E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
27 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.19 oranında düşüşle 116.196 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul içinde bulunduğu 4 bin puanlık dar banda sıkışmış durumda. Endeks güne yüzde 1.01 oranında yükselişle 117 bin 599 puandan başladı. Borsa İstanbul'daki sıkışma bugün de devam etti ve açılışın ardından herhangi bir değişim gerçekleşmedi.

Endeks gün ortasına yüzde 0.84 oranında yükselişle 117 bin 393 puandan girdi.

BİST günü yüzde 0.19 oranında düşüşle 116.196 puandan tamamladı.

Endeks gün içinde en düşük 116 bin 776 puan, en yüksek 117 bin 787 puan seviyesi görüldü.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin olarak diyalog kurulacağı açıklaması piyasaları umutlandırdı ve hisse piyasaları yükselişe geçti. ABD ve Asya borsalarında güçlü yükseliş yaşandı.
İç piyasada ise jepolitik riskler, siyasi gelişmeler, döviz kurlarındaki volatilite, tahvil faizlerindeki yükseliş, olası Menbiç operasyonunun etkileri ve Avrupa Birliği ile olan görüşmeler tedirginlik yaratıyor.

Ancak küresel piyasalardaki yükselişin endekse olumlu yansıyacağı bekleniyor.

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

ABD ve Çin arasındaki görüşme haberlerinin bir ticaret savaşının önlenebileceği umutlarını artırmasının piyasalarda risk iştahını canlandırmasıyla birlikte dolar yönünü yukarı çevirdi.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, kur tarafında bugün biraz daha stabil bir görüntü olduğunu, dün 3.99 seviyesini gören dolar/TL'nin 3.96-3.97 seviyelerinde biraz dengelendiğini belirterek, "Ticaret savaşları endişeleri küresel piyasalarda biraz hafifledi, dolayısıyla risk iştahında artış var. Gelişmekte olan ülke piyasalarında bugün daha dengeli bir görünümden bahsedilebilir. Bugün piyasaya yön verecek önemli bir veri yok ancak yarın ABD'de büyüme, Perşembe ise Fed'in enflasyon göstergesi çekirdek PCE; içeride ise büyüme var, odak bunlara kayabilir" dedi ve şöyle devam etti:

"Ancak TL'de yine bir değersizleşme eğilimi söz konu. Kur 3.95'i destek yapmış görünüyor, yukarıda ise 3.99-4.00 bandı direnç. TL'deki değer kaybının enflasyonu yukarı yönlü etkileyeceği beklentileri faizlerde yükselişe neden oluyor, bunun da TL'ye baskı yaratması beklenebilir ve negatif ayrışma devam edebilir."

Bankacılar yüksek enflasyon, cari açık, yabancıların pozisyon azaltması, risk algısında görülen artış ve jeopolitik riskler gibi unsurların bir araya gelmesinin yabancı yatırımcının tahvil piyasasından çıkmasına ve faizlerde yükselişe neden olduğunu; yabancı yatırımcıların carry trade pozisyonlarını kapamalarının da TL'de değer kaybı ve negatif ayrışmayı sürdürdüğünü belirtiyor.

ABD ve Çin'in ticaret konusunda görüşmelere başlayabileceğine ilişkin iyimserliğin ticaret savaşları endişelerini azaltması riskli varlıklara yönelik yatırımcı iştahını artırdı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren muhtırayı imzalaması ve Çin'in ise misillemeye hazır olduğunu göstermesinin ardından dünyanın iki büyük ekonomisi arasında ticaret savaşı olabileceğine dair endişeler finansal piyasaları dalgalandırmıştı.

Ancak ABD ve Çin arasındaki perde arkası görüşme haberleri, şu sıralar küresel ticaret 
sürtüşmelerinin kontrol dışına çıkabileceğine dair kaygıları azaltırken, işlemciler mevcut ABD önlemlerinin ilk açıklanandan çok daha ılımlı olacağını umuyorlar.

Dolar güne 3.96 lira seviyesinden başladı. Saat 17:00 itibariyle 3.9806 lirada bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.9615 lira, en yüksek 3.9972 lira seviyesi görüldü.
Euro ise 4.9356 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2392 seviyesinde. Gram altın 171.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.21 seviyesinde.

