E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
30 Temmuz 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.60 oranında yükselişle 96 bin 157 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne düşüşle başladıktan sonra gün içerisinde gelen tepki alımlarıyla pozitif tarafa geçti ve günü yükselişle tamamladı.

Borsa İstanbul’u siyasi gelişmeler baskı altında tutuyor. FETÖ ve PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan ABD vatandaşı rahip Andrew Brunson’la ilgili gerilim artıyor.

Ev hapsine alınmasının ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Brunson’un serbest bırakılmaması halinde ekonomik yaptırım uygulanacağını açıkladı.

ABD ve Türkiye arasında ise yaptırım sözlerine ilişkin karşılıklı tepkiler aralıksız devam ediyor.

Bu gelişme ile birlikte dolar yükselirken Borsa İstanbul düşüş yaşadı. Ancak bu durum uzun sürmedi geçtiğimiz haftayı BİST primli kapadı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.26 oranında düşüşle 95 bin 340 puandan başladı. Dolardaki yükselişle birlikte BİST olumsuz tepki göstermeye devam ediyor. 

Bu gelişmeler eşiğinde Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.15 puan düşüşle 95 bin 440 seviyesinde girdi.

Tepki alımlarına sahne olan BİST günü yüzde 0.60 oranında yükselişle 96 bin 157 puandan tamamladı.

BİST gün içinde en düşük 94 bin 921puanı, en yüksek 96 bin 179 puan seviyesini gördü.

Yükselen enflasyon ve cari açık ise piyasalar tarafından yakından izleniyor. Bu haftanın en önemli verisi ise enflasyon rakamları olacak.

Küresel piyasalarda ise ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankalarının faiz kararı bekleniyor.

Günün önemli şirket haberleri 30/07/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 30/07/2018

DOLAR PRİMLİ SEYREDİYOR

Dolar/TL, ABD yaptırımlarına ilişkin endişelerle 4.90'ı aşarken negatif ayrışan TL'deki değer kaybı yüzde 1'i geçti. 

Bankacılar Fitch'in bankalara yönelik negatif açıklamalarının da TL'yi etkilediğini belirtirken piyasalarda ABD-Türkiye ilişkilerinin ana belirleyici olacağını belirtiyorlar. 

ABD yönetiminin en üst düzey isimlerinin, ABD'li rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı açıklamalarının ardından geçen hafta sert yükselen dolar/TL bu sabah güne 4.85 civarında başlamıştı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının geçen ay kredi notlarının düşürülmesine yol açan unsurların bankaların kredi notunu etkilemeye devam ettiğini belirtti. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasada yeni bir haber görülmüyor. ABD endişeleri piyasaları baskılamayı sürdürüyor. Bir de Fitch açıklaması eklenince 4.90 seviyesi 
kırıldı. Bu TL'ye özel bir satış baskısı benzer para birimlerinde aynı trend söz konusu değil" dedi. 
ABD'nin yaptırım tehdidi içeren açıklamalarıyla dolar/TL geçen hafta 4.89'a kadar yükselmişti. 

Saat 15:12 itibariyle dolar 4.8843 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.8495 lira, en yüksek 4.9086 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.7105 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1686 seviyesinde. Gram altın 191.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.57 seviyesinde.

Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağı açıklamasına sert tepki gösteren Ankara ise Washington yönetiminin "tehditkar bir dil" kullandığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyor. 
Ankara'nın darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaati ve PKK ile bağlantıları olduğu suçlamalarıyla tutuklanan ABD'li rahip Andrew Brunson, devam eden davası çerçevesinde Çarşamba günü ev hapsine çıkarılmıştı. Ancak bu adımı yeterli görmeyen ABD yönetimi Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. Önce ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ardından da ABD Başkanı Donald Trump, Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. Geçen hafta yaşanan gerilim sonrası Türkiye ABD ilişkileri piyasalarda daha yakından izleniyor. 

