E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'dan rekor kapanış ---

Borsa İstanbul'dan rekor kapanış

Borsa İstanbul'dan rekor kapanış
14 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 Fed faiz kararı öncesi günü yüzde 0.34 oranında yükselişle 99.636 puanla en yüksek kapanış seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Psikolojik sınır olan 100 bin puanı bugün tekrar yakalamaya çalışan Borsa İstanbul günü yüzde 0.34 oranında artışla 99.636 puan seviyesinden kapattı.Endeks bu kapanış puanı ile şimdiye kadar gerçekleşen en yüksek kapanış seviyesini yakaladı.Fed'in bu akşam sonlanacak toplantısını bekliyen piyasa sınırlı pozitif seyirde kaldı. ABD enflasyon verisiyle bir miktar yükselişin hızlandığı görülsede kalıcı olamadı.
ABD'de tüketici fiyatları Mayıs ayında yüzde 0.1 oranında düştü, ekonomistler geçtiğimiz ay yüzde 0.2 artış gösteren enflasyon oranının bu ay yatay kalmasını bekliyorlardı.Enflasyon verisinin düşük seyri Fed faiz artışını zayıflatan durum olarak algılandı.Fed'in bu akşam faizleri 25 baz puan artırması bekleniyor.

BİST-100 endeksi tüm gün içinde en yüksek 99.920 puanı, en düşük 99.095 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.71 oranında yükseldi, sanayi endeksi yüzde 0.40 oranında arttı.Piyasa işlem hacmi 5.192 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Gözde Girişim, Global Yatırım ve Koza Anadolu oldu.  

Dolar/TL altı ayın en düşüğünü gördü

Sabah işlemlere 3.52 seviyesinin hemen altından başlayan kur, ABD enflasyon verileri sonrasında sert düşüş gösterdi. ABD’de mayıs ayında tüketici enflasyonu beklenmedik şekilde düştü.Çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 1,9’dan yüzde 1.7’ye manşet enflasyon ise yüzde 2.2’den yüzde 1,9’a geriledi. FED öncesi enflasyon verilerinin olumsuz gelmesi dolar endeksi üzerinde baskı oluşturdu.Dolar endeksinin gerilemesiyle gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen iyimserlikle TL dolar karşısında yüzde 1'e yakın değerlendi. Dolar/TL 3.4843'e kadar gerileyerek 14 Aralık'tan beri en düşük seviyeyi gördü.Kur saat 18:05 itibariyle 3.4900 seviyesinden işlem görüyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Deloitte Türkiye’nin yayımladığı Ekonomik Görünüm Raporu, küresel ekonomideki toparlanmayı umut verici olarak değerlendiriyor. Bununla birlikte kısa vadede hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde artan siyasi belirsizlikler önemli bir risk unsuru olarak görülüyor.Türkiye tarafında zorlu ve çalkantılı bir dönemin ardından ekonomiye odaklanılması için uygun bir fırsatın bulunduğu belirtiliyor. Bu yeni dönemde eski sorunlarımızı kontrol altına alabilmek için ise kapsamlı bir orta vadeli perspektifin oluşturulması gerektiği vurgulanıyor. Rapora göre aksi takdirde büyümenin kısa vadeli güçlü seyrinin ardından tekrar zayıflaması ve kırılganlıklarımızın daha da yükselmesi olası görünüyor.  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, CNN Türk televizyonunda gerçekleştirdiği mülakatta “Gıda tedbirleri enflasyonu yaklaşık 1.5 puan etkileyecek” dedi.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, ECB'nin 2,3 trilyon euroya ulaşan varlık alım programının enflasyon üzerine etkisinin hayal kırıklığı yaratıcı olduğunu söyledi.
JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, ekonomik büyümenin temelinde hem iç hem de dış talep artışının bulunduğunu belirterek, "Kamusal teşviklerle harekete geçirilen özel tüketim harcamaları ve bizzat kamu tüketim harcamalarından oluşan iç talep yoluyla ekonomi beklentilerin üzerinde canlandırılmıştır. Ayrıca, dış talepte de canlılık oluşmuştur. Dolayısıyla ilke çeyrekteki ekonomik büyümenin temelinde hem iç hem de dış talep artışı bulunmaktadır. Büyümenin üretim kısmında ise sanayi ve hizmetler sektörü bu büyümeye eşlik etmiştir." dedi.
ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 2,8 artışla 442,6 puan oldu.
UBS, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesi için makroekonomik tahminlerinde yaptığı son güncellemede Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan ve Türkiye için GSYH büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti.
Almanya, Yunanistan ve kreditörlerinin yarın yapılacak Eurogroup toplantısında yeni kredi dilimi için bir anlaşmaya varmalarını beklediğini bildirdi.
ABD'de Mayıs ayında tüketici fiyatları endeksi(TÜFE) piyasa beklentilerinin aksine düşüş gösterdi.    ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,1 azaldı. Analistler enflasyonun değişmeyeceğini tahmin ediyorlardı.
ABD’de perakende satışlar, mayısta yüzde 0,3 gerileyerek son 16 ayın en kötü performansını gösterdi.ABD Ticaret Bakanlığı raporuna göre, perakende satışlar mayısta önceki aya göre yüzde 0,3 azalarak 473,8 milyar dolar oldu. Böylece Ocak 2016’dan bu yana en büyük düşüşünü kaydeden satışların mayısta sabit kalması bekleniyordu. 

Günün önemli şirket haberleri 14/06/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 14/06/2017

 

Altın Fed öncesi yükseldi

 

Petrol stok verisi ile düşüşe geçti

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahallenin Delisi14 Haziran 2017 19:35

    Yarım Mavi Jeans tahtası işleme açılacak. Halka arzdan şirketin kasasına 5 Krş girmeyecek yani yatırım, büyüme yok ortak kendi paylarını satıyor. Satan çok mu ahmak ya da paraya mı sıkıştı. F/K'sı makyajlı mali tablolara göre 50 arz fiyatı belirlenen aralığın dibinden neden acaba? Talepte çokmMUŞ. BENCE ÇOK OLUYORLAR :)

  • Mahallenin Delisi14 Haziran 2017 19:10

    Rekor haberleri her yerde garibanlar yakında üşüşür yine birilerinin canı çook yanacak. Eldeki bulgurun kıymetini bilin!

  • Goldaşzede14 Haziran 2017 18:38

    Endeks 150 bin olmadan katarlılar beni daha çok beklerler:)

  • ahmet engin14 Haziran 2017 16:05

    aman ha borsaya sakın girmeyin dolar alın yakında balon patlar. endeks mı o da 70 bine ve hatta daha altına gidici ..... bıktık bu laflardan....

  • ASİ14 Haziran 2017 14:28

    100 bin gazlamasıyla borsadan bihaber kalanlarıborsaya çekmek amacındalar. dahada çok çekmek adına 100 bin geçilmeliki kerizler atlasın. tabi atlayacak kerizin parası varsa.

  • Erdal14 Haziran 2017 11:22

    Aman çok yükseldi dikkat