E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
03 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.99 oranında düşüşle 97 bin 187 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne düşüşle başladıktan sonra gün içerisinde gelen yüksek enflasyon verisi sonrası satışlara sahne oldu. Bu gelişmeyle birlikte BİST günü düşüşle tamamladı.

Borsa İstanbul enflasyon rakamıyla yön bulmaya başladı. İki gündür kar satışlarının görüldüğü BİST güne yüzde 0.04 oranında yükselişle 98 bin 204 puandan başladı.

Enflasyonun yüzde 25'e dayanması ile birlikte BİST'e anlık olarak satışlar geldi. Sonrasında ise yatay seyre yönelen BİST gün ortasına yüzde 0.21 oranında düşüşle 97 bin 952 puan seviyesinde girdi.

Borsa İstanbul'da gün ortasından sonra satışlar derinleşti ve BİST günü yüzde 0.99 oranında düşüşle 97 bin 187 puandan tamamladı

Açılışın ardından en düşük  96 bin 944puan en yüksek 98 bin 698 puan seviyesi görüldü.

Piyasaların merakla beklediği Eylül ayı enflasyonu bugün açıklandı. Eylül'de enflasyon yüzde 6.30 arttı. Yıllık bazda ise Eylül ayı enflasyonu yüzde 24.52 oldu. Enflasyonda yükselişin meydana gelmesiyle birlikte Merkez Bankası'nın yeni aksiyon alması bekleniyor. Merkez Bankası 25 Ekim’de Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleştirecek.

Piyasalarda yeni endişe ise petrol fiyatları oldu. ABD’nin İran’a uygulayacak olduğu yaptırımlar petrol fiyatlarını yukarı çekiyor. 85 dolara dayanan petrol piyasada olumsuzluk yaratabilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında ekonomiye yönelik açıklamalarda bulundu. Fiyatlardaki fahiş artışların zabıtalara şikayet edilmesini söyleyen Erdoğan, stoklara ve stokçulara fırsat verilmeyeceğini belirtti.

Küresel piyasalarda ise İtalya endişesi hakim. İtalya ekonomisindeki bozulma küresel piyasalar tarafından olumsuz algılanıyor. Piyasalarda karışık seyir hakim oldu.

Günün önemli şirket haberleri 03/10/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 03/10/2018

DOLAR

Enflasyonun Eylül'de beklentilerin oldukça üzerinde artış kaydetmesinin ardından dolar/TL ilk tepki olarak yükseldikten sonra dalgalanırken, gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi de yükseldi. 
Analistler TCMB'nin Eylül PPK toplantısında 625 baz puanlık yüklü faiz artırımı sonrası yükselen reel faizin, enflasyon verisinin ardından tekrar düşmesiyle birlikte TL'nin değer kaybettiğini ve gözlerin tekrar TCMB'ye çevrileceğini belirtiyor.

Dolar enflasyonla birlikte sert yükseliş gerçekleştirdi. Saat 17.55 itibariyle 6.0218 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9800 lira, en yüksek 6.0918 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.9538 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1546 seviyesinde. Gram atlın 232.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 26.38 seviyesinde.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) gıda fiyatları, ulaştırma başta olmak üzere TL'deki değer kaybının neredeyse tüm gruplarda genele yayılan artışları tetiklemesiyle Eylül'de yüzde 6.3 ile beklentilerin oldukça üzerinde arttı. 

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon ise Ağustos ayındaki yüzde 17.9 seviyesinden Eylül'de yüzde 24.52'e yükselerek 15 yılın zirvesini gördü. 

Ekonomistler Merkez Bankası'nın geçen ay gerçekleştirdiği 625 baz puanlık politika faizi artışının ardından ekonomideki yavaşlama eğilimi ile aynı anda gerçekleşen enflasyon artışına Ekim ayında nasıl bir tepki vereceğini yakından izliyor olacak. 

TCMB'nin faiz kararı 25 Ekim'de açıklanacak. Banka ay sonunda ayrıca enflasyon raporunu da 
açıklayacak. 
Nomura kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir, TL'de gözlenen tepkinin reel 
faizin gerilemesinden kaynaklandığını belirterek, "Bu durum görmezden gelinebilir değil, TCMB'nin bir sonraki toplantısında faiz artışı yapması gerekecek" dedi ve şöyle devam etti: 

"Manşet enflasyon TCMB'nin tahmininden yukarıda. Merkez Bankası buna karşılık vermek zorunda 
kalacak... Toplantı öncesinde siyasi açıdan profili yüksek bir olay var, bu faydalı bir şekilde 
sonuçlanmazsa TCMB'nin bir sonraki toplantıdan daha önce adım atması gerekebilir. Piyasaların 
odağı gelecek haftaki Rahip Brunson duruşmasına dönebilir. Son derece önemli olan bu duruşma 
TL'nin iki yöne de keskin şekilde hareket etmesine yol açabilir." 

