E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
01 Haziran 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.47 oranında düşüşle 99 bin 171 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne yükselişle başlasa da gün içerisindeki satış ağırlıklı seyrini koruyarak haftayı düşüşle kapadı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.05 oranında yükselişle 100 bin 706 puandan başladı.

Merkez Bankası'nın bir haftalık repo ihalesi açması ve faizin yüzde 16.50 olması ile birlikte BİST'te düşüş gerçekleşti. 

BORSADA FITCH ETKİSİ

Fitch'in bankaların notlarında veya notlarının görünümünde harekete geçmek için 6 ay boyunca gelişmeleri izleyeceği haberi ile birlikte bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksinde kayıp yüzde 4'e ulaştı.

Fitch'in Türk bankalarıyla ilgili açıklamasının ardından Garanti Bankası yüzde 5.61 oranında düşüşle 8.41 lira, Akbank yüzde 4.11 oranında düşüşle 7.70 lira, Halkbank yüzde 2.34 oranında düşüşle 7.50 lira, İş Bankası yüzde 2.502 oranında düşüşle 5.81 lira, Vakıfbank yüzde 3.47 oranında düşüşle 5.28 lira, Yapı Kredi Bankası yüzde 2.74 oranında düşüşle 3.91 lira seviyesinde işlem gördü.

Kapanışta ise Garanti Bankası yüzde 4.38 oranında düşüşle 8.52 lira, Akbank yüzde 3.99 oranında düşüşle 7.71 lira, Halkbank yüzde 2.60 oranında düşüşle 7.48 lira, Vakıfbank yüzde 2.19 oranında düşüşle 5.35 lira, Yapı Kredi Bankası yüzde 2.74 oranında düşüşle 3.91lira seviyesinde haftaya veda etti.

Sert satışla karşılaşan Borsa İstanbul 100 bin puanın altına geriledi. BİST gün ortasına yüzde 1.39 oranında düşüşle 99 bin 250 puandan girdi.

ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin güçlü gelmesi ile birlikte de dolarda yükseliş yaşandı ve 4.6470 lira seviyesine kadar yükseldi.

BORSA 99 BİN 171 PUANDAN KAPANDI

Fitch'in Türk bankalarına ilişkin kararı sonrası bankacılık hisselerine gelen sert satışlarla Borsa İstanbul haftayı yüzde 1.47 oranında düşüşle 99 bin 171 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 97 bin 990 puan, en yüksek 100 bin 792 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası’nın faiz artırımının bugün devreye girmesi, ABD’nin korumacı yaklaşımı nedeniyle küresel piyasaların güç kaybetmesi ve dolar kurundaki yükseliş de Borsa İstanbul'a ağır kayıplar verdiren nedenler arasında yer alıyor.

Bunların yanı sıra makro ekonomik verilerin de olumsuz olması düşüşü destekleyen nedenler olarak öne çıkıyor. Y üksek cari açık, enflasyon oranı ve erken seçim öncesi mali disiplinin seçim vaatleriyle bozulacak olması da yatırımcıları Türk piyasalarından uzaklaştırıyor.

Tahvil faizi ise yüzde 17.74 seviyesine kadar yükseldi.

Küresel piyasalara ise ABD’nin Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'dan ithal alüminyum ve çeliğe ek gümrük vergisi getirmesi damga vurdu. ABD’nin korumacı yaklaşımı karşısında ek vergiye tabi olan ülkeler de aynı şekilde ABD’ye cevap verileceğini açıkladı.

Bu gelişme ile birlikte ABD, Asya ve Avrupa borsaları yüzde 1 oranında geriledi.

Bugün açıklanacak önemli veriler 01/06/2018

Günün önemli şirket haberleri 01/06/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Dolar/TL dün ABD'nin gümrük vergisi adımlarının küresel risk iştahını baskılaması, lokallerin döviz alımları ve bankacılık hisselerinde yüzde 5'e ulaşan kayıpların etkisiyle yönünü yukarı çevirirken, bu sabah ise yükseliş devam etti ve kur 4.60 seviyesine yaklaştı.

