E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
11 Haziran 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.82 oranında yükselişle 96 bin 661 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasalar merkez bankalarının faiz kararına odaklandı. Türkiye ilk çeyrek büyüme verisi öncesi Borsa İstanbul güne yüzde 0.05 oranında yükselişle 95 bin 922 puandan başladı. Günün ilk yarısına kadar düşüş seyrinde olan Borsa İstanbul gün sonuna doğru tepki alımlarıyla güç kazandı.

Analistler piyasalarda genel kırılganlığın devam ettiğini belirterek, buna olası bir Kandil operasyonunun da artıracağı jeopolitik risklerin eklendiğini belirtiyor.

Ayrıca bu hafta merkez bankalarından gelecek sıkılaştırmanın da gelişen ülke piyasalarındaki hareketlerin dalga boyunu artırabileceğini belirtiyor. 

Büyümenin yüzde 7.4, cari açığın ise 5.4 milyar dolar olarak gelmesi ile birlikte Borsa İstanbul düşüşe geçti. BİST gün ortasına yüzde 1.98 oranında düşüşle 93 bin 975 puandan girdi.

Kapanışa doğru gelen tepki alımlarıyla birlikte Borsa İstanbul yüzde 0.82 oranında yükselişle 96 bin 661 puandan kapandı.

Açılışın ardından en düşük 93 bin 396 puan, en yüksek 97 bin 186 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası’nın faizi artırmasına rağmen dolarda etkili düşüşün olmaması, erken seçim öncesi enflasyon ve cari açığın yüksek gelmesi ve mali disiplindeki bozulmalar piyasalarda olumsuzluğa neden oluyor.

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un yarın yapacağı görüşme öncesinde küresel piyasalarda temkinli hareketler devam ediyor.

Ayrıca ABD’nin G7 toplantısından erken ayrılması ve G7 bildirgesine destek vermeyecek olması da piyasalarda etkili oluyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 11/06/2018

Günün önemli şirket haberleri 11/06/2018

DOLAR PRİMLİ SEYREDİYOR

Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde attığı adımların TL'nin güçlenmesini sağlaması ardından piyasalarda gözler 24 Haziran'daki seçimler öncesinde bu hafta yoğun veri gündeminde olacak.

Gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4 oranında gerçekleşti. Cari işlemler dengesi ise Nisan ayında 5.43 milyar dolar oldu.

Dolar güne 4.47 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 4.5076 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.4624 lira, en yüksek 4.5397 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.3233 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1806 seviyesinde. Gram altın 188.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.86 seviyesinde.

Fed tarafında yatırımcıların neredeyse tamamı bu yılın ikinci faiz artırım kararının alınmasını beklerken, asıl izlenen yıl sonuna kadar dört artırım yapılıp yapılmayacağına yönelik sinyaller olacak.
Avrupa Merkez Bankası'nın ise tahvil alım programını tamamlayıp tamamlamayacağına yönelik bir sinyal vermesi bekleniyor.

Kararını Cuma günü açıklayacak olan Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) aşırı gevşek para politikasında değişiklik yapması beklenmiyor.

GCM Menkul araştırma uzmanı Enver Erkan, yoğun olacak bu hafta kurdaki fiyatlamaları ağırlıklı olarak yurtdışı kaynaklı gelişmelerin belirleyeceğini söyleyerek, "Fed ve ECB'nin açıklamaları önemli olacak zira sıkılaşmayı düşünen bu merkez bankalarının açıklamaları gelişmekte olan ülke para birimlerinde dalga boyunu artırabilir. TL'nin nasıl reaksiyon vereceği önemli. Dolar/TL faiz artışlarına rağmen 4.45 seviyesinin altında kalıcı olamadı, bu seviyede dip bulmuş olabilir" dedi.

Ekonomik gidişat nedeniyle Fed'in daha sık faiz artırmayı değerlendirebileceğini, buna ilişkin bir açıklamanın kurda yukarı hareket yaratabileceğini söyleyen erkan, şöyle devam etti.

