E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
02 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.66 oranında düşüşle 116 bin 859 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalarda sular durulmuyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal edilen metallere ilişkin ek vergi getireceği açıklaması, Fed’in faiz artırımı yapacak olması ve jeopolitik riskler hisse piyasalarında olumsuz etki yaratıyor.

İç piyasada ise Borsa İstanbul’da kayıplar devam etti. Dar banda sıkışan endeks yön bulmada zorlandı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.26 oranında düşüşle 117 bin 323 puandan başladı. Bugün de dar banda sıkışan Borsa İstanbul'da kararsız seyir hakim. Endeks gün ortasına yüzde 0.61 oranında düşüşle 116 bin 910 puandan girdi.

Negatif seyirden uzaklaşamayan Borsa İstanbul günü yüzde 0.66 oranında düşüşle 116 bin 859 puandan kapadı. İşlem hacmi 5.6 milyar lira oldu.

Açılışın ardından en düşük 116 bin 265 puan, en yüksek 117 bin 590 puan seviyesi görüdü.

Bugün açıklanacak önemli veriler 02/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 02/03/2018

DOLAR YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

ABD faizlerinin öngörülenden daha fazla yükseleceği endişeleri ve jeopolitik gelişmelerle dolar/TL'de 3.80 üzerindeki seyir sürerken piyasalarda küresel ticaret savaşı endişeleri izleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini açıkladı. ABD yönetimi kararın çelik sanayini korumak için alındığını belirtirken, karara karşı çıkanlar gümrük vergisinin istihdamı artırmakta başarısız olacağını ve Çin ile ticari gerilimi tırmandıracağını belirtiyorlar. Yatırımcıların küresel ticaret savaşı endişesine kapılmalarıyla başta Wall Street olmak üzere küresel borsalarda sert düşüşler düşüşü sürdürdü. Bu gelişmenin ardından küresel piyasalarda dolar altı haftanın zirvesinden sert şekilde geriledi. Doların değer kaybı nedeniyle endişelerin TL gibi gelişmekte olan para birimlerindeki ilk etkisi oldukça zayıf yaşandı hatta neredeyse yaşanmadı.

Dolar güne 3.80 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle 3.8178 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 3.8042 lira, en yüksek 3.8249 lira seviyesi görüldü.
Euro ise 4.7085 seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.2328 seviyesinde. Gram altın 162.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.10 seviyesinde.
Ancak bankacılar küresel ticaret endişelerinin dolardaki değer kaybına neden olmasıyla TL'de ve benzer para birimlerinde anlamlı bir tepki yaşanmasa da sürecin küresel ticareti etkileme potansiyeli nedeniyle Türkiye'ye de yansıması olabileceğini gelişmelerin yakından izleneceğini belirtiliyorlar.

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, "Mali piyasalar açısından yeni gündem maddesi ticaret savaşları... ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına getireceği tarifeler küresel anlamda risk diyetine neden oldu. Kanada ve AB'nin misilleme açıklaması döviz piyasalarını alt üst etti ve doları sert bir satış baskısına maruz kaldı. Bu gelişmeler paralelinde normal şartlarda EM'lerin de olumsuz etkilenmesi beklenir. İlk tepki böyle olmasa da dikkatli olmakta yarar var" dedi.

Keresteci, "Eğer ticaret savaşı söylemi şiddetlenerek sürerse bunun yaratacağı riskten kaçış eğiliminin en çok gelişmekte olan piyasalarını etkileyeceğinden endişe ediyoruz" dedi. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci'ye göre bu gelişme Türkiye'nin ABD'ye yıllık 1 milyar doların üzerindeki ihracatını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya bırakabilir.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, aluminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından yatırımcıların küresel ticaret savaşı endişesine kapılmalarıyla Wall Street'deki sert düşüşü sürdürdü. Trump bu vergilerin resmi olarak gelecek hafta açıklanacağını belirtti. Küresel ekonomiye zarar verici nitelikte olan Trump'ın bu adımı Çin, Avrupa ve komşu ülke Kanada gibi başlıca ticaret ortaklarından misilleme hareketleri endişelerini artırdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Güney Kore hisselerindeki düşüş öncülüğünde yüzde 1.1 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.9 geriledi. Güney Kore'nin POSCO endeksinin yüzde 3 ve Japonya'nın Nippon Steel endeksinin yüzde 4 gerilemesiyle Asya çelik üretici hisseleri düşüş kaydetti. S&P 500 endeksi Fed'in faizleri bu yıl beklenilenden daha hızlı artırabileceği endişeleriyle yatırımcıların hisseleri ellerinden çıkarmasından bir gün sonra yüzde 1.33 düşüşle 2,677.67'ye geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • South Park 02 Mart 2018 22:16

    Full nakitte aselsanı bekliyorum. İnşallah 30 un altında alacağım.

  • Goldazede02 Mart 2018 19:10

    Yabancılar işi 66 ya bağladı nihayet, bundan sonra tutma gitsin :)

  • vartolu salih02 Mart 2018 15:48

    daha düne kadar o uzamanlar**16 900 diyodu.şimdi 900 200 lere inmiş..nasıl uzamanmış.lar..ayrıca Türkiyemizin bu zor geçiş zamanında vatan hainlerri bazı spek çetesi hala vurgun peşimnde..kimlermi hisseler ortada*takip edin görürsünüz.**

  • Kuddisi02 Mart 2018 15:43

    Düşmüyor kardeşim düşmüyor benden söylemesi ilk defa bist de özgüven ve irade görüyorum böyle olması lazım zaten bana ne Trump tan ne demiş ne söylemiş bugüne kadar konuştukları , gerçekleşenler boş laflar.Ekonomik sıkıntı içindeler gazelle ayakta durmaya çalışıyorlar.

  • Erdal02 Mart 2018 15:40

    Notumuz artacak heralde