E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
15 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne hafif yükselişle başlayan Borsa İstanbul yüzde 0.33 oranında düşüşle 117 bin 201 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul dolar ve eurodaki yükselişin gölgesinde güne yüzde 0.33 oranında yükselişle 117 bin 978 puandan başladı. Hacimsiz seyreden Borsa İstanbul bugün de dar banda sıkıştı ve gün ortasına yüzde 0.18 oranında yükselişle 117 bin 799 puandan girdi.

İvme yakalayamayan Borsa İstanbul kapanışa doğru hafif düşüşe geçti. Endeks günü yüzde 0.33 oranında düşüşle 117 bin 201 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 117 bin 30 puan, en yüksek 118 bin 149 puan seviyesi görüldü.

ABD’nin ticaret savaşını başlatması, cari açığın yüksek gelmesi, seçim ittifakına ilişkin endişeler, Afrin’de yaşanacak olası çatışma ortamı beklentileri hisse piyasasında gerilimi artırıyor.

Küresel piyasalarda da ABD’nin gümrük vergilerini artırıyor olması ve Fed’in faiz artırarak ABD tahvillerine olan ilgiyi destekleyeceğinden dalgalı seyir hakim oluyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 15/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 15/03/2018 #şirkethaberleri

DOLAR VE EURO GÜÇLENİYOR

Jeopolitik, siyasi ve makro ekonomik gelişmeleri izleyen kur ve faizde geçen hafta başlayan 
negatif ayrışma ve satış baskısı sürüyor. Dolardaki nispeten zayıf seyir nedeniyle dolar/TL'de etki daha sınırlı hissedilse de, TL euro ve sepet bazında yeni tarihi rekorlarında. 

ABD'de faiz artışlarının hızlanmasından endişe edilen bir dönemde, şehir içi çatışmaların yaşanabileceği kuşatma aşamasına gelinen Afrin operasyonunun, Seçim İttifakı Yasası'nın, yüksek 
enflasyon ve yüksek cari açığın bir arada Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği endişeleri satış baskısının ana nedeni olarak görülüyor. 

Bankacılar küresel ticaret savaşlarının oluşabileceği, ABD'de faizlerin artış trendinde olduğu yani gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik olumsuzlukların fazla olduğu bir dönemde, Türkiye'ye özgü endişelerin henüz giderilemediğine dikkat çekiyor. 

Bazı piyasa oyuncuları, hükümet yetkilileri tarafından birçok kez reddedilmesine karşın erken seçim ihtimalinin de piyasalarda satış baskısı yarattığını belirtiyor ve TBMM'de kabul edilen Seçim İttifak Yasası sonrasında bu ihtimalin arttığına da dikkat çekiyorlar. 

Dolar/TL güne 3.88 lira seviyesinden başladı. Saat 18:02 itibariyle 3.8904 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.8764 lira, en yüksek 3.9054 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.8074 liradan alıcı buluyor. Gram altın 164.9 lirada bulunuyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.93'a yükseldi.

Bankacılar Türkiye piyasalarında geçen haftadan beri yaşanan satış baskısını "Türkiye'ye yönelik algıda bozulma" şeklinde yorumluyor. 

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Dolardaki ABD kaynaklı zayıf seyir TL'deki değer kaybını hafifletiyor. Ancak euro ve sepet bazında baktığımızda tarihi rekorları kırdık. Endişelerin 
devamı halinde satış baskısının da devamı olası" dedi. 

İTTİFAK YASASI SONRASI ENDİŞELER 

Öte yandan AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı ve siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeleri içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 
Muhalefet, yasanın seçim güvenliği ve güvenilirliğini zedeleyen maddeler içerdiğini belirterek, bu çerçevede "sandıkların birleştirilerek taşınması, mühürsüz zarfların geçerli sayılması, sandıklara güvenlik güçlerinin müdahalesi ve seyyar sandığın kanuni düzenlemeye bağlanması" gibi çeşitli 
maddelere itiraz ediyor. 
Bu değişiklikler piyasalarda bazı kesimlerin bu hafta TBMM'de kabul edilen 'ittifak yasasının geçerli olduğu bir erken seçim planlandığı' görüşlerine neden oluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP bir erken seçim planı olduğu iddialarını ise reddediyor. Erdoğan yerel ve genel 
seçimlerin planlandığı gibi Mart ve Kasım 2019 tarihlerinde yapılacağını ifade ediyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Dünya genelindeki hisse senedi piyasaları, yatırımcıların artan ticaret gerilimlerinin küresel ekonomiye zarar vereceği endişelerinin arttığı bir ortamda gerilerken, devlet tahvilleri güvenli liman talebi aldı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsinden izleyen MSCI endeksi yüzde 0.45 geriledi.

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal bazı ürünlere yüksek gümrük vergileri getirmeyi planlayarak ticaret savaşı endişelerini artırdığı bir ortamda ard arda üçüncü günde de gerileyen Wall Street'i izledi.

ABD'nin ticaret yaptığı ülkelerden misillemeye karşı özellikle savunmasız olarak görülen Boeing Co , yüzde 2.5 düşüşle Dow Jones endeksindeki kayıplara neden oldu. Hong Kong'un Hang Seng endeksi  yüzde 0.75, Avustralya borsası yüzde 0.4 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.45 geriledi.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.85 düşüş kaydetti ancak haftalık yüzde 0.6 artıda bulunuyor.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirisi İngiltere ile Rusya arasındaki artan diplomatik gerginlik, düşük ABD perakende satış verileri ve Washington'un siyasi ve ticari konularıyla ilgili endişeler nedeniyle yüzde 2.806'ya geriyerek dördüncü günde de düşüş kaydetmeye hazırlanıyor.

Ticaret savaşı olacağına ilişkin endişeler de Avrupa tahvillerine olan talebi artırdı; Almanya'nın 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 0.583 ile bir buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi. İngiltere ve Fransa'nın devlet tahvil getiriledi de düştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)