E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yatay kapandı---

Borsa İstanbul yatay kapandı

Borsa İstanbul yatay kapandı
30 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul, günü yüzde 0.07 oranında yükselişle 114 bin 930 puandan kapattı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul dolar ve tahvildeki gerileme ile birlikte yükseliş trendine girmeye başladı Endeks güne yüzde 0.60 oranında yükselişle 115 bin 534 puandan başladı.

Küresel piyasalardaki tatilin etkisiyle yatay seyreden endeks gün ortasına yüzde 0.49 oranında primle 115 bin 402 puandan girdi.

Borsa İstanbul, günü yüzde 0.07 oranında yükselişle 114 bin 930 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 114 bin 852 puan, en yüksek 115 bin 872 puan seviyesi görüldü.

Küresel piyasalar ise haftasonu tatiline erken girdi ve Kutsal Cuma nedeniyle dünya genelinde bazı borsalarda bugün işlem olmayacak.

Küresel piyasalara ise ABD teknoloji hisselerine gelen alım ivme kazandırdı ve yüzde 1’in üzerinde kazançla kapandılar.

Yurtiçi piyasada dün açıklanan yüzde 7.4’lük büyüme rakamı etkisini sürdürüyor. Dolar, euro ve tahvilde yaşanan gerileme hisse piyasalarına pozitif yansıdı.

Ancak cari açıktaki yükseliş, enflasyonun yükselmesi beklentisi, jeopolitik riskler piyasayı yine baskı altında tutan etkenler arasında.

Bugün açıklanacak önemli veriler 30/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 30/03/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dolar/TL ve faiz son bir kaç haftada yaşadığı sert yükselişler ve negatif ayrışma trendinin ardından dün başlayan düzeltme ile yönünü aşağı çevirdi. Bankacılar, Paskalya tatili dolayısıyla bugün başlıca hisse senedi piyasalarının kapalı olması nedeniyle hacimlerin azalabileceğini; yoğun iç veri gündeminin izleneceğini belirttiler.

Öte yandan bugün TCMB'nin TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinin yeni takviminin de açıklanması bekleniyor. Son dönemde benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'nin dün dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 1'i aşarken, güne 4 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL 3.96'ya kadar geriledi.

Analistler dün TL'de hem son dönemde gözlenen rekor değer kayıplarının bir düzeltmesinin yaşandığını, hem de ay sonu nedeniyle TL kısa pozisyonların kapandığını ve yüzde 1'in üzerinde değer kazancı ile TL'nin gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kazanan para birimi olduğunu belirtiyor. Geçen hafta Cuma günü illikit piyasada rekor seviye olan 4.0375'e yükselen, dün gün içinde en yüksek 4.0160 seviyesini gören dolar/TL illikit piyasada 3.9350 seviyesine kadar geriledi.

Dolar güne 3.94 lira seviyesinden başladı. Saat 17:03 itibariyle 3.9560 lirada bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.9398 lira, en yüksek 3.9614 lira seviyesi görüldü.
Euro ise 4.8784 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2325 seviyesinde. Gram altın 168.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.03 seviyesinde.

Bankacılar yüksek enflasyon, cari açık, yabancıların pozisyon azaltması, risk algısında görülen artış ve jeopolitik riskler gibi unsurların bir araya gelmesinin yabancı yatırımcının tahvil piyasasından çıkmasına ve faizlerde yükselişe neden olduğunu; yabancı yatırımcıların carry trade pozisyonlarını kapamalarının da TL'de değer kaybı ve son dönemde negatif ayrışmayı tetiklediğini belirtiyor. 
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'de bir düzeltme hareketi görüyoruz. Paskalya tatili öncesi zaten oldukça değer kaybetmiş olan TL'ye yönelik bazı kısa pozisyonlar kapatıldı. Bugün tatil olması nedeniyle hacimlerin oldukça düşecektir. Şimdi yakından izleyeceğimiz konu bu düzeltme hareketinin devamının gelip gelmeyeceği olacak" diye konuştu. Hafta boyunca yükseliş eğiliminde olan tahvil faizlerinde de dün gevşeme gözlendi. 

KÜRESEL PİYASALAR

Paskalya tatili dolayısıyla bugün başlıca hisse senedi piyasalarının kapalı olmasıyla işlem hacimlerinin düşük kalması beklenirken, başlıca para birimleri de dar aralıkta seyrediyor.

Japonya hisseleri, Tokyo Electron ve Advantest gibi teknoloji şirketlerinin ABD teknoloji şirketlerinin yeniden yükselmesine paralel olarak artış kaydetmesiyle yükseldi. ABD teknoloji hisseleri olası hükümet düzenlemesi endişeleriyle bu hafta gerilemişti. Endeks yüzde 1 artışla 21,364.75 seviyesine yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)