E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
05 Nisan 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.85 oranında yükselişle 114 bin 947 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da döviz kurlarındaki oynaklık bir süredir olumsuz seyre neden oluyor ancak bugün Borsa İstanbul alıcılı seyretti.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.29 oranında yükselişle 114 bin 302 puandan başladı. ABD'de görülen ambargo davasında Halkbank'a yönelik bir kararın çıkmaması bankacılık endeksini güçlendirdi ve yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

Dövizdeki rekora rağmen BİST gün ortasına yüzde 0.71 oranında primle 114 bin 781 puandan girdi.

Kapanışa doğru gücünü koruyan Borsa İstanbul yüzde 0.85 oranında primle 114 bin 947 puandan kapandı.

Açılışın ardından en düşük 114 bin 32 puan, en yüksek 115 bin 318 puan seviyesi görüldü.

Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareket, tahvil faizlerindeki artış, jeopolitik riskler, iç siyasi gelişmeler, ekonomi yönetimine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisi piyasalarda olumsuzluğa neden oluyor. Analistler ise düşüşün fırsat olabileceğini ancak endekste göstergelerin güçsüz seyrettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizlerin düşmesi için hükümeti harekete geçirdi. Hürriyet’teki habere göre ekonomi yönetimini arkasından iş çevirmekle suçlayan Erdoğan, AK Parti MYK’sında ekonomi yönetimine sert ifadeler kullandığı belirtildi. Buna paralel olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in istifa ettiği ancak istifadan Başbakan Binali Yıldırım’ın vazgeçirdiği iddia edildi.

Küresel piyasalarda ise düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendiren yatırımcılar ticaret savaşı endişesine rağmen hisse tarafında pozisyon aldı. Bugün Çin’de piyasalar Mezar Süpürme Günü nedeniyle işlem görmeyecek.

Bugün açıklanacak önemli veriler 05/04/2018

Günün önemli şirket haberleri 05/04/2018

DOLAR TARİHİ REKORUNU KIRDI

Son birkaç haftada önce sert yükseliş yaşayan ardından 4 civarında her iki yönlü sert dalgalanmaların devam ettiği dolar/TL bugün 4.04'ü aşarak yeni tarihi zirvesini test etti. 

TL'nin bugün dolar karşısında yaşadığı değer kaybı yüzde 1'i aşarken bankacılar gelişmekte olan ülke para birimlerine göre yaşanan bu negatif ayrışmada ve 10 yıllık gösterge tahvilde 30 baz puana yaklaşan yükselişte iç siyasi endişelerin de etkili olduğunu belirtiyorlar. 

Dolar güne 4 lira seviyesinde başladı. Saat 18:07 itibariyle 4.0403 lirada bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.9960 lira, en yüksek 4.0469 lira seviyesi görüldü. Euro ise 4.9455 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2230 seviyesinde. Gram altın 172.1 lirada bulunuyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.43 seviyesinde.

Tarihi zirvesini geçen hafta 4.5037 ile gören sepet bazında TL aynı saatte 4.4817/4.4831, 4.9728 ile tarihi zirveyi gören euro/TL ise aynı saatte 4.9395/4.9414 seviyesinde bulunuyor. Dışarıda küresel ticaret savaşı endişeleri içeride ise makroekonomik, jeopolitik ve siyasi gelişmelerin baskıladığı TL 
küresel riskten kaçış eğilimlerinde benzer para birimlerinden daha çok satış baskısı altında kalabiliyor. 
Bir bankacı bu sabah, "Son iki haftaya bakıldığında ekonomi ağırlıklı iç siyasette faizlerin düşürülmesi için bir paket, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiden sorumlu yetkililere yönelik eleştirileri yer alıyor. Bugün de Merkez Bankası konuya dahil oldu. Bu sürecin nereye gittiğini anlamadığımız için bu 
yaşananlar piyasada bir endişe olarak kalıyor ve fiyatlamaları etkiliyor" demişti. 

Hürriyet gazetesinde bugün yer alan bir haberde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, ekonomi yönetimine yönelik eleştirilerinin AKP'nin son MYK toplantısında da sürdürdüğü belirtildi. 

Habere göre Erdoğan, "Yurtdışına gitmeden önce faizlerle ilgili bir toplantı yaptık. Düşürülmesinden bahsettik. Sonra ben yurt dışındayken, Merkez Bankası faiz artırdı. Bir de tek adamlık derler, bu nasıl tek adamlıksa, karar alıyoruz uygulamıyorlar. Benim arkamdan iş çevirdiler" dedi. 

