E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
13 Nisan 2018 - 09:35 borsagundem.com

Güne hafif primli başlayan BİST yüzde 0.57 oranında düşüşle 109 bin 604 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve ABD-Rusya arasında Suriye'de yaşanacak çatışma ihtimali ile birlikte günü düşüşle tamamladı.

Tam olarak güçlenemeyen endekste gün içinde karışık seyir hakim oldu.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.44 oranında yükselişle 110 bin 715 puandan başladı. Kısa süre sonra tüm kazançlarını silen BİST gün ortasına yüzde 0.30 oranında düşüşle 109 bin 909 puandan girdi.

Gün ortasının ardından satışlar hız kazandı. Endeks günü yüzde 0.57 oranında düşüşle 109 bin 604 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 108 bin 981 puan, en yüksek 110 bin 792 puan seviyesi görüldü.

İç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, yüksek gelen cari açık ve enflasyon verisi, döviz kurlarındaki yukarı yönlü aşırı oynaklık, tahvil faizlerinin yükselişte olması hisse piyasalarında baskıya neden oluyor.

ABD Başkanı Donald Trump ise Suriye'ye ilişkin olarak askeri eylem olasılığını azaltan açıklamalarda bulundu. Bunun yanında Başbakan Binali Yıldırım ise Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceğine ilişkin beklenti yaratması da piyasada güçlenmeye neden oldu.

ABD ve Rusya'nın Suriye'de karşı karşıya gelecek olması piyasalar açısından yine de risk olarak algılanıyor. 

Bugün açıklanacak önemli veriler 13/04/2018

Günün önemli şirket haberleri 13/04/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dolar/TL bu hafta 4.20'ye yaklaşarak tarihi zirvesini gördükten sonra Merkez Bankası'ndan 
enflasyon risklerini azaltma adına faiz artışı dahil adımlar atabileceği beklentileri ve Suriye'de nispeten azalan sıcak çatışma riskiyle 4.09 civarında seyrediyor. 

Gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde ise iki günlük düşüş 50 baz puana yaklaşmış durumda. 
Merkez Bankası Başkanı, bakanlar, ekonomi yetkililerinin açıklamaları TL'deki değer kaybını hafifletti ardından da kısmen tersine çevirdi. 

Dolar/TL haftanın son gününe 4,11 seviyesinin üzerinde başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 4.0906 lira seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL bugün en düşük 4.0729, en yüksek 4.1180 seviyesini gördü.

Euro ise 5.0453 liradan işlem görüyor. Euro/dolar paritesi ise 1.2330 seviyesinde. Gram altın 177 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.36 seviyesinde.

Bankacılar ise tüm risklerin henüz ortadan kalkmadığını ancak küresel olarak Suriye'de bir sıcak çatışma ihtimalinin azalmasının TL'deki baskıları hafifleten önemli bir etken olduğunu söylediler. 
Başbakan Yıldırım önceki gün yaptığı açıklamada kurdaki hareketin konjonktürel gelişmelerden kaynaklandığını, faiz ve kurda geçici dalgalanmalar olduğunu etkilerinin de hem geçici hem sınırlı olacağını söyleyerek, "Kur konusunda tedbirler tabi ki alınacak, para politikasından TCMB sorumlu, TCMB gündemine hakimdir, gerektiği zaman gerekli tedbirleri almıştır, bundan sonra da alır" dedi.

Öte yandan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya dün TCMB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda TCMB'nin elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğini, gerekirse ilave sıkılaşma yapılacağını söyledi. Üst düzey bir bankacı, "TL'deki sert satış baskısı şu an 
için durmuş görünüyor. Burada iki etken öne çıkıyor. Birincisi Suriye'de kısa vadede çatışma beklentisi azaldı. İkincisi ise ekonomi yetkililerinden gelen açıklamalar bir kademe kuvvetlendi" dedi ve ekledi: 
"Özellikle dün Çetinkaya'nın açıklamalarında 'ilave sıkılaşma' ifadesinin yer alması bir faiz artışı ya da bu olmasa dahi döviz piyasasında likiditeyi rahatlatıcı bir adım ihtimalini kuvvetlendiriyor. Ancak 4'ün altında kalıcı bir seyir için bu adımları görmemiz gerekiyor." 

Başbakan ve Çetinkaya ardından bugün Maliye Bakanı Naci Ağbal, Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre döviz ve petrol fiyatlarındaki artışa ilişkin, "Dalgalanmalar var, onların hepsi yatışacak. Onun için geçici bir dalgalanma etkisi olarak ortaya çıkan bu gelişmeler, çok hızlı bir şekilde bertaraf edilecek." dedi. 

Öte yandan bugün Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ise kurda oynaklık konusunda gerekli adımlar önümüzdeki günlerde atılacağını söyledi. TCMB'nin gerekeceğini yapacağını belirten Ertem, "TCMB'nin yapacakları enflasyon hedeflemesi temel olarak belirlenecektir" dedi. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Zeybekci ise son dönemde yaşanan kurlarla ilgili dalgalanma, 
çalkalanma ve oynaklığın, jeopolitik algılardan kaynaklı olduğunu belirterek şöyle dedi: 
"Türkiye'yle ilgili de birilerinin spekülatif amaçlı bunları kullanmasından kaynaklı. Bunların Türkiye'nin gerçeklerini yansıtmadığını söylemiştik. Önümüzdeki dönemde kısa vadedeki Döviz mükellefiyetlerinin yerine getirmesiyle ilgili hiçbir problem yok. Bunlar geçecektir. Yakın gelecekte de ilgili kurumların çalkantılar ve spekülatif hareketlere müdahale ederek gereğini yaptıklarını göreceğiz inşallah. Türkiye'nin spekülasyona seyirci kalması beklenemez."

