E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
29 Ağustos 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.62 oranında düşüşle 93 bin 280 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul son 4 işlem gününde yüzde 10’luk yükseliş yakaladı ve kısmi de olsa ralli yaptı. Bugün ise düşüş gösterdi.

Dün Moody’s 18 banka ve iki finans kuruluşun notlarını düşürdü.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.59 oranında düşüşle 93 bin 316 puandan başladı. Dolar kurundaki yükseliş BİST'i baskı altında tuttu.

Kısa süre yükseliş yaşayan BİST gün ortasına yüzde 0.33 oranında düşüşle 93 bin 558 puandan girdi.

Borsa İstanbul günü yüzde 0.62 oranında düşüşle 93 bin 280 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 760 puan, en yüksek 94 bin 279 puan seviyesi görüldü.

ABD ile gerilen ilişkilerde ise yeni bir gelişme yok. ABD’li rahip Brunson, FETÖ ve PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle 2016 yılından bu yana tutuklu bulunuyor ve ABD serbest kalması için baskı yapıyor. Türk iki bakanın mal varlıklarını donduran ABD, Türkiye’den ithal edilecek alüminyum ve çeliğe de ek vergi koymuştu.

ABD Kongre heyeti ise Ankara’da S400 ve F35’lere ilişkin görüşmelerde bulundu.

Dolar kurunda da yükseliş devam ediyor. Piyasa otoritelerinin müdahalelerine rağmen dolardaki prim durmak bilmiyor. Merkez Bankası bugünden itibaren Bankalararası Para Piyasası’nda gecelik vadedeki işlemler için bankaların borç alabilme limitlerinin 13 Ağustos 2018 öncesi limitlerin iki katı olarak uygulanmaya başlanmasına karar verildi.

Bu gelişmeye rağmen dolarda kuru yükselişine devam etti ve 6.3994 lira seviyesine yükseldi.
Piyasalar Eylül ayında Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklanmış durumda.

ABD Başkanı Donald Trump ise ticaret anlaşmaları konusunda başarı gösterdi ve ilk olarak Meksika ile anlaştı. Çin ile de anlaşmasının olası olduğunu iddia ediliyor.

Küresel piyasalarda ise karışık seyir hakim oldu.

Bugün açıklanacak önemli veriler 29/08/2018

Günün önemli şirket haberleri 29/08/2018

DOLAR GÜÇLÜ SEYREDİYOR

ABD ile ilişkilerin seyrine yönelik endişeler TL'yi baskılamaya devam ederken, bu sabah 6.30 seviyesinin üzerine yükselen dolar/TL'de düşük likidite ortamında sert hareketlerin devam etmesi; Moody's'in dün 18 banka ve iki finans kurumunun notunu düşürmesinin ardından borsada ise hafif negatif açılış bekleniyor.

Analistler kurdaki oynaklığın TCMB'nin faiz artışı yapılması beklenen 13 Eylül'deki toplantısına kadar sürmesini bekliyor.

Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin seyri ise piyasaların gündemindeki ana konu olmayı sürdürüyor.

Almanya'nın Türkiye'ye mali yardım yapacağı ile ilgili haber akışının dün kurda dalgalanmaya neden olduğunu söyleyen bir bankacı, Moody's'in dün 18 banka ve iki finans kurumunun notunu da düşürdüğüne dikkat çekti.

Wall Street Journal'da dün yer alan bir habere göre Alman hükümeti Türkiye'ye acil bir finansal yardım sağlamayı düşünüyor. Haberde görüşmelerin şu anda erken bir aşamada olduğu ve bir yardımla sonuçlanmayabileceği de belirtilirken, bir Alman yetkili, "Türkiye'yi istikrara kavuşturmayı denemek için çok şey yapabiliriz, pek de başka seçeneğimiz yok" dedi. Öte yandan bir Alman hükümet yetkilisi Türkiye'ye doğrudan mali yardım konusunun gündemlerinde olmadığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 21 Eylül'de Almanya Finans Bakanı Olaf Scholz ile Berlin'de bir araya gelmeyi planlıyor.

ABD-Türkiye ilişkilerine dair haberlerin gelmeye devam ettiğini ancak süreçte bir iyileşme ya da kötüleşme olup olmadığını anlamanın zor olduğunu söyleyen aynı bankacı, "Sonuç olarak hem
yerli hem de yabancı yatırımcılar TL tarafında bir yön görmekte zorlanıyor. Ayrıca swap ve swap
benzeri enstrümanlara yönelik yapılan son kısıtlamalar piyasalarda önemli bir likidite sıkıntısına neden olarak işlem yapmayı daha da zorlaştırıyor. Temmuz'da günlük swap hacmi 8-10 milyar dolara kadar çıkıyordu, şu anda bunun yarısı. Herhangi bir negatif haber akışı likidite yokluğunda TL'de daha fazla değer kaybına yol açabilir" dedi.

