E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
02 Nisan 2018 - 09:46 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.42 oranında düşüşle 114 bin 442 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne yüzde 0.25 oranında yükselişle 115 bin 216 puandan başladı. Yurtdışı piyasaların kapalı olmasından dolayı gün içerisinde piyasada yatay seyir hakim oldu.

Borsa İstanbul günü yüzde 0.42 oranında düşüşle 114 bin 442 puandan kapadı.

Açılışın ardından en düşük 114 bin 691 puan, en yüksek 115 bin 390 puan seviyesi görüldü.

Küresel piyasalardaki Paskalya tatili nedeniyle işlem gören piyasalarda kararsız seyir hakim oldu.

İç piyasada ise ihracat rakamlarının yüksek gelmesi ile birlikte piyasalarda güçlenme beklentisinin yanı sıra, gün içerisinde dolar ve eurodaki düşüşün Borsa İstanbul'a pozitif yansıyacağı öngörüleri karşılık bulmadı.

Bugün açıklanacak önemli veriler 02/04/2018

Günün önemli şirket haberleri 02/04/2018

KURLAR SAKİN SEYREDİYOR

Dolar/TL ve faiz, son bir kaç haftada yaşanan sert yükselişler ve negatif ayrışma trendinin ardından Perşembe günü yaşanan düzeltme hareketi ile düşüş eğiliminde.

Bankacılar Cuma günü Paskalya tatili nedeniyle işlemlerin hacimsiz kaldığını, bu seyrin bugün de kısmen devam edebileceğini belirtiyorlar.

Bugün iç piyasada Mart ayına ilişkin imalat PMI ve öncü dış ticaret dengesi takip edilecek. Dış piyasalarda ise bugün ABD ISM imalat endeksi izlenirken Çarşamba günü ABD ISM hizmetler endeksi ve Cuma günü tarım dışı istihdam verisi piyasalarda yön belirleyici olarak takip edilecek.
Analistler sert değer kayıplarının ardından geçen hafta Perşembe günü TL'de son dönemde gözlenen rekor değer kayıplarının bir düzeltmesinin yaşandığını belirtiyorlar. İllikit piyasada rekor seviye olan 4.0375'e yükselen dolar/TL geçen hafta Perşembe günü illikit piyasada 3.9350 seviyesine kadar gerilemişti.

Dolar güne 3.96 lira seviyesinde başladı. Saat 14:10 itibariyle dolar 3.9618 lirada bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.9498 lira, en yüksek 3.9681 lira seviyesi görüldü. Euro ise 4.8857 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2330 seviyesinde. Gram altın 169.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 14.07 seviyesinde.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dış piyasalarda ticaret savaşlarını izliyoruz. İçeride Başbakan Yıldırım'ın bu hafta açıklanacağını söylediği enflasyonu düşürmeyi aynı zamanda büyümeyi dengeli desteklemeyi hedefleyen paket yakından takip edilecek. TCMB'nin genişlettiği TL uzlaşmalı NDF adımı ise piyasanın olumsuz günlerinde mutlaka destek olacaktır. Yıldırım haftasonu yaptığı açıklamada teşviklerin bu hafta açıklanacağını söyledi.

Merkez Bankası ise haftasonu 2018 ikinci çeyreğe ilişkin TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi takvimini açıkladı. Banka ilk çeyrekte bir ay vadeli ihaleleri haftada üç kez düzenlerken bu ikinci çeyrekte her güne çıkıyor. Son dönemde sert yükseliş eğiliminde olan tahvil faizlerinde de geçen hafta Perşembe günü yaşanan gevşeme sonrası sakin seyrediyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.52 valörde son işlem yüzde 12.49 oldu.

İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 14.07, valörde son işlemde yüzde 14.03 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları geçen hafta güçlü performans gösterdikten sonra yılın ikinci çeyreğine artıda başlarken, bu hafta beklenen ABD verileri öncesinde dolar yatay seyrediyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsi izleyen MSCI endeksi bugün yüzde 0.3 artıda bulunuyor. Güney Kore ve Japonya borsaları yüzde 0.6, Shanghai ise yüzde 0.4 yükseldi.
Bu hafta izlenecek veriler arasında bugün yayımlanacak olan ABD ISM imalat endeksi, Çarşamba günü ABD ISM hizmetler endeksi ve Cuma günü tarım dışı istihdam verisi yer alıyor. Geçen hafta Cuma günü tatil dolayısıyla kapalı olan ABD borsaları, dalgalı seyreden birinci çeyreğin son işlem günü olan Perşembe seansını teknoloji hisselerinin yönünü yukarı çevirmesiyle artıda kapatmıştı.

Dünya borsaları MSCI endeksi geçen haftanın tamamında yüzde 1.2 yükseldi.
Bu kazanıma karşılık endeksler küresel ticaret savaşı endişeleri ve hisse piyasalarına öncülük eden teknoloji şirketlerine gelen satışlarla yılın ilk çeyreğinde tarihi zirvelerden geri geldi ve yüzde 1.5 geriledi.

ABD'nin bazı ürünlerde başlattığı ek gümrük vergilerinin ardından geçen ay güçlenen küresel ticaret savaşı endişeleri bir miktar azalmış olsa da, ABD ile Çin'in gümrük vergilerinde birbirine misilleme yapmaları yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Çin, ABD'nin aluminyum ve çeliğe getirdiği gümrük vergisine karşılık olarak aralarında donmuş domuz eti, bazı meyveler ve yağlı tohumların da bulunduğu ABD'den ithal 128 ürüne ek gümrük vergisi getirdi.

Dolar ise başlıca altı para birimi karşısında geçen hafta Kuzey Kore ile ABD arasındaki anlaşmazlığın çözümleneceğine yönelik beklentilerin de aralarında bulunduğu bir dizi unsurun etkisiyle yüzde 0.6 değer kazandıktan sonra bugün yen ve euro karşısında yatay seyrediyor.

Dolar endeksi ilk çeyreğin tamamında ise yüzde 2'nin üzerinde gerileyerek art arda beşinci üç aylık dönemi de kayıpla kapattı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Onur Utku Kalkan02 Nisan 2018 21:07

    Bugün yurt içi ve yurtdışı piyasalar Çinin abd den bazı mallara uygulanan ithalat vergisini artırmasını fiatlıyor.Yarın tepki alımları gelir.Bizde 114 bin puanı güçlü destek konumunda akabinde 115 bin üzeri tutunmamız gerekir diye düşünüyorum. (al-sat tavsiyesi değildir)

  • kemal02 Nisan 2018 19:32

    borsa the end

  • kafa02 Nisan 2018 19:25

    amarikaya pala dalmış. yarın bist domatas tarlası olur

  • ömer02 Nisan 2018 18:44

    incitmeden malı veriyorlar

  • pala remzi02 Nisan 2018 15:11

    bu arada sanko memba buldu.ortak olduğu batı çimento tarihi bir zarar açıkladı.ardından tarihi vergi kaybı yarattılar..ardından da hisseler çöktü..**ne şanssız şu sanko ..egs bank asya bank **??

  • zühtü02 Nisan 2018 13:00

    düşerse emlak konut düşer gerisi yalan düşer.

  • düşücü02 Nisan 2018 12:18

    borsa 115 bin üzerinde tutunamaz mal veriyorlar. mayıs ayını beklemeden satıp tatile çıkacaklar. malum mayıs ramazan.