Küresel piyasalarda bu hafta ABD, Japonya ve İngiltere merkez bankalarının para politikası kararları ve ABD'de açıklanacak olan enflasyon ile istihdam verileri bekleniyor. İç piyasalarda ise Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın açıklanacağı yılın üçüncü enflasyon raporu izlenirken Cuma günü 
açıklanacak enflasyon verileri de bankacılara göre piyasalarda yön belirleyici olacak. Bu hafta ayrıca dış ticaret, turizm, öncü ihracat, öncü PMI verileri de izlenecek.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD, Japonya ve İngiltere merkez bankalarının bu haftaki para politikası kararları ve ABD'de açıklanacak olan enflasyon ile istihdam verilerinden oluşan yoğun gündemli haftaya gerileyerek başlarken, başlıca para birimleri son günlerdeki işlem aralıkları içinde hareket ediyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi teknoloji ve enerji şirketleri öncülüğünde yüzde 0.6 gerilerken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.4 ekside bulunuyor.

Bu haftaki yoğun veri gündemine ek olarak ABD'nin S&P 500 endeksinde yer alan 140 şirket çeyrek dönem bilançolarını açıklayacak. Şirketler arasında Apple da bulunuyor. ABD borsaları geçen hafta Intel ve Twitter'ın beklentilerden zayıf bilançolarının ardından ekside kapandı. S&P 500 ve Dow Jones haftalık bazda artıda olsalar da Nasdaq geriledi.

Fed'in para politikası toplantısı Salı günü başlayacak ve karar Türkiye saati ile Çarşamba gecesi açıklanacak. Merkez bankasının faizlerde değişiklik yapmayacağı ve faizlerde kademeli yükseliş öngörüsünü teyit edeceği tahmin ediliyor. Fed'in Eylül ayında faiz artıracağını fiyatlayan yatırımcılar, bir artışın da yıl sonundan önce yapılacağını tahmin ediyorlar.

Japonya Merkez Bankası'nın yarınki kararı da tahvil alım programında değişiklik yapabileceğine yönelik haberlerin ardından önem kazandı. İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı ise Perşembe günü açıklanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • semih30 Temmuz 2018 20:33

    15 yıldır ülkeye harcanan para 90 milyar dolar bunun 25 milyar doları iç kaynaklardan diğeri ise borç alarak yapılmış. yapılan harcamaların çoğu betona yatırımdır. üretim ve fabrika namına hiç birşey yapılmadığından gidişat düşüşat gidişatıdır.

  • emrah30 Temmuz 2018 19:48

    ülke ekonomik olarak çöküyor. herkes akp ye oy verenler düşünsün diyor ama krize hep beraber gidiyoruz.

  • Cem Çap30 Temmuz 2018 20:03

    Ne yapalım kendimizde mi suç bulalım kurunun yanında yaş misali yanıyoruz birde kendimizimi suçlayalim

  • oğuz30 Temmuz 2018 15:48

    bakın düşmüyor tarzında mal vermek amacıyla yapılan yükselişler çoğu zaman hüsranla sonuçlanmıştır. gideceği olsa 96 bini deler geçerdi.

  • RALLİCİ BAŞKAN30 Temmuz 2018 15:05

    ralli başlasın

  • mahir30 Temmuz 2018 14:49

    üretemeyen Türkiye tüketilen borsa.

  • demirkan 30 Temmuz 2018 11:19

    YÜRÜMESİNİ ÖĞRENEMEYEN ÇOCUK GİBİ. DEVAMLI DÜŞÜYOR. ŞU BANKALARIN KEPAZELİGİ GÖRÜLMÜŞ DEYİL. DIŞARDAN ALMIŞLAR DOLARI. BATAKTAKİ ŞİRKETLE VERMİŞLER KREDİYİ. BİRAZDA HATIRLI KATIRLI EŞEDOSTA. VER KREDİ GERİ DÖNMÜYOR. BORCUN GÜNÜ GELDİ. NASIL ÖDEYECEK? BORCA BORÇNAN ÖDEYECEK.