E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
30 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.18 oranında düşüşle 103 bin 869 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalardaki İtalya sarsıntısı Borsa İstanbul’a negatif yansıma yaptı. Geçtiğimiz günü düzeltme hareketiyle tamamlayan Borsa İstanbul güne yüzde 0.13 oranında düşüşle 104 bin 979 başladı.

Dolardaki düşüşün hızlanmasıyla birlikte Borsa İstanbul'a bir miktar alım geldi ancak bu durum uzun sürmedi. 

BİST gün ortasına yüzde 0.27 oranında düşüşle 104 bin 824 puandan girdi.

Kapanışa doğru kayıplarını derinleştiren Borsa İstanbul yüzde 1.18 oranında düşüşle 103 bin 869 puandan günü tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 103 bin 639 puan, en yüksek 105 bin 785 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası’nın faiz artırması, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Londra’da sermaye sahipleri ile temaslarda bulunması dolar ve euroda gevşemeye neden oldu. Londra’dan gelen bilgilere göre Merkez Bankası’nın yeni faiz artırım sinyali verdiği iddia edildi.

İç piyasada yüksek cari açık ve enflasyon, erken seçim öncesi mali disiplinde meydana gelen bozulmalar piyasada olumsuzluk olarak öne çıkıyor.

İtalya’da erken seçimin yapılacak olması siyasi belirsizliği yeniden ortaya çıkardı. Ayrıca ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde sorun olabileceği beklentisi ABD borsalarında sert satışlara neden oldu. Alman Dax endeksi de yüzde 1.5’in üzerinde kayıp yaşadı.

Bugün açıklanacak önemli veriler 30/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 30/05/2018

DOLAR DÜŞÜŞTE

TCMB'nin son dönemde attığı adımlar ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın Londra'da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirdikleri toplantıların TCMB'ye olan güveni tazelemesiyle TL'de değerlenme eğilimi sürüyor. 

Diğer taraftan geçen günlerde İtalya'daki siyasi krizin baskısı altında kalan gelişmekte olan ülke para birimlerinde de pozitif seyir söz konusu. TL'nin bugün dolar karşısındaki değer kazancı bir ara yüzde 1'i aşarken, dolar/TL 18 Mayıs'tan bu yana ilk kez 4.50 seviyesinin altına geriledi.

Dolar güne 4.54 lira seviyesinden başladı. Saat 18:00 itibariyle 4.4728 lira seviyesinde işlem görüyor.
Dolar/TL bugün en düşük 4,4478, en yüksek 4,5660 seviyesini  gördü. Euro ise 5.1964 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1613 seviyesinde bulunuyor. Gram altın 187.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.00 seviyesinde.

Kur bu sabah Türkiye hakkında değerlendirmeler içeren Moody's raporu ardından kısa süreli yukarı hareket ederek 4.55'in üzerine çıkmış ancak bu hareket kalıcı olmamıştı. 
Moody's Global Makroekonomi Raporu'nda Türkiye için 2018 büyüme tahminini yüzde 2.5, 2019 
büyüme tahminini yüzde 2 olarak belirlerken; tahminler Şubat raporuna göre aşağı revize edildi. 

SEB gelişmekte olan piyasalar stratejisti Per Hammarlund, "ABD tahvil getirilerindeki düşüş 
TL için önemli ancak TL'nin istikrar kazanmasında Türkiye'ye özgü faktörler de etkili. Önümüzdeki günlerde TL'nin daha fazla istikrar kazanacağını ve güçleneceğini düşünüyorum" dedi ve şöyle devam etti: 

"İlk olarak geçen hafta TCMB faiz artırdı, bu hafta ise politika çerçevesini sadeleştirdiğini duyurdu. Bu, TCMB'nin faiz oranları ve para politikasını oluştururken daha özerk olacağını gösteriyor. Gelecekte değişebilir ancak şimdilik TCMB'nin daha bağımsız olacağı sinyalini veriyor ki bu TL için çok güzel bir haber." 
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya Londra'da yatırımcılarla 
yaptığı görüşmelerde merkez bankasının TL'yi savunmak için gereken özgürlüğe sahip olduğu 
vurgusunu yaptı. 
Toplantılara katılan yatırımcıların verdiği bilgiye göre iki yetkili, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iki hafta önce Londra'da yatırımcılara yaptığı açıklamaların yarattığı gerilimi düşürmeye yönelik açıklamalarda bulundu. 