Haberde ayrıca Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in istifasını Başbakan Yıldırım'a ilettiği iddialarının da kulislerde konuşulmaya başlandığı da iddia edildi. Haberde Başbakan Yıldırım'ın devreye girerek bu girişimi önlediği de belirtildi. 

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise bugün düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin ekonomi koordinasyonunda görüş ayrılığı olduğu haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Kalın faiz konusunda Erdoğan'ın görüşünün net olduğunu belirterek son günlerde bunun dışında yaşanan olağanüstü bir hadise olmadığını söyledi. Kalın kabine revizyonu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in istifası hakkında bir soruya "Şu anda böyle bir şey söz konusu değil, bunun gibi bir gündem yok" dedi. Kalın Şimşek'in istifası konusuna ilişkin bir diğer soruya ise bunun bir iddia olduğunu, kendilerine bununla ilgili gelen bir şey olmadığı şeklinde yanıt verdi. 

10 YILLIK GÖSTERGEDE YÜKSELİŞ 30 BP'YE YAKLAŞTI 

Son dönemde sert yükseliş eğiliminde olan tahvil faizlerinde hafta başındaki sakin seyrin ardından dün ve bugün yeniden yükseliş yaşandı. Gösterge 10 yıllık tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz ve valörde son işlem yüzde 12.69 oldu. Bugün sat 1251 itibarıyla spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 12.87 olurken spot piyasada son işlem yüzde 12.98 oldu. İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışı ise ortalama yüzde 14.15 seviyesinden gerçekleşti. Bugün aynı saatte spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.37 oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, küresel hisse senedi piyasalarının ABD ve Çin arasındaki artan ticari gerilimin yarattığı satış baskısının ardından toparlanmasıyla iki ayın dip seviyesinden yükselirken, yatırımcılar dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki ticaret savaşının önlenebileceğini umuyorlar.

ABD'nin dün Çin'den yıllık ithalat büyüklüğü 50 milyar doları bulan ürünlere yüzde 25 gümrük vergisi getireceğini ve daha sonra Çin'in misilleme yaparak ABD'den ithal edilen 106 ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından, ABD'nin ticaret savaşına ilişkin çözümü görüşmek istediğini ifade etmesiyle piyasalardaki risk iştahı arttı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yaklaşık iki ayın dip seviyesini gördükten sonra yüzde 0.5 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.6 yükseldi. S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 0.4 yükseldi. S&P 500 endeksi ve Nasdaq Composite dün ilk işlemlerdeki yüzde 1.5'ten fazla kayıplarını toparlayarak dün sırasıyla yüzde 1.16 ve yüzde 1.45 artış kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ05 Nisan 2018 19:18

    ESKOM VE YEŞİLDE PATRON SATIŞLARI VAR DEYİP YATIRIMCI SOYULUYOR BU PATRONLARDA ÇİFTLİK BANKIN SAHİBİ GİBİ KAÇMASIN YETKİLİLER BU PATRONLARI TAKİBE ALMALI.

  • eko nomist05 Nisan 2018 17:31

    Yükselmeyen hiçbir şey yok altın dolar yuro borsa eflasyon büyümé vesaire hep yukarı birde davul çalmamız kaldi böyle bir ekonomi dünyada yok bulan varsa söylesin

  • Erdal05 Nisan 2018 17:14

    Taş gibi borsamız taaaaaş

  • bodrumlu güzel05 Nisan 2018 14:50

    bu turcasda ne işler dönüyor hala..babadan ceo kapasitesi ıhh dedirtiyor artık.olmayınca mabut ne yapsın mamut..ceoculuk oynamaya devam.olan şirkete hisselere ve vergisel zişyanlı bilançoya oluyor..bizce şöyle olmalı..baba bana jole al al oğlum al sana jole al baba ne yapayım joleyi al olum al saçına sür sür olum sür ..havuzda yüz dipten yüz olur baba olur..gibi mesela.**

  • yalçın05 Nisan 2018 14:22

    borsa değil halk bank yükseliyor. diğer taraftan mal veriyorlar 115 geçilmedi dikkat edin.

  • D05 Nisan 2018 15:46

    😂😂😂😂😂😂