Bankacılar kur ve faiz açısından iç siyaset, jeopolitik ve makroekonomik gelişmelerin ve küresel piyasaların izlenmeye devam edileceğini belirtiyorlar. 
Dolar/TL'nin 4.20'ye yaklaşarak tarihi zirveyi görmesiyle TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 8'e yaklaşmış ve TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterenler arasında ruble ile birlikte ilk sıralarda yer almıştı.

Tahvil bono piyasasında da TL'de görülen düşüş yönlü seyirle birlikte getirilerde de iki günde 50 baz puana yaklaşan gevşeme gözlendi.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel hisse senedi piyasaları ABD başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye kısa süre içinde füze saldırısı düzenleme olasılığını azaltan açıklamasının ardından, güçlü bilanço sonuçlarına dönük beklentilerin ön plana çıkmasıyla üç haftanın zirvesine yükseldi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.07, Japonya'nın Nikkei endeksi  yüzde 0.5 yükseldi.

Dünya borsalarını izleyen MSCI endeksi dün üç haftanın zirvesini gördükten sonra bugün yüzde 0.1 yükseldi.

S&P 500 endeksi BlackRock'ın güçlü çeyrek bilançosunun, gene olarak şirket bilançolarına ilişkin iyimserliği canlandırmasının ardından bankacılık hisselerinde yüzde 1.83'lük kazanım öncülüğünde yüzde 0.83 yükseldi.

JP Morgan Chase&Co , Citigroup Inc ve Wells Fargo&Co'dan gelen bilançolarla bilanço dönemi başlamış oldu.

Ayrıca Trump'ın dün Twitter mesajında, Suriye'ye saldırının kısa zamanda olmayacağı şeklinde algılanan açıklaması da endişeleri yatıştırarak piyasalara olumlu yansıdı. Ancak yatırımcılar bu askeri eylemin Washington ve Moskova arasında daha büyük bir çatışmaya yol açabileceğinden endişe ediyorlar.

Ayrıca Trump ticari danışmanlarından geçen yıl çekilme kararı aldığı Trans-Pasifik Ortaklığı'na (TPP) yeniden katılmayı değerlendirmesini isteyerek fikir değiştirmiş oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ13 Nisan 2018 22:50

    DÜŞÜŞ DEVAM EDERSE ÇOK SAYIDA HİSSE KURUŞLUK OLACAK NASIL OLSA PATRON SERMAYE ARTIŞI YAPARAK HİSSE STOKLUYOR SPK MIZDA SERMAYE ARTIŞINA İZİN VERİYOR.ONDAN SONRA KYATIRIMCI ZARARI KESESİNE ÇEKİP BORSADAN KAÇIYOR DÜZEN DEGİŞMELİ EKENOMİ KÖTÜ GİDİYORSA SORUMLUSU YÖNETLERDİR .

  • Broker13 Nisan 2018 19:50

    Goldaş geri dönmedikçe bu kumarhaneyi kapatın gitsin.

  • ferat13 Nisan 2018 18:03

    emlak konut halka arzı ile yatırımcıya ağırlaştırılmış müebbet cezası vermiştir.

  • melih5313 Nisan 2018 17:31

    hafta sonu trumpın ne yapacağı belli değil.ekside kapayacak..bi şey oolmayacak hafta sonu ve açılışta yükseliş temkinli yükseliş sonr aaçıklamalar..falan..

  • pala13 Nisan 2018 16:56

    110 bin ağır gelmeye başladı satışlar tekrar hızlanacak.

  • erol g.13 Nisan 2018 16:10

    ÇİN'İN MART AYINDA 27 MİLYAR DOLAR DİŞ TİCARET FAZLASI VERMESİ BEKLENİRKEN 5 MİLYAR DOLAR AÇIK VERMESİ MART AYINDA BEKLENEN İHRACATIN OLMAMASI NEDENİYLE SANGHAY BORSASI DÜŞTÜ Bu düşüş/veriler bir süre dünya piyasalarını etkileyecektir Bizim borsamız da etkileniyor

  • ramo13 Nisan 2018 14:57

    batık şirketlerden sonra borsaya gelmiş en kötü şirket emlak konuttur.

  • asels mağduru14 Nisan 2018 06:42

    Son 5 ayda olanları gözlemlersek 47tl den 26tl na düşen aselsanıda ekleye biliriz.üretim müthiş fakat borsa kotası berbat.

  • sezgin13 Nisan 2018 16:25

    halkbank ve emlak konut desek daha doğru olur

  • cccihaddd13 Nisan 2018 14:35

    İsrail borsası niye hiç etkilenmez ama biz de fırtına kopar.

  • zühtü13 Nisan 2018 14:07

    DÜŞERSE EMLAK KONUT DÜŞER GERİSİ YALAN DÜŞER.

  • Tam13 Nisan 2018 10:06

    Tam bir ayı piyasası 3000 bin aşağı 3000 bin yukarı