"Dolar/TL'nin 4.55-4.58 üzerinde kalıcı olup olmaması önemli. TCMB'nin son dönemde çok faiz artırmış olması ve reel faizin geldiği seviyeler nedeniyle TL'nin daha dayanaklı olmasını bekleyebiliriz, korunma gücü biraz daha arttı. Aşağı da ise şimdilik 4.45 veya 4.40 altında kalıcılık sağlayamıyor şimdilik."

TCMB gündemini bankanın geçen yıl başından beri gerçekleştirdiği 950 baz puan artış sonrası geride bırakan piyasalar yurtdışı gelişmelerin yanı sıra seçim sürecine odaklanmış durumdalar. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda tamamlanıp tamamlanmayacağının yanı sıra milletvekili seçimi sonucunda TBMM'deki sandalye dağılımının nasıl şekilleneceği de yakından izleniyor.

Seçilen cumhurbaşkanını aday gösteren partilerin TBMM'de yeterli bir çoğunluk elde edememesi olasılığı az değil. Bu ihtimal de piyasalarda 'seçimlerin yenilenme riskini' gündeme getiriyor ve bu endişenin kuvvetlenmesi halinde piyasalara satış baskısı olarak yansıması ihtimali göz ardı edilmiyor.

TCMB geçen hafta sadeleşme adımının bitimiyle birlikte politika faizinde beklentilerin
üzerinde 125 baz puan daha artışı gitti. TCMB'nin Nisan ayından bu yana yaptığı faiz artışları 500 baz puana ulaşırken, ekonomistler atılan bu adımı TL'yi destekleme ve enflasyon görünümü açısından oldukça olumlu buluyor ancak para politikasının seçimlerin ardından nasıl bir yön izleyeceği TL cinsi varlıkların seyrinde belirleyici olacağını belirtiyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları açılışın ardından kaydettiği kayıpları toparlayarak yarın yapılacak olan ABD-Kuzey Kore zirvesi öncesinde artıda seyrediyor. Yatırımcılar ise para politikası toplantılarını bu hafta yapacak olan üç büyük merkez bankasının kararlarını bekliyorlar.

Hisse senedi piyasaları ABD Başkanı Donald Trump'ın gelişmiş yedi ülkeden oluşan G7 grubunun toplantısından erken ayrılması ve bildirgeye destek vermemesi nedeniyle baskı altında kaldı.
ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledikten sonra şu anda yüzde 0.1 ekside bulunuyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ise yüzde 0.3 artıda bulunuyor.
Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un yarın Singapur'da bir araya gelecek. Görüşmede iki ülke arasındaki nükleer gerilimin sona erdirilmesi için bir zemin aranacağı düşünülüyor.

Yatırımcılar ayrıca Fed'in 12 Haziran'da başlayacak olan iki gün sürecek para politikası toplantısını bekliyorlar. Yatırımcıların neredeyse tamamı bu yılın ikinci faiz artırım kararının alınması beklerken, asıl izlenen yıl sonuna kadar dört artırım yapılıp yapılmayacağına yönelik sinyaller olacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu ise 14 Haziran'da toplanacak. ECB'nin tahvil alım programını tamamlayıp tamamlamayacağına yönelik bir sinyal vermesi bekleniyor.

Kararını Cuma günü açıklayacak olan Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ise aşırı gevşek para politikasında değişiklik yapması beklenmiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (34)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan11 Haziran 2018 21:20

    dolandırıcı piyasası, yatırımlık değildir borsa, kurtlar sofrasında ,kim kimin donunu çalacak piyasası

  • Murat Yiğitbaşı11 Haziran 2018 21:04

    ne bu ya borsamı ?????? Sabah 3 bin puan eksi öğleden sonra bin küsür artı.Yani gün içi nerdeyse 5 bin puan lık hareket oldu.Ne bu yani keriz silkelemesi mi bu ?????? İnsan önünü göremiyor.Teksas tommiks gibi bir şey birileri batıyor birileri çıkıyor.Yani böyle borsa mı olur kardeşim.Hacivat-Karagös kukla oyunu gibi , ipler birilerin elinde indiriyorlar bindiriyorlar.Sebep yok neden yok.