ABD yönetimi Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'dan ithal alüminyum ve çeliğe ek gümrük vergisi getirdi.

Öte yandan Kanada ve Meksika kararına misilleme yaptılar, AB ise kendi misilleme adımlarının hazır olduğunu belirtti. Bütün bunlar yatırımcıların küresel ticaret savaşına ilişkin endişelerini yeniden canlandırdı.

Dolar güne 4.52 lira seviyesinden başladı. Saat 17.52 itibariyle dolar 4.5956 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.5180 lira, en yüksek 4.6470 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.3614 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1659 seviyesinde. Gram altın 191.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.74 seviyesinde.

Söz konusu ülkeler ABD'nin Mart ayında başlattığı gümrük vergisinden muaf tutuluyorlardı. GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirmesi sonrası küresel stresin arttığını söyleyerek, "Dünyada risk iştahında azalma var, dolar/TL'de de buna paralel hareket görüyoruz. Genel piyasa momentumu dün kötüydü, borsada ayrışma, tahvil faizlerinde de yükseliş söz konusu" dedi.

Bugün ABD'de açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisinin izleneceğini söyleyen Erkan, "Dolar/TL 4.50 bandının üzerine çıktı zaten, teknik olarak 4.52-4.55 altında kalıcılık sağlaması gerek. Kur 4.55 üzerine çıkarsa yukarı momentumun artması söz konusu olur, 4.50'nin altına inmesi halinde ise pozitif olarak değerlendirebiliriz" dedi.

Yurtiçinde gelecek hafta açıklanacak enflasyon verilerinin önemli olduğunu söyleyen Erkan, "Sonrasında ise PPK var. Enflasyon muhtemelen yüksek gelecek, aylık yüzde 1.5-2 gibi bir gerçekleşme olursa yıllık bazda enflasyonu yüzde 12'ye taşıyacak beklentisi var. TCMB'nin buna nasıl bir karşılık vereceği önemli. Londra'daki görüşmelerde Mayıs enflasyonun yüksek çıkması halinde faiz artırmaya hazır oldukları sinyali verdiler. Bu durumda 7 Haziran'da 100 baz puan civarında faiz artışı beklenebilir" dedi.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde attığı adımlar ve Londra'da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirilen toplantıların TCMB'ye olan güveni tazelemesiyle 4.9290 seviyesindeki tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirmiş, 4.45 seviyesinin altına kadar gerilemişti. Dün ise TL cinsi varlıklara gözlenen baskıya paralel kur yükseldi. Hisse senetlerinde yaşanan çıkışlarla birlikte BIST 100 endeksinde dün yüzde 3, bankacılık endeksinde ise yüzde 4.5 kayıp gözlendi.

Bankacılar ayrıca Türkiye'nin kısa vadede yeni bir not indirimi ile karşı karşıya kalabileceği endişelerinin de dün satış baskısında bir miktar etkili olduğunu belirtmişti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın Londra'da yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde Merkez Bankası'nın TL'yi savunmak için gereken özgürlüğe sahip olduğu vurgusunu yapması TL'yi destekliyor.

Katılımcılar TCMB'nin faizleri yükselttiğini enflasyonun kötü gelmesi halinde faizleri tekrar artırmaya hazırlıklı olduğuna da dikkat çektiler.

Reuters'ın 14 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Mayıs ayında medyan bazında yüzde 1.45 artış bekleniyor. Ankette yıl sonu enflasyon tahminleri ise son dönemde TL'deki değer kaybı ve genişlemeci maliye politikaların da etkilediği beklentilerdeki bozulmalarının yansıması olarak bir önceki anketteki yüzde 10.15'ten yüzde 11.50'ye yükseldi.
Öte yandan 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 14.13, valörde son işlemde yüzde 14.31 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.27, valörde son işlem yüzde 17.47 oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları zayıf yenin Japon hisselerini desteklemesi ve yüksek ihracat verisinin Güney Kore hisselerini yükseltmesiyle ilk baştaki kayıplarını geri aldı ancak ABD'nin korumacı ticaret politikalarına ilişkin yeniden canlanan endişeler kazanımları sınırladı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 yükseldi ancak haftalık yaklaşık yüzde 0.6 ekside bulunuyor. Endeks bu hafta içinde İtalya'daki siyasi gelişmelere ilişkin endişelerle altı haftanın dip seviyesini görmüştü.

