E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı
28 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Döviz ve tahvil faizindeki yükselişle birlikte Borsa İstanbul günü yüzde 1.78 oranında düşüşle 114 bin 129 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güçsüz seyre devam ediyor. Endeks güne yüzde 0.44 oranında düşüşle 115 bin 687 puandan başladı. Bankacılık endeksine gelen satışlarla birlikte ivme kaybeden endeks düşüşünü sürdürdü.

Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.74 oranında düşüşle 115 bin 341 puandan girdi. Bankacılık endeksindeki kayıp yüzde 2'yi aştı.

Döviz kurlarındaki yükseliş ve tahvil faizinin yükselişe geçmesi ile birlikte Borsa İstanbul'a gelen satışlar arttı. Endeks günü yüzde 1.78 oranında düşüşle 114 bin 129 puandan tamamladı.

Açılışın ardıdan en düşük 113 bin 858 puan, en yüksek 116 bin 24 puan görüldü.
 
Facebook gibi şirketlere daha sıkı denetim geleceği söylentisi hisse piyasalarında sert satışlara neden oldu. ABD ve Asya borsaları geriledi.

Piyasaların merakla beklediği ABD büyüme verisi açıklandı. ABD ekonomisi yüzde 2.9 büyürken beklenti yüzde 2.7 yönündeydi. Bir önceki çeyrekte yüzde 2.5 büyüme kaydedilmişti.

İç piyasada ise Borsa İstanbul sıkışık seyirden kurtulamıyor. Dar banda sıkışan Borsa İstanbul, cari açıktaki artış, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak enflasyonda bozulmaların oluşacağı beklentisi, tahvil faizindeki yükseliş, jeopolitik riskler ve siyasi gelişmeler Borsa İstanbul'u olumsuz etkiliyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 28/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 28/03/2018

DOLAR 4 LİRAYI AŞTI

ABD ve Çin arasındaki ticaret geriliminin risk iştahını azaltması ve kendine özgü riskler nedeniyle geçen hafta tarihi zirveyi gören dolar/TL'de zirvenin hemen altında yatay seyir devam ederken, piyasalar bugün ABD'de açıklanacak büyüme verisine odaklandı. ABD ekonomisi 4'üncü çeyrekte yüzde 2,9 büyürken beklenti yüzde 2,7 yönündeydi. Bir önceki çeyrekte yüzde 2,5 büyüme kaydedilmişti.

Dolar güne 3.98 lira seviyesinden başladı. Saat 17:55 itibariyle 4.0080 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 3.9788 lira, en yüksek 4.0148 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.9560 lira seviyesinde seyrediyor. Euro/dolar paritesi 1.2348 seviyesinde. Gram altın 171.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.30 seviyesinde.

Dolar/TL'de hafta başından bu yana 3.95-4.00 bandında hareket gözlenirken, analistler 3.95 seviyesinin taban oluşturduğuna dikkat çekiyor. 

Bankacılar yüksek enflasyon, cari açık, yabancıların pozisyon azaltması, risk algısında görülen artış ve jeopolitik riskler gibi unsurların bir araya gelmesinin yabancı yatırımcının tahvil piyasasından çıkmasına ve faizlerde yükselişe neden olduğunu; yabancı yatırımcıların carry trade pozisyonlarını kapamalarının da TL'de değer kaybı ve son dönemde negatif ayrışmayı sürdürdüğünü belirtiyor. 

Global tarafta ise ABD'nin Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getirmesinin küresel ticaret savaşlarını tetikleyeceği endişeleri geçen hafta güvenli varlıklara talebi artırmış, analistler Cuma günü Asya saatlerinde Japon yatırımcıların yüksek faiz farkından yararlanmak üzere aldıkları Japon yeni/TL kısa pozisyonları kapatmaya yönelmesiyle kurda 4.0375 ile rekor seviyenin görülmesine neden olduğunu belirtmişti.

Türkiye ekonomisinde geçen yılki aşırı ısınma sonucunda oluşan yüksek enflasyon ve cari açık 
gibi makro dengesizliklerin fon akışına duyarlı Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olmaya devam 
edeceğini belirten analistler, bu çerçevede Türkiye'nin en kırılgan EM ekonomileri arasında 
olmaya ve TL'nin değer kaybetmeye devam edeceğini belirtiyor. 

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları teknoloji ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren Facebook gibi şirketlerin daha sıkı denetimlere tabi olacağı endişeleriyle sert gerileyen Wall Street'e paralel olarak düşüş kaydetti.
Wall Street'te dün görülen düşüş, ABD ile Çin arasında ticaret politikaları kaynaklı gerilimin hafiflediği umuduyla küresel hisse piyasalarındaki başlayan toparlanmaya da ara verdirdi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.9 gerilerken, teknoloji şirketleri ağırlıklı Güney Kore borsası yüzde 1.4 düştü. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.1 geriledi.
ABD borsaları dün sert düşüşlerle kapandı. S&P 500 yüzde 1.7, Nasdaq bileşik endeksi yüzde 2.9 gerileyerek son beş seansın dördünü ekside kapatmış oldu.
ABD borsalarında düşüşe yüzde 3.5 gerileyen bilişim teknolojileri sektörü öncülük etti. Yatırımcılar Facebook tarafından toplanan kişisel verilerin siyasi danışmanlık şirketleri tarafından kullanılması nedeniyle sektörde denetimlerin sıkılaşacağını düşünüyorlar. Facebook dün yüzde 4.9 gerilerken, sorunun ortaya çıktığı 16 Mart'tan bu yana düşüş yüzde 18'e yaklaştı. Twitter hisseleri yüzde 12, Google'ın sahibi Alphabet'in hisseleri yüzde 4.5 geriledi.
Çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri de şirketin otonom araç denemelerini askıya almasının ardından yüzde 7.8 geriledi. Nvidia'nın bu kararı Uber Technologies'e ait otonom aracın bir yayayı çarparak ölümüne yol açmasını izliyor.
Yatırımcılar bir süredir, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi yeni alanların çekiciliğiyle yığıldıkları ve endeks üzerinde performans gösteren teknoloji sektörü hisselerinden çıkıyorlar.
Yatırımcılar özellikle FANG adı verilen Facebook, Amazon , Netflix ve Alphabet'ten oluşan dörtlü hisse grubuna ilgi gösteriyordu. Hisse senedi piyasalarında ABD ile Çin arasında ticaret politikası kaynaklı gerilim de baskı oluşturuken, tarafların perde arkasında görüşmeler yürüttüklerine dair haberler kısmen iyimserlik yaratıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)