E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi---

Borsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi

Borsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi
11 Ocak 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne hafif primle başlayan Borsa İstanbul gün içinde düşüş yaşadı ancak kapanışa doğru gelen tepki alımlarıyla yüzde 0.99 oranında yükselişle 114 bin 718 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da hafta başından bu yana süren ivme kaybı tepki alımlarının oluşması ile geride kaldı.  2018 yılına 118 bin 395 puan ile rekor kırarak başlayan Borsa İstanbul yeni yılın en düşük seviyesi olan 112 bin 884 puanı dün gördü. Analistler bugün için tepki alımlarını beklediklerini söylemişlerdi.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.65 oranında yükselişle 114 bin 329 puandan başladı. Açılışın ardından bir süre pozitif seyreden yeniden düşüşe geçti. Gün ortasına yüzde 0.38 oranında düşüşle 113 bin 156 puandan girdi.

Uzun süre düşüşte kalan endeks kapanışa doğru kayıplarını sildi ve hafif yükselişe geçti. Türk hisse senetleri piyasasında hafta başından bu yana gözlenen düşüş eğilimi ve dünkü yüzde 1'in üzerindeki gerilemenin ardından bugün bir miktar tepki alımı geldi. 

Tepki alımları ile birlikte endeks günü yüzde 0.99 oranında yükselişle 114 bin 718 puandan kapadı.

Gün içinde en düşük 113 bin 57 puan, en yüksek 114 bin 718 puan görüldü. İşlem hacmi 7.2 milyar lira oldu.

Günün önemli şirket haberleri 11/01/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 11/01/2018

DOLAR YÜKSELİŞ SONRASI DURGUNLAŞTI

ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve petrol fiyatlarındaki yükselişle dün 3.80 seviyesinin üzerini test eden dolar/TL bu sabah gerileyerek 3.79'un altında hareket ederken, küresel piyasalardaki gelişmeler izlenecek. Çin'in ABD tahvil alımlarını azaltabileceğine yönelik haberlerin ardından ABD tahvil faizleri sert yükseliş kaydederken, bu durum ise küresel risk iştahında azalmaya neden oldu. Ancak Çin'in söz konusu haberin hatalı bilgilere dayandırılmış olabileceği yönündeki açıklaması piyasalarda tansiyonu düşürmüş görünüyor. Çin Devlet Döviz İdaresi(SAFE) Çin'in ABD Hazine tahvillerinin alımını yavaşlatmayı veya durdurmayı düşündüğü yolundaki bir haberin hatalı bilgilere dayalı ve "uydurma" olabileceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirisi , dünkü kapanış değeri olan yüzde 2.549'dan yüzde 2.5366'ya geriledi. Bloomberg News dünkü haberinde, Çin'in geniş döviz varlığını dikkate alan Çinli yetkililerin, piyasanın kendileri için çekiciliğinin azaldığı ve ABD-Çin ticaret geriliminin arttığı bir ortamda, Amerikan hazine tahvillerinin alımının yavaşlatılmasını veya son verilmesini önerdiğini bildirmişti. Haber ABD Hazine tahvil getirilerinin 10 ayın en yüksek seviyesine yükselmesine ve doların düşmesine yol açtı. Bir bankacı, "Dün akşam ABD tahvil faizleri kapanışta yüzde 2.55 seviyelerine gerilemişti, Çin'in açıklaması ise faizlerin biraz daha gerilemesine neden oldu. Çin kurumunun açıklaması, küresel risk iştahını biraz daha toparlamış görünüyor. Piyasada bugün küresel gelişmeler ve petrol fiyatlarının seyri yön belirleyici olabilir. Dolar/TL'nin bugün 3.7655 seviyesinin üzerinde kalmasını bekleriz. Yukarıda ise 3.7950-3.80 direncini izleriz" dedi.
Dolar/TL geçen hafta Cuma günü 3.7311 ile Ekim sonundan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bu hafta genel olarak yükseliş yönlü bir seyir izledi. Dün 3.8070'e kadar yükselen ve saat 16.50'de 3.7979/3.7997 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 3.7878 seviyesinden güne başladı..

Saat 18:03 itibariyle dolar 3.7839 lira seviyesinde seyrediyor.
Açılışın ardından en düşük 3.7838 lira, en yüksek 3.8061 lira seviyesi görüldü.
Euro ise 4.5652 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2048 seviyesinde. Gram altın 160.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 13.42 seviyesinde.

Petrolde yatay seyir

PETROL FİYATLARI İÇ PİYASAYI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Öte yandan petrol fiyatlarında gözlenen yükseliş de dün TL'deki değer kaybında etkili olan unsurlardan biri oldu. Petrol fiyatları, ABD üretimindeki şaşırtıcı düşüşün ve ham petrol stoklarının azalmasının desteğiyle yaklaşık üç yılın zirvesine yakın seyrederken, analistler piyasaların aşırı ısındığı uyarısında bulundu. ABD hafif ham petrolünün en yakın vadeli kontratları varil başına 63.53 dolar seviyesinde bulunuyor, dün gördüğü Aralık 2014'den bu yana en yüksek seviyesi olan 63.67 dolar seviyesine yakın seyrediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri sepetinde yer alan ve Türkiye ile karşılaştırılan ülkelerin neredeyse tamamı emtia ihracatçısı. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki yükseliş bu ülke ekonomilerini pozitif etkiliyor. Ancak Türkiye için tersi bir durum söz konusu. Türkiye geçen yıl yaklaşık 37 milyar Dolar civarında enerji ithalatı gerçekleşti. Bu bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 25'in üzerinde bir artışa işaret ediyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin kalıcı ve uzun soluklu olması Türkiye ekonomisini dış ticaret ve cari denge kanalından olumsuz etkiliyor. Bu etki piyasalara da zaman zaman yansıyor.

Altın dolar ve hisse senetlerinden destek buldu

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsalarının 2018'in ilk haftalarındaki yükselişi, ABD yönetiminin korumacı yaklaşımlarının Wall Street'i olumsuz etkilemesiyle ivme kaybederken, ABD tahvilleri Çin'in ABD tahvil alımlarını azaltabileceği spekülasyonlarıyla geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ilk işlemlerde yüzde 0.1 düşüşle Salı günü gördüğü 10 yılın zirvesinden geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.6 geriledi. Kanada'nın ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'ndan çekilme niyetini açıklayacağına giderek daha fazla inandığını belirten Reuters haberinin ardından, Kanada doları ve Meksika pesosu düşerken, 2018'in ilk haftalarında yükselen ABD hisseleri geriledi. ABD Hazine tahvillerinin en büyük yabancı alıcısı olan Çin'in bu tahvillerin alımını yavaşlatabileceğini ya da durdurabileceğini belirten Bloomberg haberinin ardından, ABD tahvil fiyatları geriledi ve 10 yıllık hazine tahvil getirileri 2.597 ile 10 ayın zirvesine yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)