E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
01 Ağustos 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.27 oranında yükselişle 97 bin 210 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul hem ekonomik hem de siyasi hareketlerle yön bulmaya çalışıyor. 2016 yılından bu yana FETÖ ve PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle tutuklu bulunan ancak mahkeme kararıyla ev hapsine alınan ABD’li rahip Brunson’un serbest kalması için mahkemeye yapılan başvuru reddedildi.
Bu gelişme ile birlikte dolar yükselişe geçti.

Rahip Brunson sorunu nedeniyle ABD’li yetkililer, Türkiye’ye yaptırım uygulayabileceğini her geçen gün tekrar tekrar dile getiriyor. Yaptırım kararının alınması halinde piyasalarda büyük sorun oluşabileceği beklentisi hakim.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.17 oranında yükselişle 97 bin 121 puandan başladı. Dar bantta dalgalı seyrini sürdüren BİST Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye ilişkin yaptığı açıklama ile satışlarını hızlandırdı. Erdoğan, ABD'nin tehditkar dil kullanmasının kabul edilmeyeceğini belirtti.

BİST gün ortasına yüzde 0.18 oranında düşüşle 96 bin 779 puandan girdi.

Kapanışa doğru Cumhurbaşkanı Erdoğan, idam cezasına ilişkin adımlar atılacağını söyledi. Bu gelişme ile birlikte bankacılık hisselerine satış geldi. 

BİST günü yüzde 0.27 oranında yükselişle 97 bin 210 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 96 bin 245 puan, en yüksek 97 bin 409 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası ise Haziran ayı enflasyon raporunu açıkladı ve 2018 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.4'den yüzde 13.4'e revize etti. Ayrıca parasal sıkılaştırma adımlarını ihtiyaç olduğunda gerçekleştirilebileceğini de Başkan Murat Çetinkaya dile getirdi.

Dün gece elektrik ve doğalgaza fahiş zam yapıldı. Doğalgaz çevrim santrallerine yüzde 49.5, konutlarda doğalgaza yüzde 9, sanayilerde ise yüzde 14 zam yapıldı. Elektrik de bu gelişme ile birlikte konutlarda yüzde 9, sanayilerde ise yüzde 14 zamlandı.

Bu zamların enflasyonu olumsuz yönde etkileyeceği belirtiliyor. Enflasyondaki yükseliş ise Merkez Bankası’nı faiz artırımına yönlendireceği beklentisini ortaya çıkartıyor.

Haziran ayı dış ticaret açığı 5.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yüksek enflasyon ve cari açığın ise önüne geçilemiyor. Piyasalar Orta Vadeli Programın açıklanmasını ve programda yer alacak önlemleri merakla bekliyor.

Küresel piyasalarda ise ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında ABD yeni aksiyon alma aşamasına geldi ve ek gümrük vergisi uygulayabileceğini belirtti.

Günün önemli şirket haberleri 01/08/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 01/08/2018

DOLAR GÜÇLENİYOR

ABD'nin yaptırım tehdidiyle baskı altındaki dolar/TL, dün ABD'li rahip Andrew Brunson'ın ev hapsine itirazının reddedilmesi ardından yükselirken, bu sabah da 4.93 civarında hareket ediyor.

Yurtiçinde Türkiye-ABD ilişkileri piyasalarda yakından izlenirken, piyasaların gözü bir yandan da dün başlayan ve sonucu bu akşam TSİ 2100'de açıklanacak olan Fed toplantısında olacak.
Fed'in faiz oranlarını sabit tutması ve bu yıl iki kez daha artırıma gitmesi bekleniyor.

Dolar güne 4.93 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle 4.9222 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.9076 lira, en yüksek 4.9395 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.7486 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1676 seviyesinde. Gram altın 192.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.06 seviyesinde.

Haber televizyonları, mahkemenin ABD'li rahip Andrew Brunson'ın avukatlarının ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağına yönelik itirazını reddettiğini duyurdu.
ABD yönetiminin en üst düzey isimleri, Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı açıklamıştı.

Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı açıklamasına sert tepki gösteren Ankara ise Washington yönetiminin "tehditkar bir dil" kullandığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün yaptığı açıklamada, "ABD ile son günlerde aramızda bir gerilim var; ABD'nin tehdit dolu açıklamalarına şahit oluyoruz, Türkiye hiçbir tehdide prim vermez" diyerek, "Türkiye bu ortaklığın devamı için üzerine düşeni yaptı; bundan sonraki süreçte de rasyonel ve ilkeli duruşumuzu devam ettireceğiz. Türkiye kolay kolay gözden çıkarılacak bir ülke değil, Türkiye de alternatifsiz değil" dedi.

Dolar/TL ABD yaptırımlarına ilişkin devam eden endişelerle tarihi zirvesinin hemen altında işlem görmeye devam ederken, Brunson kararı dün Merkez Bankası'na enflasyon raporundaki
söylemlerinin yarattığı sınırlı iyimserliği de ortadan kaldırmıştı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya bugün gerekmesi durumunda "tereddüt etmeden" sıkılaştırma yapabileceklerini söyledi.

Ayrıca banka uzun süredir ilk kez 'piyasanın tahminlerine yakın ve gerçekleşmesi mümkün' bir enflasyon tahmin paylaştı. Banka daha önce tahminlerinin gerçekçi olmaması ile eleştiriliyordu. Bu iki gelişme gün içinde TL'yi pozitif etkilese de etki sınırlı kaldı. Karar öncesi 4.90'lı seviyelerde işlem gören dolar/TL karar sonrası 4.9230'a kadar yükselerek tarihi rekora yeniden yaklaştı.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları Wall Street'ten destek bularak yükselirken, ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirmeyi değerlendirdiği yönündeki haberler iki ülke arasındaki ticaret savaşı hakkındaki endişeleri tekrar tetikledi.

Küresel piyasalar ABD ile Çin'in ticaret gerilimini azaltmayı amaçlayan görüşmeleri tekrar başlatmaya çalıştığı şeklinde Bloomberg'de yer alan haberle dün ılımlı yükseldi. Ancak bu haberin ardından ABD'nin 200 milyar dolarlık ürüne yüzde 25 gümrük vergisi planladığı haberi tekrar piyasalara belirsizlik getirdi. Yuan ve Avustralya doları değer yitirdi.

Reuters'a bilgi veren bir kaynak ABD'nin gümrük vergisi artırma planını bugünden itibaren açıklayabileceğini ifade etti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 artıda bulunurken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.8 yükseldi. S&P 500 vadeli işlemleri artıya geçtikten sonra kazanımlarını geri vererek yatay seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)