  • Burhan okn11 Haziran 2018 20:42

    Slm.. yorumlara bakıyorum bir birinden ilginç ..borsa oynamak değil yatırım yapmak yeridir. .. isdemir alan Petkim alanlar 40 .50 bin zarar edenler. .uzulmemek elde değil. . Borsaya 25 yıldır yatırım yaparım. .ve ilk 5 sene hep zarar yazdım. .20 yıldır zarar yazmıyorum. .borsada çok basit kurarlar var onların dışına çıktığımızda mutlaka zarar ederiz. . 1 kural arkasında büyük holding olan hisseler é yatırım yapmak lazım.2 .teknik analizi çok iyi bilmek .trene ilk binelerden son inenlerden olmamiz lazim .3. İnsanlar satinca almak .. yükselince satmak 4. İsdemir hisse 2 tl den 9 tl cikmis Milet hala alıyor. .zarar yazarsın. . Hissenin mutlaka en dip noktası bilmen lazım. .5. Hergün ise gider gibi seans salonuna gitmemek lazım 6. Bir hisseye istediğin fiyatan alır istediğin fiyatan satarsin. .başarılar. .

  • Huseyin11 Haziran 2018 19:38

    Ya bu petkime neler oluyor ne lanet kağitmis bu 9 TL çıkar ümidiyle tüm parami yatırdım geldi seviye 4.45 hissede tepki dahi yok sanki şirket batti

  • Ofli11 Haziran 2018 17:57

    Nasıl sildi İsdemir den 44 bin TL eksideyim nasıl sildi bırak ya ananızı ağlattı sağlam şirket diye aldik

  • ALİ11 Haziran 2018 17:48

    93 BİN DİP OLDU 100 BİN GEÇİLİR

  • demirkan 11 Haziran 2018 17:17

    AÇIĞA SATIŞ YAPAN. TERS KÖŞE OLDU.

  • Onur11 Haziran 2018 21:05

    Beter olsunlar bedavaya milletin hissesini alıp satıyorlar.Haksız kazanç.

  • coşkun11 Haziran 2018 15:42

    nasıl ama öğlen arası düşüş bitti dedim ralliye geçtik. 102 binlere ralli.

  • Yola devam 11 Haziran 2018 13:40

    Asrın ekonomistleri ve büyük dünya ekonomistlerinin yönetimi altında ekonomi Harika oldu, Herseyi sattılar milli geliri dolar bazında üç beş kat artırmışlar. Tabi maaşlı çalışanın milli geliri dolar bazından hep geriledi, o başka durum. Muhteşem ekonomi yönetiminin bir cilvesi. İhale sermayesi ve havuz sermayesi atı alıp Üsküdar’ı geçti. Yola devam

  • Melike11 Haziran 2018 13:31

    Büyüme rakamlarına aldanıp hisse almayın, zararlı çıkarsınız. Buraya yorum yazanlar da, o zararı karşılamaz bilesiniz.

  • Osmanlı 11 Haziran 2018 13:30

    Bir taşla üç kuş vurup yola devam İhale ve havuz sermayesi döviz üzerinden sermayesine sermaye katacak, Dış mihrak mağduriyeti ile siyasal prim üretilecek, Flnasal dengesizlik oluşturuldu mu İstikrar istikrar politikası ike toplum büyük ve güçlü olana yönelecektir, Yola devam

  • Akmal11 Haziran 2018 13:29

    Ümidimizi yitirmeyin, dolarinizi avronuzu bozun milli hisse alın. Thy, aselsan, halkbank. 24 hazirandan sonra borsa çook yükselecek. Chplilere kanıp hisselerinizi satmayin, onlar akpliler fakirlessin istiyor

  • fatih11 Haziran 2018 16:45

    adında hayır yok be bilader :D

  • Veli11 Haziran 2018 13:32

    Hemen gidip alayım, oyunu bozalim. En kötü akp seçimi kaybeder, borsa yükselir o zaman

  • coşkun11 Haziran 2018 13:20

    95 bine geldiğinde 98 binlere gelgel yapar sonra 92 bine düşeriz demiştim gerçekleşti. artık seçim yükselişi başlayacak. tekrar 102 bine hazır olun.

