E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
28 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz artıracak olmasıyla birlikte dolar kurundaki düşüşün ardından Borsa İstanbul günü yüzde 3.22 oranında yükselişle 106 bin 525 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Merkez Bankası’nın faiz tarafında atacağı adımların ayak sesleri ile birlikte dolar kurunda düşüş gerçekleşti ve bu da Borsa İstanbul’a pozitif yansıdı.

BİST güne yüzde 1.24 oranında yükselişle 104 bin 481 puandan başladı. Merkez'in politika faizini yüzde 16.50'ye çıkaracağını açıkladı ve dolarda düşüş hızlandı. 

Gün ortasına Borsa İstanbul yüzde 2.81 oranında yükselişle 106 bin 100 puandan girdi.

Bankacılık hisselerine gelen alımlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 3 oranında prim yaptı.

Kapanışa kadar güçlü duruşunu sürdüren BİST yüzde 3.22 oranında yükselişle 106 bin 525 puandan günü tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 104 bin 416 puan, en yüksek 106 bin 525 puan seviyesi görüldü.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Murat Çetinkaya, Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşları Birliği'nin düzenlediği özel toplantıda önemli mesajlar verdi. Çetinkaya, 7 Haziran'da yeni bir faiz artırımı mesajını verirken Başbakan Yardımcısı Şimşek de, Merkez Bankası'na müdahale olmayacağını ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, 7 Haziran'daki Merkez Bankası toplantısını işaret ettiği konuşmasında kısa bir süre içinde politika faizinin 16.50 olacağını, ana fonlama kanalı olarak da haftalık reponun kullanılmasının planlandığını söyledi. Çetinkaya, "Önümüzdeki günlerde haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviyenin etrafında alt ve üst bantları belirleyerk dar bir bantı işleve geçirmeyi planlıyoruz. Böylece sadeleşme de tamamlanmış olacak" dedi.

Bu gelişmeyle birlikte dolar yüzde 2’ye yakın değer kaybetti ve 4.60 lira seviyesine kadar geriledi.
Küresel piyasalarda ise bugün ABD ve Londra borsaları kapalı olacak. ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un tekrardan görüşebileceği beklentisi ise Asya borsalarına pozitif yansıdı. Petrol fiyatları ise üretim kısıntısının gevşetilebileceği beklentisi ile düşüşe geçti.

Bugün açıklanacak önemli veriler 28/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 28/05/2018

DOLARDA DÜŞÜŞ HIZLANDI

Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta arka arkaya attığı adımlar TL'de daha fazla değer kaybının önüne geçerken, dolar/TL'de geçen hafta görülen yüksek volatilitenin bu hafta bir miktar azalması bekleniyor.

Geçen haftayı 4.70 seviyesinin hemen üzerine kapayan dolar/TL bu sabah 4.62'li seviyelerde bulunurken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın dün akşamki toplantıda verdiği mesajların TL'ye olumlu yansıdığı, ayrıca gelişmekte olan piyasalardaki iyimserliğin de kurdaki gerilemede etkili olduğu belirtiliyor.

Dolar güne 4.70 lira seviyesinden başladı. Saat 18:04 itibariyle 4.5814 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.5560 lira, en yüksek 4.7178 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.3274 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1624 seviyesinde. Gram altın 191.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.03 seviyesinde.

Piyasaların gözü asıl olarak Şimşek ve Çetinkaya'nın bugün ve yarın Londra'da yabancı fon yöneticileri ve iş adamlarıyla bir araya geleceği toplantıların yansımalarında olacak. Şimşek ve Çetinkaya Londra ziyareti öncesi dün akşam İstanbul'da yatırımcılar ve iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi. Katılımcılar, güven tesisi amaçlayan söylemler ve para politikasında normalleşme ve sadeleşme mesajlarının toplantıda ön plana çıktığını belirttiler. Katılımcılar para politikasında sadeleşme adımının oldukça yakın olduğu, 7 Haziran Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında değerlendirilebileceği izleniminin verilen mesajlar arasında ön plana çıktığını söylediler.

ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu, TCMB'nin attığı son adımların dolar/TL'de daha fazla yükselişi engellese de ağırlıklı olarak yerellerin yoğun döviz talebi göstermeleriyle kurda geçen hafta beklenen gerilemenin yaşanmadığını söyledi.

Şimşek ve Çetinkaya'nın dün akşamki toplantıda verdikleri mesajların olumlu algılandığını ve kurda bu sabah görülen gerilemede pay sahibi olduğunu söyleyen Uslu, "Tatil nedeniyle ABD ve İngiltere piyasalarının tatil olduğu bugün, döviz piyasalarında işlem hacminin nispeten az olması beklenebilir. Şimşek ve Çetinkaya'nın Londra'da yatırımcılarla gerçekleştirecekleri görüşmelerde verecekleri mesajlar ve görüşmeler sonrasında yatırımcılardan yansımalar önemli olacak. Diğer taraftan piyasalar TCMB'den sadeleşmeye ilişkin gelebilecek olası mesajları da takip edecek" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu hafta dolar/TL'deki dalgalanma boyunun geçen haftaya göre kısalmasını bekliyorum. Yerellerin döviz talebinin azalması ve Londra'da yatırımcılarla yapılacak görüşmelerden olumlu yansımalar olması durumunda dolar/TL hafta içinde 4.60 seviyesinin altını test edebilir."

