E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yüzde 1 yükseldi---

Borsa İstanbul yüzde 1 yükseldi

Borsa İstanbul yüzde 1 yükseldi
02 Ekim 2017 - 09:55 borsagundem.com

Güne yüzde 0.03 yükselişle 102.934 puandan başlayan Borsa İstanbul günü yüzde 0.99 yükselişle 103.930 puandan tamamladı

Artan jeopolitik riskler ve kâr satışlarının özellikle banka hisselerinde etkili olmasıyla geçen haftayı %1.17 oranında düşüş ile 102.907'den tamamlayan Borsa İstanbul haftaya pozitif başladı. 

Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününe yüzde 0.03 yükselişle 102.934 puandan başladı. Açılışın hemen ardından 103 bin puan aşıldı. 

Günün ilk yarısını yüzde 0.62 artışla 103.546 puandan tamamlayan Borsa İstanbul, günün ikinci yarısında da yükselişini sürdürdü. Borsa İstanbul günü yüzde 0.99 yükselişle 103.930 puandan tamamladı

Gün içi en düşük 102.883 puanı gören Borsa İstanbul'da gün içi en yüksek seviye ise 104.063 oldu. 

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1.022,94 puan artarken, toplam işlem hacmi 4 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,99, holding endeksi yüzde 0,94 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,57 ile madencilik, en çok gerileyen ise yüzde 1,57 ile iletişim oldu.

Öte yandan bugün Türk Telekom hisseleri ve şirketle ilgili olası gelişmeler izlendi. Türk Telekom hissedarı Oger'e bankalara kredi borcunu ödemesi için verilen süre Eylül sonu itibariyle dolmuştu.

Borsa'nın kapanmasına yakın dakikalarda Türk Telekom'da kritik bir gelişme yaşandı. Saudi Telecom Hazine Bakanlığı'ndan kendilerine verilen sürenin uzatılması talebinde bulundu. Bundan sonraki süreçte Hazine'nin talebi olumlu veya olumsuz değerlendirmesi takip edilecek.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ana hissedarı Oger'in borçlarını geri ödemekte zorlandığı Türk Telekom'da hissedarlık yapısının değişebileceğini; sözleşme kapsamında Hazine'nin gereğini yapacağını söylemişti. İş Yatırım'ın sabah notunda, söz konusu haberlerin yarattığı belirsizliğin hisseyi baskılayabileceği belirtildi. Öyle de oldu, açılşta satış eğilimli olan Türk Telekom hiseleri endeksin yükseliş kaydettiğ ibir dönemde yüzde 1.33 oranında değer kaybederek 6.70 lira oldu. Türk Telekom hisseleri ağustos ayından bu yana değer kaybediyordu. 

Bankacılar ABD'de Cuma günü açıklanacak istihdam raporu içeride ise yarın açıklanacak Eylül ayı enflasyon verilerinin bu haftanın en önemli gündem maddeleri olacağını belirtiyorlar

KÜRESEL PİYASALAR

Euro, İspanya'nın Katalonya bölgesinde yapılan bağımsızlık referandumunun ardından değer yitirirken, yatırımcılar referandum sonrası gelişmeleri temkinli şekilde izliyorlar. Asya borsaları ve emtia fiyatları ise Çin ve Japonya'dan gelen güçlü ekonomik verilerden destek buldu. Euro şiddet olaylarının yaşandığı oylamanın ardından likiditenin sınırlı olduğu Asya piyasalarında yüzde 0.3 düşüşle 1.1773 dolara geriledi. Çin ve Güney Kore piyasaları resmi tatil dolayısıyla kapalı bulunuyor.

DOLAR HAFTAYA YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Kuzey Irak odaklı jeopolitik risklerin etkisiyle son birkaç haftada 3.40'lı seviyelerden 3.60 seviyelerine dayanan kur yeni haftaya da yükselişle başladı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi planını açıklaması, Fed'in Aralık'ta faiz artıracağı beklentisi doların küresel anlamda güçlenmesinde etkili oluyor.
HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy yolladığı bir notta "Dolardaki küresel güçlenme eğiliminin sürmesiyle Dolar/TL kurunda 3.5930 direncinin bu hafta yeniden denenebileceği ve bu direncin aşılmasıyla 3.65 seviyesinin gündeme gelebileceği görüşündeyiz" değerlendirmesini yaptı.
Kur bu sabah saatlerinde 3.57 seviyelerinde seyrediyor, euro ise 4.30 ile tarihi rekorun biraz altında.

Yurt içinde bugün imalat PMI Endeksi açıklanacak. Haftanın en önemli verisi ise Eylül enflasyonu olacak. Çarşamba günü ise Fed Başkanı Janet Yellen'ın St. Louis'te yapacağı konuşma piyasaların radarında olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)