TCMB ve BDDK'nın önceki hafta spekülatif talebi önlemek adına attığı adımlar da genel olarak piyasalarda tansiyonu düşürmüş durumda. İlk olarak swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını yüzde 25'e indiren BDDK, sonrasında sınırlama kapsamına, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve bu gibi swap dışındaki türev işlemlerini de dahil etti.
TCMB ise yüzde 17.75 seviyesindeki haftalık repo ihalesi yapmayarak politika faizinin 150 baz puan üzerinde yüzde 19.25 seviyesindeki faiz koridorun üst bandına doğru yönlendirmeye devam ediyor.

Uzun tatil sonrası yükselişini sürdüren Dolar/TL, bu sabah 6,25 seviyesinde güne başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 6.4290 lira seviyesinde bulunuyor.
Dolar/TL, bugün en düşük 6,2435, en yüksek 6,4832 seviyesini gördü.

Euro ise 7.5185 seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1696 seviyesinde. Gram altın 248.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.48 seviyesinde.

TCMB bu sabah yaptığı duyuru ile ise bankalararası para piyasasında gecelik borç alabilme limitlerini bugünden itibaren geçerli olmak üzere 13 Ağustos öncesi seviyenin iki katına çıkardı.

Genel olarak yukarı yönlü seyir izleyen ve bu haberle dün alımların arttığı BIST-100'de bu sabah kurdaki yükseliş ve Moody's'in dünkü kararı ardından negatif açılış görülebilir. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türk bankaları hakkında 7 Haziran'da başlattığı gözden geçirmeyi sonuçlandırarak 14 bankanın baz kredi değerlendirme notunu (baseline credit assessment) bir kademe, dört bankanınkini iki kademe, iki finans kurumununkini de bir kademe düşürdü. Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz dün valörde son işlemde yüzde 21.95 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 21.77, valörde saat 1713'te son işlemde yüzde 21.76 seviyesindeydi.
İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 24.48 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD ile Meksika'nın NAFTA serbest ticaret anlaşmasının revizyonu için sağladığı anlaşmanın getirdiği iyimserliğin ABD'nin Çin'den gelen ürünlerden almaya başlayacağı yeni gümrük vergileriyle gölgelenmesi sonucu sınırlı kazanımlar elde etti.

ABD borsalarının yatay kapanması ve risk iştahına yön veren önemli bir ekonomik veri olmaması da işlem hacimlerini düşürürken Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 0.2 artıda seyrederken Çinli büyük şirketleri izleyen endeks yüzde 0.2 ekside bulunuyor. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.4 yükselmesine rağmen 23,000 yakınlarındaki teknik direnç seviyesini yine aşamadı.

JP Morgan tarafından yayımlanan değerlendirmede ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyar dolar tutarındaki Çin menşei ürüne getireceğini açıkladığı gümrük vergileri için kamuoyunun görüş bildirme süresinin 5 Eylül'de dolacağı hatırlatıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ29 Ağustos 2018 19:40

    HER İLE BİR SARAY HER MAHALLEYE BİR İMAMHATİP LİSESİ DİYECEGİMİZE BU ÜLKENİN EKENOMİSYLE UGRAŞSAK İYİ OLACAK.

  • Ulas29 Ağustos 2018 18:50

    Bir ulkenin parasi her gun 30 40 kurus duserse borsa neden dusmesin. Tutturmuslar ekonomik savas, ust akil diye peki millet olarak sormak lazim siz ne is yapiyorsunuz? Sn. Devlet yoneticileri sizleri oraya getiren millet surekli bahane bulun, sikayet edindiye mi getirdi. Yillardir gerilim ve savas siyati ulkenin geldigi duruma bak hani bizi kiskaniyorlardi ne oldu

  • KARTALAĞABEYLİ29 Ağustos 2018 18:49

    sacmalığın danikasıhep aynıborsaya değer veriyorlarşortluyorlarsonrasındadöviz kurunu longluyorlarfziki alım yapıyorborsada satış baskısı oluşturmaya çalışıyorlar

  • kenan29 Ağustos 2018 18:29

    84 ve 88 bin aralığında topladıklarını 93 binlerden ne güzel yedirdiler.

  • coşkun29 Ağustos 2018 17:24

    bankaları silkelediler. ralli devam edecektir.

  • Vatandas29 Ağustos 2018 14:30

    Finansal kesimin borsadaki direncini takdir ve tebrik ediyorum. Artık finansal kesim kora kor mücadele edecektir.

  • coşkun29 Ağustos 2018 11:22

    borsa neden yükseliyor yahu.

  • Misafir 29 Ağustos 2018 13:25

    Borsamızın tüm bu olumsuzluklara rağmen gösterdiği direnç beni ençok şaşırtan ve anlandıramadığım konu helal olsun

  • deniz29 Ağustos 2018 12:24

    gereksiz yükselişti satışa geçtiler