E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
25 Temmuz 2017 - 09:34 borsagundem.com

Güne primli başlayan Borsa İstanbul yükselişini korudu ve yüzde 0.31 oranında kazançla 107 bin 40 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye ve Almanya arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Alman aktivistin Türkiye’de tutuklanması sonrasında gelişen kriz, ekonomik yaptırımların konuşulmasına kadar vardı.Türkiye piyasaları da bu olumsuz gelişmeden etkileniyor.

Borsa İstanbul bu gelişmelerle birlikte güne yüzde 0.34 oranında yükselişle 107 bin 77 puandan başladı. Endeks açılışın ardından primli seyretmeye devam etti. BİST gün ortasına yüzde 0.54 oranında yükselişle 107 bin 285 puandan girdi.

ABD ve Avrupa borsalarındaki olumlu seyre paralel olarak Borsa İstanbul günü pozitif tarafta yüzde 0.31 oranında yükselişle 107 bin 40 puandan tamamladı.

Endeks açılışın ardından en düşük 106 bin 957 puan, en yüksek ise 107 bin 519 puanı gördü.

KÜRESEL PİYASALAR

Dolar, ABD'de dün açıklanan beklentilerden güçlü imalat ve hizmet sektörü imalat PMI verilerinin desteğiyle yarın sona erecek Fed toplantısı öncesinde 13 ayın dip seviyelerinin üzerinde tutunurken, Asya hisse piyasaları baskı altında bulunuyor. Dolar ve ABD Hazine tahvillerinin getirileri, Fed'in bilançosunu Eylül toplantısında daraltmaya başlayacağının beklentileriyle yükseliyor. Doların başlıca altı para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks dün gördüğü 2016 Haziran'dan beri en düşük seviyesi olan 93.823'den yükselerek bugün 93.951'de yatay seyrediyor. Dolar yen karşısında dün altı haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra bugün yatay seyirle 111.065'de bulunuyor. ABD'de dün Markit tarafından açıklanan imalat ve hizmet sektörü satın alma yöneticisi endeksi (PMI) beklentileri aşarken, euro bölgesinde iki sektörde de büyümenin yavaşladığı görüldü. Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 yükselirken, bazı piyasalar son haftalarda birkaç yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra bu eğilimi korumaya çalışsalar da devamını sağlayacak gerekçeler bulamıyorlar. Avustralya borsaları dünkü yüzde 0.6 kaybını telafi ederek yüzde 0.8 yükselirken, Japon Nikkei Endeksi  yüzde 0.1, Güney Kore'nin KOSPI endeksi  0.2 geriledi.
ABD borsalarında Dow Jones endeksi günü yüzde 0.31 oranında düşüşle 21 bin 513 puan, S&P 500 endeksi yüzde 0.11 oranında düşüşle 2 bin 469 puan, Nasdaq endeksi yüzde 0.36 oranında düşüşle 6 bin 410 puandan kapandı.

Almanya Dax endeksi ise yüzde 0.25 oranında düşüşle 12 bin 208 puandan kapandı.

Petrol, Suudilerin ihracatı düşürme açıklamasıyla yükseldi

DÖVİZ

Dolar, beklentilerin üzerindeki ABD ekonomik verilerinin ardından keskin satışlarsa yakın dönemdeki satışlarla gerilediği 13 ayın dip seviyelerden uzaklaştı. Yatırımcılar, para politikasının ne zaman sıkılaştırılacağı konusunda ipuçları için Fed'in yarın sona erecek toplantısına odaklandı. Ancak doların görünümünü ABD'de devam eden siyasi kargaşanın Başkan Donald Trump'ın harcamaları artırma vaatleri ve vergi reform gündemine engel oluşturacağı kaygıları etkiliyor. Dolar endeksi dün gördüğü 2016 Haziran'dan beri en düşük seviye olan 93.823'den yükselerek bugün 94.062'de bulunuyor. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirileri, dün beklentilerin üzerinde açıklanan ABD imalat ve hizmetler sektörü verileriyle yükseldi ve doları destekledi. Fed'in yarın sona erecek olan bu iki günlük toplantıda faiz oranlarını değiştirmeyeceği düşünülüyor. Yatırımcılar, Fed'in bu yıl faiz oranlarını tekrar yükseltip yükseltmeyeceğini ve borç stokunu azaltmaya ne zaman başlayacağına dair yeni ipuçlarını izleyecek.

Altın Fed toplantısı öncesi kazançlarını korudu

DOLAR 3.56 TL SEVİYESİNDE

Dün 3,57 seviyesini test ederek geri yeni dönen dolar/TL, bu sabah 3,55 seviyesinin hemen üzerinde güne başladı. Sabah saatlerinin ardından hafif yükselişe geçen dolar 3.5614 TL seviyesinde seyrediyor.
Dolar/TL bugün en düşük 3,5509, en yüksek 3,5674 seviyesini gördü.
Euro ise 4.1669 TL seviyesinde işlem görüyor.
Dolardaki yükselişin ana nedenleri arasında Türkiye-Almanya arasındaki gerilim yatıyor. Türkiye, Büyükada'da Alman vatandaşı aktivisti gözaltına almıştı ve iki ülke arasında bu durum kriz yaratmıştı.

Bugün açıklanacak önemli veriler 25/07/2017

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)