Adının açıklanmasını istemeyen bir fon yöneticisi, "Sonuç olarak faizleri yükselttiler, enflasyonda kötü bir rakam gelirse, ki merkez bankasının bir sonraki toplantısından önce geleceğini düşünüyorum, faizleri tekrar artırmaya hazırlıklılar" dedi.

Şimşek ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada Londra'daki temasların çok verimli geçtiğini yatırımcı ilgisinin büyük olduğunu söyledi.

TÜİK 4 Haziran'da Mayıs ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Öte yandan TCMB 7 Haziran'da 
PPK toplantısını gerçekleştirecek. 

Merkez Bankası (TCMB) ay başından bu yana yaptığı yaklaşık 10 milyar dolara ulaşan döviz 
likiditesi rahatlatıcı adımlar ve 300 baz puanlık faiz artışı ardından para politikasında sadeleşmenin de son aşamasına geçileceğini açıkladı. 

Sadeleşme tamamlandığında yüzde 8 seviyesindeki haftalık repo faizi yüzde 16.50'ye gelerek yeniden aktif bir şekilde politika faizi olarak kullanılacak. Bu adım uzun süredir uygulanan ve yatırımcıların eleştirdiği alışılagelmişin dışındaki para politikası çerçevesinin de sona ermesi anlamına geliyor. 
TCMB'nin hem gerektiğinde ek sıkılaşma için kendine alan açması hem de normal politika araçlarına dönerek öngörülebilirliği artırıyor olması TL cinsi varlıkların da değerlenmesine neden oluyor. 

Sepet bazında TL aynı saatte 4.8590/4.8626, euro/TL ise 5.2135/5.2165 seviyesinde bulunuyor. 
Öte yandan 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün valörde yüzde 13.97 seviyesinden kapandıktan sonra bu sabah yüzde 13.84'e kadar geriledi. Saat 1150 itibariyle ise yüzde 13.93 seviyesinde bulunuyor. 
Dün yüzde 17.04'ten kapanan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 17.02 seviyesinde.

KÜRESEL PİYASALAR

Finans piyasalarında İtalya'daki siyasi kriz kaynaklı sarsıntı sürüyor. Küresel hisse piyasalarındaki satış dalgası Asya'da devam ederken, euro 10 ayın en düşük seviyesini gördü. İtalya'nın borçlanma maliyetleri yükselirken, yatırımcılar ABD Hazine tahvilleri gibi güvenli liman varlıklara yöneldi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.5, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.9 geriledi. Çin borsaları da aşağı yönlü seyir izliyor.

Asya borsaları ABD hisse piyasalarındaki güçlü satışları izliyor. ABD'nin Dow Jones endeksi yüzde 1.6, S&P 500 yüzde 1.2, Nasdaq ise yüzde 0.5 düşüşle kapandı. Satışlar finans sektöründe yoğunlaştı.

Yatırımcılar euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'da seçimlerin tekrarlanacağından endişe ediyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre Temmuz ayından itibaren yapılabilecek seçimlerin İtalya'nın euro bölgesine üyeliği ve Avrupa Birliği'ndeki rolü hakkında bir referanduma dönüşmesi de yatırımcılarda kaygı yaratıyor. Siyasi riskin bir göstergesi olan İtalya'nın kısa vadeli tahvil getirileri dün
1.5 yüzde puan yükselişle 26 yılın en keskin artışını kaydetti ve 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye sıçradı.

Güvenli liman olarak görülen ABD ve Almanya'nın devlet tahvillerinin getirileri artan taleple birlikte hızla gerilerken, Japon yeni, dolar ve altın da değer kazandı. Euro ise İsviçre frankı, yen ve dolar karşısında değer kaybetti. Euro, 1.15 dolara yaklaşarak Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ30 Mayıs 2018 21:40

    BORSADA KÜÇÜK YATIRIMCI SOYULDU KURU ÇULA OTURTTULAR PATRON VURGUNU DEVAM EDİYOR KUTMAN ZALİMİ PEGYODA YATIRIMCIYI AVLADI KURULDUGUNDAN BERİ DÜMEN ÇEVİREN BU DOLANDIRICIYA KARŞI YETKİLİLERİN SES ÇIKARTMAMASI TUFAF.

  • Borsa 30 Mayıs 2018 20:51

    Para yüksek faiz ve dovize gidiyor galiba.

  • şşş30 Mayıs 2018 20:34

    Allah belasını versin italyan bir bu eksikti

  • Ali Çelikbilek30 Mayıs 2018 18:39

    Ne oluyor kardeşim ??????????????? dolar çıkarken düşüyordun da , inerken niye düşüyon borsa. ytd.