Wall Street ABD'nin dün Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'dan ithal alüminyum ve çeliğe ek gümrük vergisi getirmesinin ardından sert düşüşler kaydetti.

Washington'un müttefiklerinin ABD'nin ek gümrük vergilerine karşı misilleme adımları atmalarıyla son birkaç haftada yatışan küresel ticaret savaşı endişeleri yeniden ortaya çıktı. Ancak Güney Kore'nin KOSPI endeksinin beklentilerin üzerinde gelen ihracat verisinin desteğiyle yüzde 0.7 ve Japonya'nın Nikkei endeksinin dolar karşısında zayıflayan yenin etkisiyle yüzde 0.3 yükselmesiyle bölgesel risk iştahı biraz toparlandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (39)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • K Y02 Haziran 2018 00:09

    Küçük yatırımcının vebalini nasıl ödeyeceksiniz yazıklar olsun

  • MERT01 Haziran 2018 17:25

    SPK BORSA GÜNDEM EKONOMİ EDİTÖRÜ MC TAS DA OLAN MANİPÜLASYONU ENGELLEYİN BÜRÜT TAKAS TEDBİR GETİRİN DUA EDERİM

  • KILIÇ01 Haziran 2018 19:37

    BÜRÜT TAKASDA YATIRIMCI KAÇAR ANLATMAKTA ZORLANMIŞIN ÖNCELİKLE BORSAMIZDA GÜVEN KALMADI GÜVENDE BİTİNCE YATIRIMCI KAÇIYOR ARACI KURUMLAR KAPANIYORSA SÖZÜN BİTTİGİ YERDEYİZ BİRİLERİ ÇIKIP DOGRULARI ANLATMIYOR BORSA VURGUNCUYA HİZMET EDİYOR OYSAKİ BEN YEMLEME YAPAR VURGUNUNDA TİLLAHINI YAPARIM DESE İŞ BİTECEKTE CESARET YOK.

  • Samet01 Haziran 2018 17:01

    Borsanin bu seviyelerde olmasinin tek suclusu akp dir..keske 2002 de oldugu gibi 12binlerde kalsaydi..yazik arkadas yazik..bir taraflarinizida yirtsaniz basaramayacaksiniz..millet uyandi artik

  • BERK01 Haziran 2018 16:52

    MC TAS DA YAPILAN MANİPÜLASYONU ENGELLEYİN BÜRÜT TAKAS GETİRİN TEDBİR DUA EDERİM CEMASADA

  • BORSACI 01 Haziran 2018 21:06

    İSTİYORSUNKİ TÜM HİSSELER KURUŞLUK OLSUN ÇÖP KONUMUNA DÜŞSÜN ADAMLAR ALMIŞ TAVAN ÇEKİYORSA BU DURUM DÜYANIN TÜM BORSALRINDA ALKIŞANIR DİP DİP YAPAN HİSSELERE KARŞI YETKLİLERİMİZ BÖYLE DİKKATLİ OLSA YATIRIMCIYI DÜŞÜNÜYOR DİYECEGİM MALESEF YATIRIMCIYI KAÇIRIYOR.

  • sefer01 Haziran 2018 15:37

    borsa balonu patladı sönmeye devam ediyor.

  • bu dünyadan biri01 Haziran 2018 15:36

    Döviz yine yükselmeye başladı. Akp lileri döviz satmaya davet ediyorum. 3 liradan millete sattırdılar eğer varsa ellerinde yine satsınlar. Şaka bir yana inanın bir kaç cahil haricinde kimse döviz satmamıştır. Sadece bazı devlet kuruluşlarının döviz sattığını biliyoruz. Bu faizlerle kimse dövizini satmaz. Çünkü enflasyona parayı yedirmemek için bir nevi sigortadır.