ABD'nin Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getirmesinin küresel ticaret savaşlarını tetikleyeceği endişeleri geçen hafta güvenli varlıklara talebi artırırken, analistler Cuma günü Asya saatlerinde Japon yatırımcıların yüksek faiz farkından yararlanmak üzere aldıkları Japon yeni/TL kısa pozisyonları kapatmaya yönelmesiyle kurda 4.0375 ile rekor seviyenin görülmesine neden olduğunu belirtmişti. Küresel risk iştahındaki azalmadan en çok etkilenen gelişmekte olan para birimleri arasında TL ilk sıralarda yer alıyor. Enflasyondaki katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi gibi unsurların yabancı yatırımcının tahvil piyasasından hızlı bir şekilde çıkmasına neden olması, Moody's, Afrin operasyonu kaynaklı jeopolitik endişeler ve erken seçim riski TL'nin özellikle son dönemde benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuştu. 
Türkiye ekonomisinde geçen yılki aşırı ısınma sonucunda oluşan yüksek enflasyon ve cari açık gibi makro dengesizliklerin fon akışına duyarlı Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olmaya devam edeceğini belirten analistler, bu çerçevede Türkiye'nin en kırılgan EM ekonomileri arasında olmaya ve TL'nin değer kaybetmeye devam edeceğini belirtiyor. 
Tahvil piyasasında ise faizlerde yükseliş dün de devam ederken, 10 yıllık tahvil faizi 15 baz puan, 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise 18 baz puan yükseldi. 
Gösterge 10 yıllık 8 Mart 2028 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.73, valörde yüzde 12.87'ye kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 12.82 seviyesindeydi. 
İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 14.18, valörde yüzde 14.29'a kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 14.2 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, ABD ve Çin arasındaki görüşme haberlerinin zarar verici bir ticaret savaşının önlenebileceği umutlarını canlandırmasıyla sert şekilde yükselirken, dolar ve yendeki yükseliş sınırlandı.

Wall Street'deki yükselişi izleyen Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.7 yükselirken, Çin lokomotif hisseler yüzde 1.2 artış kaydetti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yaklaşık yüzde 1 yükseldi. Güney Kore'nin KOSPI endeksi ABD'nin Güney Kore'yi ithal çeliğe getirilen gümrük vergilerindne muaf tutmasının ardından elde ettiği kazanımlarını artırarak yüzde 1.7 yükseldi.

Görüşmelere yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre Beyaz Saray yetkilileri, Çin'den Amerikan malı otomobiller üzerindeki gümrük vergisini düşürmesini, daha fazla ABD yapımı yarı iletken çip satın almasını ve ABD'li şirketlere Çin finans sektörüne daha fazla erişim hakkı vermesini istedi.

Çin Başbakanı Li Keqiang, ticaret görüşmelerini sürdürme ve ABD'li şirketlerin Çin piyasasına erişimi kolaylaştırma taahhüdünde bulundu.

Uzlaşma işaretleri bile Wall Street'i iki buçuk yılın en iyi günlük performasını kaydetmesi ve Dow Jones endeksinin üçüncü büyük artışını kaydetmesi için yeterliydi.

Dow Jones endeksi yüzde 2.84 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 2.72 arttı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CAN27 Mart 2018 21:40

    HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE DETEK BAŞLIYOR BU SEBEPLE TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDEKİ ŞİRKET HİSSELERİNDE HAREKET BEKLİYORUM SADECE TAHMİN YANILTMIŞ OLMAYIM.KARAR SİZİN.

  • Kumbaracı27 Mart 2018 21:31

    İstesede düşemez.Yurtdışı pozitif.Düşmesi için sebepde yok zaten yalnız anlamadığım yurdışı dolar satıyor bizimkiler alıyor.Yani eller gider mersine derler ya biz gideriz tersine.Abd nin başı bitli ekonomik problemler yaşamaya başladılar.Dünya ile papaz oluyorlar dünya devletleri dolardan kaçıyor.Ellerindeki dolar reservlerini azaltmayı düşünüyorlar yani hiç mi ekonomi okumuyorsunuz derler adama. (Yazdıklarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir-Kişisel tahminler ve veriler.)

  • KILIÇ27 Mart 2018 20:42

    KAYGIM TASAM YOK BU GÜN DÜŞER YARIN ÇIKAR HÜKÜMET BAŞARI ÜSTÜNE BAŞARI SAGLIYOR BU ÜLKEYE TAM GÜVEN DUYMAKTAYIM BORSADA YATIRIMA TAM GAZ DEVAM.

  • düşücü27 Mart 2018 17:35

    tutunun satışlar hızlandı.

  • garipborsacı27 Mart 2018 17:20

    şu sankocular ne talihsiz..egs bank battı .asya bank malum..şimdide batı çimento.ortaklıkta ilk icraat batık bilanço oldu ..mis gibide vergi ziyanı oluştu oh ne güzel şimdi bi kaç yıl vergide vermeyecekler..ne tesadüf bu batık i,şleri..şimdide hisseyi çökerttiler.oh ne ala mis gibi..Devlet zararda.k.y zararda .karda olan bu hisseleri toplayanlar**hemde beleşe.**birde yönetim tabi batı çimento yönetimi imtiyazlı lüks içi,nde**izle incele.tamamen tesadüf**

  • zühtü27 Mart 2018 16:39

    düşerse emlak konut düşer gerisi yalan düşer.

  • shortçu27 Mart 2018 16:09

    Balon patladığında borsayı kimse tutamayacak. bizin borsamız mı dünya krizine karşı duracak gülerim

  • dursun27 Mart 2018 14:29

    çok sevinme emlak konut yatırımcıyı kandırma tahtasıdır.

  • kafa27 Mart 2018 13:38

    ekgyo nasıl olurda yükselir şoktayım

  • borsa27 Mart 2018 10:10

    yükseliş devam eder 119,500 - 122.000 ytd