E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi---

Borsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi

Borsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi
21 Kasım 2017 - 09:43 borsagundem.com

Güne dolar ve eurodaki rekorların etkisiyle düşüşle başlayan Borsa İstanbul kapanışa doğru gelen tepki alımlarıyla yüzde 1.30 oranında yükselişle 105 bin 267 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul yükselen dolar kuru, ABD’de görülmesi beklenen Reza Zarrab davası ve jeopolitik sorunlar nedeniyle bir süredir güç kaybındaydı. Dolar ve eurodaki rekorlar da Borsa İstanbul'da güç kaybına neden oldu. Ancak bugün Merkez Bankası'nın bankaların borçlanmalarını geç likidite penceresine yönlendirmesi dolar ve euroda yükselişin hızını kesti ve borsaya alım getirdi.

Endeks yeni güne yüzde 0.74 oranında düşüşle 103 bin 146 puandan başladı.

Açılışın ardından düşüş eğilimini sürdüren gün ortasına doğru toparlanma eğilimi gösterdi ve kayıplarını sildi. Endeks gün ortasına yüzde 0.40 oranında yükselişle 104 bin 330 puan seviyesinden girdi.

Kapanışa doğru gelen tepki alımları endeksi destekledi ve 105 bin puanın üzerine çıkardı.

Borsa İstanbul günü yüzde 1.30 oranında yükselişle 105 bin 267 puandan tamamladı. 

Gün içinde en düşük 103 bin 16 puan, en yüksek ise 105 bin 440 puan görüldü.

Merkez Bankası, Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürdü. Gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinden itibaren borç alabilme limitleri iki katı olarak belirlendi.

TCMB yetkililerinden alınan bilgiye göre, tüm fonlama geç likidite penceresinden yapılacak. Bu adımla ağırlıklı ortalama fon maliyeti 25 baz puan artıracak. Mevcutta yüzde 11,99 olan maliyet 12,24 olacak.

Günün önemli şirket haberleri 21/11/2017

Bugün açıklanacak önemli veriler 21/11/2017

DOLAR VE EURO REKOR KIRDI

Dün 3,90 seviyesini aştıktan sonra yükselişini sürdüren ve 3,92 seviyesini geçen dolar/TL, bugün 3,9781 seviyesini gördü ve 11/01/2017'deki rekoru olan 3.9422 seviyesini egale etti.
Merkez Bankası, Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürdü. Gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinden itibaren borç alabilme limitleri iki  katı olarak belirlendi. 
Bu gelişme ile birlikte dolar ve eurodaki yükseliş hız kesti.
Saat 18:06 itibariyle dolar 3.9555 lira seviyesinde seyrediyor.
Dolar/TL bugün en düşük 3,9181, en yüksek 3,9781 seviyesini  gördü.
Euro ise 4.6428 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1734 seviyesinde.
Gram altın 163.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 14.28 seviyesinde.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi piyasalardaki satış baskısını "Geçen hafta belirginleşen faizlerin düşmesi gerektiğine ilişkin söylemlerin piyasa dinamiklerine aykırı bir adım getirip getirmeyeceği endişesinin TL'deki negatif ayrışmada önemli bir belirleyici olduğunu söyleyebiliriz" sözleriyle özetledi. Bankacılar TCMB'ye yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçen hafta başlayan söylemlerin bankanın para politikasına olası etkisini yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü yaptığı konuşmada faizi düşürme konusunda devlet bankalarının bile ciddi bir tutuculuk içinde olduğunu, yüksek faizle kredi verilmesi nedeniyle yatırımların yürümediğini ancak bu şekilde devam etmeyeceklerini ve faiz sorununu çözeceklerini söylemişti. Erdoğan bu konuşmada Merkez Bankası'nın enflasyonda ilgili söylemlerinin tutmadığına da dikkat çekerek, bankanın "yanlış yolda" olduğunu, bankaya müdahale edilmediği için faizin ve enflasyonun bu noktada bulunduğunu belirtmişti. Bluebay Asset Management'tan Timothy Ash, Türkiye piyasalarında benzer senaryonun daha önce bir kaç kez yaşandığını belirterek, "Merkez Bankası'nın faiz konusunda her iki eli de siyasi karar vericiler tarafından arkasından bağlı" dedi.

Petrol 56 dolar civarında

KÜRESEL PİYASALAR GÜÇLENDİ

Asya borsaları, yatırımcıların küresel ekonomide güçlenme işaretlerinden cesaret bulmasıyla yükselirken; dolar, yüksek seyir izleyen ABD hazine tahvil getirileri ve değer kaybeden euronun etkisiyle bir haftanın zirvesine yakın seyrediyor. Wall Street'teki kazanımlar, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksinin yüzde 0.5 artmasına ve bu ay başında gördüğü on yılın zirvesine yeniden ulaşmasına destek verdi. Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.3, Avustralya borsası yüzde 0.2 ve Japonya'nın Nikkei endeksi  yüzde 1.1 yükseldi. Shanghai bileşik endeksi  yüzde 0.2, Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Hisse senedi piyasaları bu yıl küresel ekonomideki iyileşmenin desteğiyle artan şirket bilançolardan güçlü destek buldu. Wall Street telekom ve teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselirken, Dow endeksi iki hafta önce gördüğü rekor seviyelere tekrar ulaştı.

Altın dolar ve hisselerdeki yükseliş ile geriliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)