  • ALİ AKER01 Haziran 2018 14:49

    TÜRKİYEYİ ANCAK ORTAK AKIL KURTARIR,TEK ADAM DEĞİL.

  • saf saffet01 Haziran 2018 14:29

    yandaş medya alayı ver mehtere devam..ama ezikliğini hissediyorsun artık bu medyanın..garibim yazar geçinen yazıcılarda mayış bol acaip yüksek kin ve nefretli salvolara devam ediyorlar..halk umurunda değil.bir tanesi ilaç için halk için bir öneri sunup takip etmişmi...varsa yoksa kin ..nasıl bir ver mehteri bunlar nasıl insanlar şu mubarek zamanda.

  • broker01 Haziran 2018 14:03

    hafta sonu not düşüşü veya halk bankası cezası açıklanacak,

  • misafir01 Haziran 2018 15:03

    katılıyorum geçen haftalardan bir cuma günü yine böyle sert satış sonrası moodys not düşürmüştü,iki gündür yabancılar net dibine kadar satıyorlar, bizim bilmediğimiz birşey var

  • Kürşat Soner01 Haziran 2018 12:23

    90 lar hayırlı uğurlu olsun diyelim.Ağalar böyle uygun gördüler.Keşke 1-2 ay önce endeksten sıfır atılsaydı psikolojik olarak daha iyi olurdu.

  • şşş01 Haziran 2018 12:22

    laikçilerin son umudu muharrem ince kurtaracak memleketi borsayı tavandan tavana uçuracak herkesin beş bin lira maaşı olacak hahahaha

  • vatandaş01 Haziran 2018 15:16

    güzelim ülkeyi senin gibi laikçi vs diye ötekileştirenler bu hale getirdi. ne bitmez öfkeniz varmış. israile bu kadar kin beslemediniz.

  • broker01 Haziran 2018 13:50

    ekonomiden ve hatta hiçbir şeyden anlamayan yanlızca boş boş efelenmekten başka birşey bilmeyen zatı muhteremden kesinlikle daha iyidir.

  • saatçi01 Haziran 2018 12:52

    Tayyip'ten iyidir.

  • koala01 Haziran 2018 12:51

    81 milyon insan içinde ülkeyi düzgün yönetecek sadece 1 kişi mi var? Tek adamlık Türk milletine hakarettir. Tüm vatandaşların ülke yönetiminde söz söyleme hakkı vardır, Allah'ın yarattığı hiçibir insanı küçük göremezsiniz.

  • gorele01 Haziran 2018 12:07

    üzülmeyin, Tayyip seçimden önce tüm yandaş mütahitlerine dolarlarını sattırıp, borsaya yatırttıracak. dolar düşecek, borsa yükselecek. Herkes borsada hisse alsın, tam zamanı. Paraya para demiyeceksiniz, gerçekten, walla,

  • vatandaş01 Haziran 2018 11:35

    iç politikada dış politikada kim karşısına çıkarsa ayar vermeye çalışırsan ortalıkta yatırımcı falan kalmaz.

  • mustafa01 Haziran 2018 13:52

    aynen katılıyorum, ayar veriyorsun ama hem kelsin hemde fodul

  • battık.01 Haziran 2018 11:27

    Zarar büyük.

  • K201 Haziran 2018 11:09

    İŞTEN ANLAMAYAN BİR ADAMI İŞİN BAŞINA İYİ KONUŞUYOR DİYE GETİRİRSENİZ OLACAĞI BUDUR...........EKONOMİNİN..SİYASETİN ..AİLENİN..AHLAKIN......HERŞEYİN İÇİNE ETTİLER HALA DAHA OY ALMAK İÇİN MEYDANLARA İNİYORLAR.....İNSAN DA YÜZ OLMALI OY İSTEMEK İÇİN YÜZSÜZLER...........

