E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı
30 Ocak 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul zirveden koptu ve günü yüzde 1.28 oranında düşüşle 119 bin 303 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul düşüş trendinden çıkamıyor. Zirve denemelerinin ardından kar satışları ile karşılaşan Borsa İstanbul'da kayıplar arttı.

Dolardaki yükseliş ve Apple hisselerine gelen satış, hisse piyasalarında gerilemeye neden oldu. ABD ve Asya borsaları düşüşe geçti.

Merkez Bankası da piyasaların beklediği kritik enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası'nın 2018 ve 2019 yılları için enflasyon beklentisi  yükseldi. Banka 2018 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7,9, 2019  beklentisini ise yüzde 6,5 olarak açıkladı. Merkez'in önceki enflasyon raporunda 2019 için beklentisi yüzde 7,0, 2019 yılı için beklentisi ise yüzde 6,0'ydı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.52 oranında düşüşle 120 bin 214 puandan başladı. Negatif taraftan çıkamayan endeks gün ortasına yüzde 0.42 oranında düşüşle 120 bin 334 puandan girdi.

Kapanışa doğru sertleşen satışlarla birlikte endeks günü yüzde 1.28 oranında düşüşle 119 bin 303 puandan kapandı.

Açılışın ardından en düşük 119 bin 303 puan, en yüksek 120 bin 948 puan görüldü.

Günün önemli şirket haberleri 30/01/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 30/01/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Doların küresel değer kaybı trendinin yavaşlaması ve ABD faizlerindeki yükselişle dolar/TL geçen haftayı tamamladığı 3.75'li seviyelerden yönünü yukarı çevirerek 3.80'e yakın işlem görüyor. Geçen hafta 3.85'li seviyelerden 3.75'in altına kadar gerileyen dolar/TL bu haftaya da 3.75 civarında başlamıştı. ABD faizlerindeki yükselişin gelişmekte olan ülke para birimlerini baskılamasıyla TL dün dolar karşısında yüzde 0.8 değer kaybetti. Benzer yükseliş tahvil/bono piyasasında da görüldü.

Dolar güne 3.79 lira seviyesinden başlangıç yaptı. Saat 18:00 itibariyle 3.7774 lira seviyesinden işlem görüyor.

Açılışın ardından en düşük 3.7623 lira, en yüksek 3.7992 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.7015 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2441 seviyesinde. Gram altın 163.4 lira seviyesinden alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 13.32 seviyesinde.

Küresel piyasalarda dolar, ABD hazine tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle başlıca para birimleri karşısında son üç yılın dip seviyesinin üzerinde işlem görürken; işlemciler yeni katalizörler için Fed toplantısını bekliyorlar. 

ABD faizlerindeki ve dolardaki yükseliş eğilimi TL gibi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının da ana tetikleyici oldu. Öte yandan Fed'in bugün başlayacak ve iki gün sürecek toplantısında faiz oranlarını değiştirmesi beklenmiyor. Yatırımcılar para politikası görünümüne ilişkin ipuçları için Fed'in ekonomi ve enflasyon değerlendirmesine odaklanacaklar.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER İZLENİYOR

Piyasalarda jeopolitik gelişmeler de yakından izlenmeye devam ederken ABD'den gelen son açıklamalar dün satış baskısını artıran bir unsur oldu. ABD'nin Merkez Komuta kumandanı General Joseph Votel'in, Suriye'nin doğusundaki Menbiç kasabası yakınında konuşlu Amerikan birliklerini çekmeyi düşünmediklerini söylediği bildirildi. CNN televizyonunun web sitesinde yer alan habere göre Votel önceki gün yaptığı açıklamada, Menbiç'ten asker çekmenin ABD'nin "düşünmediği bir şey olduğunu" söyledi. Türkiye, ABD'nin bu bölgedeki askerlerini bir an önce çekmesini istemişti. Türkiye ile ABD'yi karşı karşıya getirme potansiyeli olan gelişmeler piyasalar tarafından negatif algılanıyor. Bu kapsamda kısa süre önce başlatılan Afrin'e yönelik operasyon yakından izleniyor. Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.97, valörde saat 1642 itibarıyla son işlem yüzde 12 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 13.39 seviyesinden gerçekleşti.

KÜRESEL PİYASALARDA APPLE DÜŞÜŞÜ

Asya borsaları, Wall Street'in Apple hisselerindeki satış baskısı nedeniyle düşüş kaydetmesiyle rekor seviyelerden gerilerken; dolar, ABD hazine tahvil getirilerinin dört yılın zirvesine ulaşmasından destek buldu. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi tüm zamanların zirvesine yükseldikten sonra dün yüzde 0.5 geriledi. Avustralya borsası yüzde 0.4, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.1 Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.7 geriledi. ABD borsaları rekor seviyelerden gerilerken; Dow Jones endeksi ve S&P 500 endeksi Apple hisselerindeki düşüşün baskısıyla yaklaşık beş ayın en büyük günlük düşüşünü kaydetti. Yüksek seyir izleyen ABD hazine tahvil getirilerinden destek bulan dolar endeksi Cuma günü gördüğü üç yılın dip seviyesi olan 88.438'den toparlandıktan sonra yüzde 0.2 artışla 89.470'de bulunuyor. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri Avrupa Merkez Bankası yetkilisinin ekonomik görünümün iyileşmesiyle küresel merkez bankalarının ekonomiye verdikleri destekleri azaltacakları beklentilerini artıran açıklamalarının ardından yüzde 2.70'in üzerine çıkarak Nisan 2014'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)