E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
26 Eylül 2018 - 09:55 borsagundem.com

Neredeyse yarım gün arıza nedeniyle kapalı kalan Borsa İstanbul günü yüzde 0.14 oranında düşüşle 99 bin 148 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul 100 bin puan bandını bugün aşamadı. BİST'te meydana gelen arıza işlem hacminin de düşmesine neden oldu. Fed kararlarına odaklanan Borsa İstanbul yataya yakın seviyeden kapandı.

BİST güne yüzde 0.42 oranında yükselişle 99 bin 708 puandan başladı.

Açılışın ardından BISTECH sistemlerinde oluşan arıza nedeniyle Borsa İstanbul'da işlemler durdu. BİST'ten yaptığı açıklamada arızanın giderilmesine yönelik çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Saat 14:20 itibariyle BİST'teki arıza giderildi ve sürekli müzayede yapılmaya başlandı. 

Kar satışlarına sahne olan Borsa İstanbul bir süre yüzde 1'e yakın değer kaybıyla işlem gördü. Kapanışa doğru toparlanma isteğinde olsa da günü yüzde 0.14 oranında düşüşle 99 bin 148 puan seviyesinden kapadı.

Açılışın ardından en düşük 98 bin 147 puan, en yüksek 99 bin 895 puan görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu sabah ABD’de Reuters’a röportaj verdi. Piyasalara ilişkin önemli mesajlar veren Erdoğan, yüksek faize karşı olduğunu, Merkez Bankası’nın faiz artırdığını ve bağımsız olduğunu belirtti. 

Piyasalardaki dalgalanmanın rahip Brunson ile ilgisi olmadığına değinen Erdoğan, Brunson’ın davasının 12 Ekim’de görüleceğini ve bu davada kararı hukukçuların vereceğini belirtti. Bununla birlikte Erdoğan, ABD’nin yaptırım uyguladığı İran’dan doğalgaz alımının devam edeceğini de söyledi.
Dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile ayaküstü sohbet etti.

Fed’in kritik faiz kararı bugün piyasalar üzerinde etkili olacak. Fed’in faizi yüzde 0.25 oranında artırması bekleniyor. 

Yeni Ekonomi Programı’na ilişkin yeni detaylar her geçen gün ortaya çıkmaya başlıyor. Piyasaya güven veren programla birlikte BİST 100 bin puanı aşarken dolar kurunda da gerileme görüldü.
Küresel piyasalarda ise ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının etkisinin soğuması hafif yükselişe neden oldu.

Günün önemli şirket haberleri 26/09/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 26/09/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Haftanın ilk iki gününde sert dalgalanan dolar/TL bugün 6.15'in altında dar bantta sakin bir seyir izledi. 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ve ardından Almanya temasları piyasada yakından takip 
edilirken, bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararının ise yön belirleyici 
olması bekleniyor. 

Fed'in iki gün süren para politikası toplantısı bugün sona erecek ve karar akşam 21:00'de açıklanacak. Fed Başkanı'nın basın toplantısı ise 21:30'da başlayacak. Merkez bankasının politika faizini 25 baz puan artıracağına kesin gözüyle bakılıyor. 

Yatırımcılar Fed'in 2015 sonundan beri yapmış olacağı bu sekizinci faiz artırımından sonra yıl sonuna kadar bir faiz artırımı daha geleceğini tahmin ediyorlar. ABD'de faizlerin 2019 görünümü ise daha belirsiz. 

Saat 18:09 itibariyle dolar 6.1028 lira seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL, bugün en düşük 6,0946, en yüksek 6,2009 seviyesini gördü.

Euro ise 7.1736 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1746 seviyesinde. Gram altın 234.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.55 seviyesinde.

ERDOĞAN: FAİZ KARARI TASARRUFUMDA DEĞİL 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'de devam eden ardından Almanya ile sürecek 
temasları da piyasalarda yakından takip ediliyor. 
Erdoğan New York'ta Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide Merkez Bankası'nın son faiz 
kararının bankanın bağımsızlığının bir göstergesi olduğunu ancak kendisinin yüksek faize karşı 
olduğunu belirtti.
Erdoğan TCMB'nin son kararının yüksek faiz uygulamasıyla bir çözüm sağlanabileceği 
istikametinde atılmış olabileceğini belirterek, Merkez Bankası'nın bu konudaki öngörüsünün 
gerçekleşmesini temenni ettiğini de söyledi.
ABD ziyaretinin ardından gerçekleştireceği Almanya seyahatinin iki ülke ilişkileri ve 
Türkiye-AB ilişkileri açısından önemi sorulan Erdoğan, "Türkiye Almanya ilişkilerini o eski 
sıcak dönemine yeniden taşımak istiyoruz. İlişkilerimizi yeniden güçlendirmek istiyoruz. Zaten 
Türkiye'nin Almanya ile olan ilişkileri ticari noktada çok çok yüksekti. Bunu yeniden o seviyeye 
çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde dün valörde son 
işlemde yüzde 18.69 oldu. Bugün spot kapanış ve valörde son işlem yüzde 18.49 seviyesinde 
gerçekleşti.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları Çin hisse senedi piyasalarında kazanımların ABD ile ticaret savaşının etkileri hakkındaki kaygıların azalması ve Çin borsalarının portföy yönetim şirketlerinde kullanılan gösterge endekslerde ağırlığının artacağı beklentisiyle güçlenmesinin ardından artıda seyrediyor. 
Çin dışındaki Asya borsalarındaki kazanımlar ise yedi yılın zirvesinde seyreden ABD Hazine tahvil getirileri ve dört yılın zirvesinde seyreden petrol fiyatlarının yarattığı baskı nedeniyle çok daha ılımlı. 
Piyasalarda ayrıca bu akşam açıklanacak olan ve faiz artırım kararı alınacağına kesin gözüyle bakılan Fed para politikası kurulunun kararı bekleniyor. 
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.5 artıda seyrederken, Shanghai hisse piyasasındaki yükseliş yüzde 1.3 seviyesinde. Dünyanın en büyük portföy yönetim şirketlerinin gösterge olarak kabul ettiği endeksleri oluşturan MSCI Çin piyasalarında kote piyasa değeri yüksek şirketlerin endekslerindeki ağırlığını dört kat artırmayı ve Shenzhen'deki ChiNext borsasına kote orta büyüklükteki şirketleri endekslerine eklemeyi değerlendireceğini bugün açıkladı. 
Bu açıklamanın yanı sıra Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyici önlemlerle ABD'nin Çin ürünlerinden aldığı veya almayı amaçladığı gümrük vergilerinin ekonomi üzerindeki baskısını hafifleteceği beklentisi Çin piyasalarını yukarı taşıdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)