  • pala remzi01 Haziran 2018 12:13

    memleket kan ağlıyor..akp hala köprü yaptık falan..akşama köprülü köfte,,dubleli ıspanak hızlıgibi ama hızlı olmayanlı bulgur pilavı falan yemeye başlarız artık..

  • misafir01 Haziran 2018 11:27

    ekonomi mahvolur, dis iliskiker bozukur, krizler olur, bunlar beni kaygilandirmaz. hükümet degisir veya mevcut hükümet siyasetini degistirir biseyler düzelir , fakat ne siyaser düzeliyor ne mevcut durum düzeliyor fakat hala en kötü adamlar %42 oy gözükmesi kaygi verici.

  • Hakan01 Haziran 2018 11:05

    Laaa iki gün önce 106 bindi aktorller başlamıştı yine 120 bin geliyor diyee hahaha rte ve çocuklarına güvenenler inanların sonu bu bide tl namusuydular hahaha hahaha

  • Elhemdullahh01 Haziran 2018 11:02

    Herif veriyor kirboci sirank sesini uyar. Gibiyim

  • keklik01 Haziran 2018 10:54

    durmak yok yola devam. hedef 90 bin

  • alf01 Haziran 2018 11:30

    öyle deme valla inanirlar %60 gelir. yandas medyaya inanan insanlara düz konusun, mubalaga sanatiymis, tariz sanatiymis, bunlara pek girmeyin :)

  • borsa01 Haziran 2018 10:54

    borsadan bir sıfır attılar.

  • .01 Haziran 2018 10:41

    yine mi dış güçler.

  • broker01 Haziran 2018 13:57

    hahahaha, herşeyde olduğu gibi tabiki dış güçler bunların hiçmi hiç suçu yok.bütün dünya bir olmuş hiç işleri yokmuş gibi bizi batırmaya çalışıyorlar, bir kısım kitle maalesef inanıyor tabi

  • alo01 Haziran 2018 12:17

    cahille tartışma baş edemezsin demiş büyüklerimiz gel de buna anlat şimdi yabancı satışı olduğunu ama sana göre Türkler çökertti borsayı aklın bu kadar çalışıyor işte

  • K201 Haziran 2018 10:39

    SİZDEN ALLAH RAZI OLSUN ...........PARAMIZIDA BORSAMIZIDA REZİL ETTİNİZ İNŞALLAH 24 HAZİRANDA GİDERSİNİZ BİR DAHA DÖNMEMEK ÜZERE...........

  • Fivavuna kalmayan dunya01 Haziran 2018 10:37

    Herkes olumu tadacaktir

  • murat01 Haziran 2018 10:33

    Borsa bundan sonra adam olmaz geçmiş olsun. AKP ve RTE ülkeyi ve borsayı bitirdi seçmenini tebrik etmek lazım.

  • bu dünyadan biri01 Haziran 2018 12:09

    laikçi zihniyet diyen şahıs, şunu bil ki laiklik adam olmak demektir. Sizler bunu bizi aşağılamak için söylüyorsunuz ama asıl bunu söyleyerek kendi değersizlik duygunuzu ortaya koyuyorsunuz. Çünkü benim dinim en yücedir kibrini gösteriyorsunuz. Senin dinin en yüce olsa bile sen de biz hiç bir üstün özellik göremiyoruz. Onun için laiklik hiç kimsenin dinine, dinsizliğine bakmadan insana insan gibi bakmak demektir. Sizse dinsizlere, Yahudilere, Hristiyanlara yukarıdan bakmaya çalışıyorsunuz. Kendinizdeki kibri göremiyorsunuz.

  • şşş01 Haziran 2018 11:16

    laikçi zihniyet böyle işte endeks 121 bin de iken chp mi vardı iktidarda şimdi yandı bitti kül oldu diyorsun

  • bu dünyadan biri01 Haziran 2018 10:24

    BİST 100 de 100700 ü geçemezse hedef 87000 dir. 100700 ün üstünü görmeden alış yapılmamalı.