E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul hafif yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul hafif yükselişle kapandı

Borsa İstanbul hafif yükselişle kapandı
26 Haziran 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.43 oranında yükselişle 94 bin 408 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da dalgalı seyir uzun süredir devam ediyor. Seçimlerin sonuçlanmasına rağmen yabancı satışlarıyla birlikte Borsa İstanbul'da karışık seyir hakim oluyor.

BİST güne yüzde 0.07 oranında yükselişle 94 bin 77 puandan başladı. Dolardaki yükselişin etkisiyle baskı altında kalan Borsa İstanbul dar banda sıkıştı.

Gün ortasına doğru hafif toparlanma eğilimine giren BİST yüzde 0.62 oranında yükselişle 94 bin 590 puandan ilk seansı tamamladı.

BİST gün ortasından sonra gelen alımların etkisiyle bir miktar daha güçledi. 

Günü ise yüzde 0.43 oranında yükselişle 94 bin 408 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 93 bin 807 puan, en yüksek 95 bin 101 puan seviyesi görüldü.

Dünkü düşüşte hem yabancıların satışta bulunması hem de Koç Grubu şirketleri olan Tofaş, Ford Otosan, Arçelik ve Koç Holding hissesindek satış Borsa İstanbul’u baskı altında tuttu.

Seçimin tamamlanması ile beklentilerin sona ermesi gerekirken Borsa İstanbul’da ters tepkiye neden oldu.

İç piyasayı yeni kabinede ekonomi yönetimin nasıl şekilleneceği, yeni dönemde ekonomi politikalarında değişiklik olup olmayacağı beklentisi, yüksek enflasyon ve cari açık verisiyle birlikte Kandil’e düzenlenen operasyonun oluşturduğu jeopolitik riskler baskılıyor.
Küresel piyasalarda ise ticaret savaşları ön plana çıkıyor ve hisse piyasalarında sert satışlara neden oluyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ABD Başkanı Donald Trump Avrupa Birliği’ni de ekledi ve piyasalar iyice karıştı.

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Seçim sonrası dün sert dalgalanan dolar/TL ve tahvil faizleri bugüne yükselişle başladıktan sonra yönünü aşağı çevirirken, TL dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde kazançla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi. Kurda dün gözlenen 19 kuruşluk hareketin ardından dalgalanma daha sınırlı da olsa bugün de devam ederken, yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak politikalar üzerinden yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasının önemine dikkat çekiliyor. Reuters'da bugün yayınlanan bir habere göre Türk varlıklarına aylardır ihtiyatla yaklaşan yabancı fon yöneticileri, seçimlerde galip gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yabancı yatırımcıları ancak ekonomi ve para politikası üzerinde daha sıkı kontrol sözlerine açıklık 
getirdiği takdirde tekrar cezbedebileceğini ifade ettiler. Yeni yönetimin karşı karşıya olduğu başlıca sorunlar arasında yüksek cari açık, çift hanelere çıkan enflasyon ve yüksek dış borçlanma maliyetleri bulunuyor. Yatırımcılar saygın ve iş dünyası dostu isimlerin kabinede yer alıp almayacağını ve Erdoğan'ın kabul görmemiş politikaları savunmaya devam edip etmeyeceğini de görmek istiyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün İstanbul'da Başbakan Binali Yıldırım, bazı bakanlar ve bürokratların da katılımıyla cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş süreciyle ilgili değerlendirme toplantısı gerçekleştiriyor.
Bir bankacı, "Kurda bugünkü gerilemede teknokrat hükümet beklentilerinin fiyatlanması etkili" dedi. 
Analistler söz konusu alanlar açıklığa kavuşmadıkça piyasada temkinli volatil seyrin sürmesini bekliyor. 

Dolar güne 4.66 ira seviyesinden başladı. Saat 18:04 itibariyle 4.6271 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.6197 lira, en yüksek 4.7152 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.4016 liradan alıcı buluyor. Euro/dolar paritesi 1.1670 seviyesinde. Gram altın 187.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.25 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında da 10 yıllık tahvil faizinde dünkü 100 baz puanın üzerinde yükselişin ardından bugün de sabah saatlerinde 59 baz puan yükseldi ancak sonrasında düşüş 65 baz puanı buldu. 

Dün yüzde 16.92 seviyesinden kapanan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi bugün yüzde 17.51 seviyesine kadar yükseldikten sonra spot kapanışta yüzde 17.22, valörde yüzde 16.86'ya kadar geriledikten sonra saat 1643'te son işlemde yüzde 16.89 seviyesindeydi. 

Dün valörde son işlemde yüzde 19.24 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 19.36, valörde saat 1643'te son işlemde yüzde 19.25 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel hisse senedi piyasalarındaki satış baskısı, ABD ve diğer büyük ekonomiler arasında artan ticaret geriliminin yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırmasıyla artarken, en fazla satış baskısı altında kalan ABD ile ticaret geriliminin merkezinde olan Çin piyasaları oldu.
Finansal piyasaların Trump yönetiminin "Önce Amerika" gündeminin daha geniş küresel ekonomik yansımaları konusunda endişe etmeleriyle güvenli liman ABD hazine tahvil getirileri yükselirken, dolar değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.
Asya borsaları Wall Street'in dün gerilemesinin ardından zayıf seyir izliyor. S&P 500 endeksi ve Nasdaq endeksi dün iki aydan uzun sürenin en büyük kayıplarını kaydetti.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.27 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0.2 ve Şanghay Composite yüzde 0.8 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.1 düşüş kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie26 Haziran 2018 14:00

    Akşama açığa satışla düşürürüz sıkıntı yok. Döviz yükselmeli borsa düşmeli. Faiz lobisi olarak bunu istiyorum.

  • Final26 Haziran 2018 13:40

    Seçimden öncede söyledim şimdide söylüyorum 60 binlerin bi kuruş üstünde bi hisseden mal alırsam söz veriyom muharrem inceye bundan sonraki oyum !!!reis sayesinde bi gram ter dökmeden bir yılda dolar zengini olup emekli oldum yine reis sayesinde 60 binden mal alıp evladiyelik yapıcam ama yine yattığım yerden nede olsa reisciğim şimdi konuşmaya bi başladımı 75 bin allahın izniyle reisim sen çok yaşaaaaa

  • lala26 Haziran 2018 11:52

    hükümette para kalmadı. faizler biraz daha yüksek kalırsa yandı gülüm keten helva

  • AYDIN DOĞAN 26 Haziran 2018 10:03

    Bu sene sonuna kadar borsadan bi sey beklemeyin 75000 80000 aralığı gorulebilir