TCMB 23 Mayıs'ta olağanüstü toplanarak aldığı 300 baz puanlık faiz artırım kararı sonrası yılın ikinci çeyreğine ilişkin TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihaleleri takvimini, oluşacak vadeli döviz satım pozisyon tutarı mevcut 6.15 milyar dolardan 8 milyar dolara ulaşabilecek şekilde güncelledi. TCMB Cuma günü ise 31 Temmuz'a kadar vadesi dolacak reeskont kredileri geri ödemelerinde TL ödeme imkanı getirerek, kuru sabitledi. TCMB'nin attığı adımlar ve varlığını göstermesi piyasada oynaklık sürse de yeni rekor seviyeleri hareketin önüne geçmişti.

Gösterge iki yıllık tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta yüzde 17.43 seviyesindeydi.
Tahvil piyasasında öngörülebilirliğin yüksek olmadığı, kısa vadeli belirsizlik ve risklerin daha fazla görülmesi nedeniyle iki yıllık tahvilde faizlerde yükselişin geçen hafta devam ettiği belirtiliyor.

KÜRESEL PİYASALAR

ABD hafif ham petrolü başlıca petrol ihracatçısı ülkelerin üretim kısıntısını gevşeteceği beklentisiyle altı haftanın en düşük seviyesine gerilerken, Asya hisse piyasaları ve ABD endeks vadeli işlemleri Kuzey Kore ile ABD liderlerinin her şeye rağmen bir araya geleceğine yönelik beklentilerle yükseldi.
ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta katılmaktan vazgeçtiği ancak daha sonra fikir değiştirdiği Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile yapılması planlanan zirveye hazırlık amacıyla ABD'li bir heyetin Kuzey Kore'ye ulaştığını açıkladı.

Euro İtalya'da kurulmakta olan koalisyonun ekonomi bakan adayının cumhurbaşkanı tarafından reddedilmesinin ardından altı buçuk ayın dip seviyelerinde toparlanmış olsa da kırılgan seyrediyor. Cumhurbaşkanının ortak para birimi euro karşıtı bakan adayını reddetmesi anayasal krize yol açarak tekrar genel seçimlere gidilmesi ihtimalini gündeme getirdi. Petrol fiyatlarında başlıca petrol üreticilerinin 17 ay önce başlattıklarını üretim kısıntısını büyük ölçüde gevşetecekleri beklentilerinin güçlenmesiyle geçen hafta başlayan düşüş eğilimi bugün de sürüyor.

Rusya enerji bakanı üretim sınırlamalarının kaldırılması için ele alınan seçeneklerden birinin Ekim 2016'daki üretim seviyesinin, yani üretim sınırlamasından önceki seviyenin tekrar yakalanması olduğunu söyledi. Rus bakan Cumartesi günü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) gelecek ay Viyana'da yapacağı toplantı öncesinde Suudi Arabistan ile Rusya arasında yapılan görüşmeler esnasında açıklamada bulundu.

Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 2.6 düşüşle 74.49 dolara kadar inerek yaklaşık üç haftanın en düşük düzeyini gördükten sonra yüzde 1.8 ekside 75 dolarda bulunuyor. ABD hafif ham petrolünün varil fiyatı ise yüzde 3.1 düşüşle altı haftanın en düşük seviyesi olan 65.8 doları gördü. ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli kontratları yüzde 0.4 artıda bulunurken, dünyanın başlıca iki finans merkezi Londra ve New York'un tatil dolayısıyla kapalı olması nedeniyle işlem hacimleri düşük seyredebilir.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ise yüzde 0.4 artıda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tam traji komik29 Mayıs 2018 03:48

    1-Faiz çıkarsa borsa-dolar-altın düşer 2-borsa çıkarsa faiz , dolar , altın düşer 3- Dolar çıkarsa altın, faiz yükselir borsa düşer 4- Altın çıkarsa dolar, faiz yükselir borsa düşer. Sonuç en çok kaybettiren 1-borsa ( mağduru çoktur ) 2- faiz ( mb müdehale edene kadar paran pul olur ) 3- dolar ( merkezin bir müdahalesine bakar ) 4- Altın nede olsa altıın çamura da düşse , savaşta çıksa çaldırmadığın sürece full garanti.

  • KARTALAĞABEYLİ28 Mayıs 2018 23:25

    yalancı bahar,,uyarmadı demeyin

  • Misafir 28 Mayıs 2018 21:10

    1994 yılı Mart ayını hatırlayan var mı tur kin west borsa aracı kurumu vardı

  • Mustafa28 Mayıs 2018 20:57

    Bu cikislar bana balon bos gibi geliyor

  • Ali28 Mayıs 2018 20:28

    Yünsa niye düştü aceba

  • BENGIN28 Mayıs 2018 14:55

    banka endeksi % 4 olmuş. bankalar %18 kredi faiziyle kime para vereceklerde kar yapacaklar bu kadar aşırı çıkış abartılı olmuş.