siyasi yanıta ve yurt içi siyasi istikrarın devam ettirilmesine bağlı olacağını vurguladı.
Fransa Adalet Bakanı Francois Bayrou, Fransa'nın aralarında Katar'ın da olduğu ülkelere gayrimenkul anlaşmaları için sağlanan vergi istisnalarını sona erdirmesi gerektiğini söyledi.Fransa'da Sarkozy döneminde Katarlı yatırımcılarna Fransa'daki gayrimenkul satışlarından elde ettikleri karlar için vergi muafiyeti tanımıştı.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Alman askerlerinin İncirlik'ten geri çekilmeleri sürecinde Türkiye ile hali hazırda gerilmiş olan ilişkilere zarar vermekten kazınacaklarını söyledi.Gabriel, Berlin'de yaptığı açıklamada kendisinin ve Bakanlık yetkililerinin durumu kötüleştirmekten kaçınmak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.
Güney Afrika ekonomisi 2016 4. çeyreğin ardından 2017 ilk çeyrekte de daraldı. 2016 4. çeyrekte br önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 azalan GSYH, 2017 ilk çeyrekte de bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 küçüldü. Üst üste iki çeyrekte de daralan Güney Afrika ekonomisi 2009 yılından bu yana ilk kez teknik resesyona girdi. 

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik üssünde bulunan Alman askerlerinin ve Tornado uçaklarının çekilmesinden tek seçenek olduğunu belirtti. Alman basınında çıkan haberlere göre, 19 Haziran Alman parlamentosunda yeni oturumların başlamasıyla çekilme kararı görüşülecek ve nihai karar verilecek.
Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiler. Görüşmede iki lider, Katar krizinin dialog ve uzlaşma yoluyla çözülmesi çağrısında bulundular.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bölgesel ülkelerin Güney Çin Denizi'nde istikrarı korumak için harcadıkları çabalara saygı ve destek sağlanması gerektiğini açıkladı.ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson kısa süre önce Avustralya'da yaptığı açıklamada, Güney Çin Denizi ve Kore yarımadası'ndaki nükleer kriz gibi sorunlardaki Çin'in, mevcut ekonomik kapasitesinden faydalanarak, siyasi sorumluluklarından kaçınmasına izin vermeyeceklerini açıklamıştı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Başkan Donald Trump, görevden aldığı FBI eski Başkanı Jomes Comey'in bu hafta Senato İstihbarat Komitesi'nde ifade vermesini engellemeyecek.Beyaz Saray açıklamasında, Senato İstihbarat Komitesi'nin olayları hızlı ve doğru değerlendirmesinin kolaylaştırılması için Trump'ın Comey'in 8 Haziran'da ifade edmesini engellemeyeceği ifade edildi.
IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'ın Avrupalı kreditörlerine Atina'nın borçlarının rahatlatılması krosunuda yaşanan açmazdan çıkmak için bir yol önerdi.Lagarde'nin önerisi Euro Bölgesi'nin Yunanistan kurtarma kredisinin yeni dilimini bu ay içinde serbest bırakmasına imkan verecek.
İngiltere'de tüketici harcamalarında büyüme Mayıs ayında yavaşladı.Barclaycard verilerine göre İngiltere'de Nisan ayında yüzde 5,5 artan tüketici harcamaları Mayıs ayında sadece yüzde 2,8 büyüdü. Bu, Haziran 2016'daki Brexit referandumundan bu yana görülen en düşük büyüme olarak kayıtlara geçti.  Japonya'da reel ücretler Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre değişim göstermedi. Yaşanan fiyat artışları nominal ücretlerdeki yükselişlyeri dengeledi.
Avustralya'da 2,3 milyondan fazla düşük ücretli çalışanı ilgilendiren asgari ücret artırıldı. Adil Çalışma Komisyonu asgari ücretin yüzde 3,3 artırılarak haftalık 694,90 Avustralya Doları olarak belirlenmesine karar verdi.
Rusya Maliye Bakanlığı, 16 Haziran'da yapılacak Rusya Merkez Bankası faiz toplantısı sonrasında bir Eurobond ihracına çıkıp çıkmama konusunu değerlendiriyor.Kaynaklara göre Maliye Bakanlığı, Rusya MB'nin kararından 1 hafta onra Eurobond ihracı yapmayı düşünüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, hali hazırda federal hükümet tarafından yürütülmekte olan hava trafik kontrol operasyonlarını kar amaçlı olmayan bir şirket kurarak özelleştirmek istiyor.
ABD Başkanı Donald Trump, sağlık hizmetleri ve vergi reformlarında izlenecek yolkonusunu görüşmek için bugün öğleden sonra Temsilciler Meclisi ve Senato'nun Cumhuriyetçi liderleri ile Beyaz Saray'da bir araya gelecek. Toplantıya Demokrat liderler davet edilmedi.
Beyaz Saray Yasama İşleri Direktörü Marc Short, sağlık harcamaları reformunun Kongre'deki yasalaşma sürecinin bu yas tamamlanmasını ve 4 Eylül'de tatilden dönecek olan Kongre üyelerinin veri reformu üzerinde çalışmaya başlamalarının yolunun açılmasını umduğunu söyledi.
HSBC, Brent petrolü için 2017 yılı ortalama fiyat tahminini 60 dolar/varil seviyesinden 56,0 dolar/varile ve 2018 için tahminini 75 dolar/varilden 65 dolar/varile indirdi.

Günün önemli şirket haberleri 06/06/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 06/06/2017

Altın İngiltere seçimleri öncesi sakin seyirde

Petrol fiyatlarında düşüş sürüyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)