TCMB'nin politika faizi yüzde 24 seviyesinde bulunuyor. Yıllık enflasyonun geldiği seviye itibarıyla reel faiz yüzde 5.17'den yüzde -0.4'e gerilemiş oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün yaptığı değerlendirmede enflasyon konusu ile çok daha yoğun şekilde mücadele edeceklerini söyleyerek, "Enflasyonda en kötüyü geride bıraktık" dedi ve şöyle devam etti: 

"Ekim ile başlayan süreçte yıl sonuna kadar hedeflere yakın bir gerçekleşme olacağını görüyoruz. Bunlar için gerekli adımları atacağız. Enflasyonda trendin Ekim ayıyla birlikte kırılacağını düşünüyoruz. Ekim ayı çok daha somut neticelerin olacağı bir ay olacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Akın03 Ekim 2018 23:04

    Elektrik doğalgaz su zamlarını zabıtaya şikayet edelim.

  • Mert Gürdal03 Ekim 2018 21:25

    Enflasyon verisine odaklı 3 gündür düşen borsamız nihayet 97 bin psikolojik destek seviyesinde tutunmayı başardı bu seviyelerden yarın tepki alımları gelecektir.Ama artık 98 bin üzeri tutunmamız lazım ki 100 bini geçmek için denemelere devam edelim.Umarım gelişmeler tahminimiz doğrultusun da olur.

  • KY03 Ekim 2018 18:49

    Yabancı yatırımcılar için bir iyi, birde kötü yorumum olacak. Kötü yorumum borsada müebbet hapis cezası aldılar, iyi yorumum ise borsada paraları ise kesinlikle bembeyaz olacak :)

  • tekir03 Ekim 2018 18:34

    100 bini geçecekmişte 105 bin hedef mişte. alana gömdüler

  • illa makkazıka.03 Ekim 2018 16:55

    illa mak ..ısrarla ..komedi gibi .neymiş kurtaracak kurtarıyo..borsa tam siper aşşşaaaa..makçılar manüpilasyon yapabilirmi ..dikaaatttttt.mak ilk icraat fitch le bankaları çökertme..neymiş düzeltiyomuş..hıııı.düzeliyozzzz..acaip düzeldik ohhhh..sağolasın makk

  • saf saffet03 Ekim 2018 16:25

    harika oldu bu mckınsey işi..piyasalar bir anda düzeldi..adamlarda ne keramet varmış.iyiki geldiler..piyasalar uçuyor bahar havası ..mckınsey bir numara tek geçeriz..iyiki varsın mckınsey.memleketi kurtarıyorsunuz..diyecezde ne iş bu aşşşşaaaa .devam ediyor..komedi gibi..hele bi vakıfbank aşşaaaa** işi .tam komedi..vakıfbank ısrarlı aşşşaaaa..durduramıyorlar..mckınsey komedi gibi ..

  • pala remzi03 Ekim 2018 16:19

    hahaahooo çöküşe devamm..endeks 85 bin beklentimiz..sonra o zaman bakacaz.ama durduramıyorlar çöküşü ..makkazıkçıda durduramadı..demişlerdi mak da fayda etmez diye ..bu makçılar fichtle kanka..ilk icraatları bankaları çökertme kararı puanlar aşşaaaa ..neymiş mak güven sağlayacak ortam oluşturacak ..acaip güven sağladılar kankası ficth le..komedi gibi bir mak ..kazıkçı..

  • Okie Dokie03 Ekim 2018 15:18

    Açığa satış yapmanın tam zamanı. KY'yi yolmak gerek.

  • Bika03 Ekim 2018 15:08

    Enflasyon karşısında BIST endeksi eridi, TL bazlı yerinde saysa bile reel olarak yatırımcıların varlıkları eriyor.

  • Kerim Uysal03 Ekim 2018 14:06

    97500 desteği kırılırsa 95 bine kadar salinabilir. ytd.

  • uyuz03 Ekim 2018 12:45

    öğleden sonra çılgın düşüş var. nakitte fırsat kolluyorum