E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
04 Nisan 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.54 oranında düşüşle 113 bin 975 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da güçsüz seyir devam etti. Yataya yakın seyirden kurtulamayan endeks güne yüzde 0.19 oranında primle 114 bin 812 puandan başladı. Açılışın ardından dolardaki güçlenmeyle birlikte endekste gevşeme görüldü. 

Gün ortasına endeks yüzde 1.05 oranında düşüşle 113 bin 395 puandan girdi.

Gün ortasının ardından satışlar yine devam etti. Endeks günü yüzde 0.54 oranında kayıpla 113 bin 975 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 113 bin 281 puan, en yüksek 114 bin 893 puan seviyesi görüldü.

Yurtiçi piyasada sıkışık bantta seyir hakim oluyor. Hükümetin faize yönelik adımlar atacağı beklentisi piyasalarda yön belirleyici etken olabilir. Bunun dışında enflasyondaki yükseliş, cari açıktaki artış, jeopolitik riskler de olumsuzluk olarak öne çıkıyor.

ABD’nin başlattığı ticaret savaşı küresel piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor. Asya borsaları düşüşteyken ABD borsaları yükselişle kapandı. ABD’nin uyguladığı gümrük vergisi tedbirinden sonra piyasalarda dalgalanmalar hakim oluyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 04/04/2018

Günün önemli şirket haberleri 04/04/2018

DOLAR YENİDEN 4 LİRAYI AŞTI

Son birkaç haftada yaşanan sert yükselişlerin ardından sınırlı gerileyen ve 4 seviyesinin altındaki işlem gören dolar/TL'de dışarıda küresel ticaret savaşları endişeleri içeride ise makroekonomik jeopolitik ve siyasi gelişmeler izleniyor. 

Yatırımcılar ticaret savaşı kaygılarıyla sadece hisse senedi değil diğer varlık sınıflarında da pozisyon almaktan imtina ettiği görülüyor. 

Ticaret savaşı kaygıları Trump yönetiminin Çin'den yıllık ithalat büyüklüğü 50 milyar doları bulan bir grup ürüne yüzde 25 gümrük vergisi açıklamasının ardından tekrar güçlendi. Gümrük vergisi yaklaşık 1,300 kalem endüstriyel teknoloji, ulaştırma ve tıp ürününü kapsıyor. 

Doların ticaret savaşları endişeleri nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanması ile dün 3.97'li seviyelerden 4'e yaklaştı. Dolar/TL dün enflasyon verileriyle de dalgalandı. 
Enflasyonda Kasım ayında yıllık olarak tarihi zirve görülmesi ardından başlayan düşüş Mart ayında oldukça sınırlı olsa da devam ederken, çekirdek enflasyonda görülen iyileşmeye karşılık üretici enflasyonundaki yükselişin sürmesi önümüzdeki dönemde enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırıyor. 
Tüketici fiyatları Mart'ta gıda grubu öncülüğünde beklentilere paralel yüzde 0.99 artarken, yıllık bazda artış Şubat'taki yüzde 10.26'dan yüzde 10.23'e geriledi. Bankacılar TL'deki son dönemde görülen sert değer kayıplarını yüksek enflasyon, cari açık, yabancıların pozisyon azaltması, risk algısında görülen artış ve jeopolitik riskler gibi unsurların bir araya gelmesine bağlıyorlar. Bu endişelerin bir araya gelmesiyle yabancı yatırımcıların tahvil satışları hızlanmış, carry trade pozisyonlarının kapanmasının da etkisiyle TL'de negatif ayrışma belirginleşmişti.