  • t11 Haziran 2018 12:48

    Borsa nın bu hale geleceğini tahmin ettiğim için elimdeki tek kağıt SODA yı da sattım ve şu hale bak 115000 lerde 4.85 5.0 aralığında sürünen tahta 93000 endekste temettü ile beraber 6.05

  • KARTALAĞABEYLİ11 Haziran 2018 12:37

    sizler ekonomiyi ve fiyatlandırmayı kendi çıkarlarınıza dayalı tersden baş aşağı okumuşsunuz,,birileri dik dur dedi,sonuç ? izmir marşı ile geldiler bettofun ile yol aldılar,,:))KAR REALİZASYONU BAŞARILI OLMUŞTUR

  • KARTALAĞABEYLİ11 Haziran 2018 12:31

    borsa dediğin böyle olur,,2012 yılından sonra kendini bilgili sananlara ve sözlü sermaye akışlarını manipüle edenlere cevap veriliyor,,faiz dedinizde hayırmı dedik,,döviz dedinizde olmazmı dedik,,para dedinizde hiç karşı çıktık mı?vs vs,sonuç türkiye üst üste %7 büyüme oranı,,:))toplayın borsayı

  • Son durak11 Haziran 2018 12:17

    Hahahahaha hahaahhaha hahahaha hahahahaa gel bakalım 60 binler gelllll hahahaha hahahahaa

  • SAHİN KUŞ11 Haziran 2018 11:38

    BU FİYATLAR 5 YIL ÖNCEKİ FİYATLAR. DEMEKKİ ADAMLAR ZARARINA SATIYORLAR.PARA OLSADA BÜTÜN HİSSELERİ TOPLAYIP BUNLARIN OYUNUNU BOZSAM

  • Devam11 Haziran 2018 11:34

    Açığa satış YOK

  • mehmet yılmazKAN11 Haziran 2018 11:22

    70 yıldır nadastaki tıpış tıpış gidenlere 7,4 kalın gelmiş bunaltmış.anneleri kraliçe yasta imiş bunun üzerine kandile yaklaşılırken.

  • Jale11 Haziran 2018 11:19

    Cumhur ittifakindakiler bile ekonominin battiginin farkında. Kimse borsaya yatırım yapmıyor, dolarda ya da gecelik repoda bekliyor

  • mehmet yılmaz11 Haziran 2018 12:23

    7,4 senidemi bunaltı kız jale niye düşürdü seni bu kalkınma bu hale.

  • Alaska 11 Haziran 2018 11:15

    7,4 büyümüşüz çok bellli ya büyüdüğümüz

  • mehmet yılmaz11 Haziran 2018 11:33

    70 senedir % 25 igeçemeyen chpde anlıyamıyor tıpış tıpş büyüyemediklerini.

  • Mg11 Haziran 2018 11:10

    kek firmalarına yatırım yapın

  • Haci osman balkır 11 Haziran 2018 11:02

    Hükümet yetkilileri ortada yok ülke sahipsiz adamlar kıraathane peşinde kek peşinde piskevut peşinde oysa halkı kekleniyor haberleri yok ya

  • furkan11 Haziran 2018 10:58

    dersane param eridi biiiti ben nediyem

  • Okie Dokie11 Haziran 2018 10:48

    Benim gibi açığa satış yapanlar bayram ediyor. Ama KY için de üzülmüyor değilim. Kazandıklarımdan az bir miktar onlara da vereceğim.

  • ali11 Haziran 2018 10:48

    92 binden döner diyenlerede mal verecekler. 80 bine gelecek

  • Itri11 Haziran 2018 10:02

    Millet akpnin kazanacagini düşünürse kek firmalarına yüklenir, chpnin kazanacagini düşünürse sanayi şirketlerine. Ama her durumda inşaat firmalari düşer

  • Emekci11 Haziran 2018 10:00

    Sabahtan gel gel yapıp, akşamına vuracaklar kirbaci