Dolar güne 3.99 lira seviyesinden başladı. Saat 18:07 itibariyle 4.0015 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.9854 lira, en yüksek 4.0274 lira seviyesi görüldü. Euro ise 4.9229 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2298 seviyesinde. Gram altın 171.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.07 seviyesinde.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Riskli varlıklardan çıkış gördüğümüz günlerde TL'deki satış baskısının daha kuvvetli hissedilmesi artık bir rutin oldu. Burada bir kaç faktör etkili diyebiliriz. Birincisi yüksek enflasyon yüksek cari açık gibi makro ekonomik faktörler, ikincisi bonoda satış yapamayan 
yatırımcıların kendini döviz piyasasında hedge etme istekliliği" dedi ve ekledi: 
"TL'de satışlar daha kuvvetli ancak bugün için benzer para birimlerinden büyük bir ayrışmadan söz edemiyoruz. Ayrışmayı tek günde büyük farklılıklardan ziyade her satış baskısı olduğunda 
küçük rakamlarla yaşıyoruz. Yukarıda tarihi zirve olarak 4.0375 izlenebilir. Lokal bireysel yatırımcıların da seviyeleri avantajlı bularak bir miktar döviz bozdurmasını bekliyoruz." 
Bankacılar TL'deki son dönemde görülen sert değer kayıplarını yüksek enflasyon, cari açık, yabancıların pozisyon azaltması, risk algısında görülen artış ve jeopolitik riskler gibi unsurların bir araya gelmesine bağlıyorlar. 

Bankacıların önümüzdeki günlerde takip edileceğini söylediği ana konular ise jeopolitik ve siyasi gelişmeler, ekonomik teşvik paketleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ziyaretleri yer alıyor. Son dönemde sert yükseliş eğiliminde olan tahvil faizlerinde 
de geçen hafta Perşembe günü yaşanan gevşeme sonrası sakin seyrediyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.58 seviyesinden gerçekleşirken 
valörde son işlem yüzde 12.59 oldu. İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 14.04 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 14.07 oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD ile Çin arasında ticaret savaşı kaygılarıyla Wall Street'teki toparlanmayı izleyemeyerek ekside seyrediyor.

Yatırımcıların ticaret savaşı kaygılarıyla sadece hisse senedi değil diğer varlık sınıflarında da pozisyon almaktan imtina ettiği görülüyor. Güvenli liman olarak görülen devlet tahvilleri, altın ve yen sınırlı da olsa değer yitirirken, Wall Street ABD Başkanı Donald Trump'ın e-ticaret sitesi Amazon'a yönelik eleştirilerinin yasal bir düzenlemeye dönüşmeyeceği beklentisiyle yükseldi.

Ticaret savaşı kaygıları Trump yönetiminin Çin'den yıllık ithalat büyüklüğü 50 milyar doları bulan bir grup ürüne yüzde 25 gümrük vergisi açıklamasının ardından tekrar güçlendi. Gümrük vergisi yaklaşık 1,300 kalem endüstriyel teknoloji, ulaştırma ve tıp ürününü kapsıyor. Çin ticaret bakanlığı ABD'den gelen açıklamanın hemen ardından aynı büyüklükte bir karşılık vermek için hazırlık yaptığı uyarısında bulundu.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yatırımcıların temkinli davranmaları sonucu yüzde 0.06 ekside bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih5304 Nisan 2018 16:34

    geçen hafta açıklanacak denilen ekonomik teşviklerin ertelenmesi ve tarihin belirsizliği kötü oldu.eski yönetim şekli iyiydi .Sayın Özal tek ekonomi bakanıydı.Sayın Babacan tek ekonomi bakanıydı herşey düzenli gidiyordu ve en önemlisi güven**güven vardı..şimdi ekonomiden sorumlu kim kimse bilmiyor 4 bakanlık birden ilgili .sanki bir kaos var o yetkide..onun acil düzelmesi lazım.ardından ekonomik teşvikler açıklanmalı..Türkiyemiz ilk kez bu derece güven duyulan bir Lidere sahipken hala ekonomide güven algısı olamaması tuhaf ..danışmansal bir sorun var.sanırım..

  • pala04 Nisan 2018 12:48

    borsa bitmiş diyorum kaç gündür 115 altında sakın bulaşmayın. haa alırsanız 115 e tepki olunca vereceniz başka yolu yok

  • demirkan 04 Nisan 2018 12:21

    NE ZAMAN GİTTİ Kİ. ÜÇ BÜŞ ÜÇKAĞITÇI KAĞITTAN BAŞKA?.b