E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
22 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Gün içinde pozitif tarafta kalmaya çalışan Borsa İstanbul gün sonuna doğru kayba yöneldi ve yüzde 1.84 oranında düşüşle 94 bin 681 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasalar 25 Ekim’de Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararına odaklanırken BİST düşüşe geçti.  Merkez’den faiz tarafında herhangi bir değişiklik beklenmese de vereceği mesajlar önem arz ediyor. 

Borsa İstanbul güne yüzde 0.79 oranında yükselişle 97 bin 215 puandan başladı. Pozitif tarafta kalmak için direnen Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.07 oranında primle 96 bin 520 puandan girdi.

Sanayi ve banka hisselerine gelen satışla birlikte Borsa İstanbul düşüşe geçti. Çoğu aracı kurumun önerdiği desteklerin kırılması da satışları tetikleyen etkenler arasında yer aldı. Banka ve sanayi hisselerine gelen satışla birlikte banka ve sanayi endeksinde kayıp 2'yi aştı. 

BİST günü yüzde 1.84 oranında düşüşle 94 bin 681 puandan tamamladı.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran'dan petrol ithal eden ülkelerin ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarından muafiyet elde etmelerinin, Obama yönetimi dönemine göre daha zor olacağını söyledi. 

ABD ve Avrupa borsalarında ise yatay seyir hakim oluyor.

Petrolün büyük kısmını İran'dan ithal eden Türkiye, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına karşılık alacağı hamle ise şimdilik bilinmiyor.

Açılışın ardından en düşük 94 bin 681 puan, en yüksek 97 bin 406 puan seviyesi görüldü.

İşlem hacmi ise 6 milyar lira civarında gerçekleşti. 

ABD’li rahip Brunson’ın serbest kalmasının ardından dolar düşüşe geçti ancak Borsa İstanbul iyimser havayı yakalayamadı.

Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü açıklamasıyla birlikte Suudi Arabistan’a olan tepki arttı. Cesedin nerede olduğu henüz bilinmese de konsolosluğa gelen ekibin cinayeti işlediği biliniyor.

Suudi Arabistan aldığı tepkilere karşı batılı ülkelere petrol ambargosu uygulamayacağını açıklaması petrol fiyatlarını dengeledi.

İtalya’daki sorunlu bütçe ise tartışmalara neden oluyor. İtalyan yetkililer ise eurodan ayrılmayacaklarını açıkladı.

Günün önemli şirket haberleri 22/10/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 22/10/2018

DOLAR HAFİF YÜKSELİŞTE

Türkiye-ABD ilişkilerinde ABD'li rahip Andrew Brunson'ın ülkesine dönmesi sonrası beklenen
iyimserlik piyasalara yansımaya devam ederken bankacılar bu haftanın en önemli gündem maddesinin ise Merkez Bankası'nın faiz kararı olacağını söylediler.

Geçen hafta boyunca gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL küresel risk iştahındaki azalışın yanı sıra ve petrol fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle Cuma günü negatif ayrışmayla değer kaybetmişti.

TCMB tarafından 25 Ekim Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararının bekleneceği yeni haftanın ilk gününe Dolar/TL 5,64 seviyesinde başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 5.6696 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,6222, en yüksek 5,6840 seviyesini gördü. Euro ise 6.5048 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1467 seviyesinde. Gram altın 222.6 liradan alıcı buldu. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.84 seviyesinde.

Küresel piyasalarda Cuma günü dolar karşısında değer kazanan euro ve sterlin, İngiltere'nin AB'den ayrılması sürecine ve İtalya'nın Avrupa Birliği'nin eleştirdiği İtalya'nın bütçe tasarısına ilişkin gelişmelerle Dolar karşısında az da olsa güç kaybetti.

Cuma günü 96.09'a kadar yükselen dolar endeksi, Asya piyasalarında güç kaybetmeyerek Cuma kapanışa göre yatay seyrederek 95.73'te bulunuyor.
Avrupa Birliği İtalya'nın hazırladığı ulusal bütçe tasarısının AB mali kurallarının çiğnediği uyarısında Perşembe günü bulunmuş ve Roma'nın bunun gerekçelerini bugüne kadar açıklamasını istemişti Yatırımcılar bugün İtalya'nın Avrupa Komisyonu'na vereceği cevabı izliyor olacaklar.
Dolar/TL'de rahip Andrew Brunson'ın ülkesine dönmesinin ardından ABD'nin Türkiye yaptırımlarının kaldırılacağı ve iki ülke ilişkilerinin daha iyi bir seyre gireceği beklentisiyle birkaç haftada 6.30 seviyelerinden 5.52'ye kadar yaşanan bir düşüş yaşandı.
Küresel risk iştahındaki azalma ve libor faizlerindeki yükselişle birlikte düşüş yerini geçen haftanın son işlem gününde yükselişe bıraktı. Ancak pozitif ayrışma Cuma günü hariç tüm hafta boyunca piyasada belirgin şekilde hissedildi. Piyasalarda geçen hafta yaşanan pozitif ayrışmada ana etki ABD-Türkiye ilişkilerinin kuvvetleneceği ve yaptırımların kaldırılabileceği beklentileriyle oluşmuştu.
Her ne kadar mevcut yaptırımlar miktar olarak Türkiye ekonomisi açısından önemli bir tutar ifade etmese de, Halkbank süreci, uluslararası piyasalarda borçlanabilme kabiliyeti gibi sebepler nedeniyle ABD Türkiye ilişkileri yakından takip ediliyor. Brunson'ın ülkesine dönmesi sonrasında bu endişeler kısmen ya da tamamen ortadan kalktı. Öte yandan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetine ilişkin süreç de iki ülke ilişkilerinde pozitif beklentileri artırdı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün akşam ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüşürken, görüşmede terörle mücadele, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ve Suriye'deki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar/TL'nin 5.50 seviyesinin altını test edememesi sonrası yeniden yükselişe geçtiğini görüyoruz. Kurda 6 seviyelerini alım fırsatı olarak
görmeyen lokallerin 5.50'ye doğru yeniden alıma geçtiğini görüyoruz. Bu alımların devam edip etmeyeceği önemli" dedi ve ekledi:
"Bu hafta gündemin en önemli maddesi ise TCMB'nin faiz kararı olarak. Piyasa TCMB'den bir faiz artış beklemiyor. Dolayısıyla enflasyonla mücadele adına sınırlı da olsa yapılabilecek bir faiz artışı ya da benzer nitelikte bir adım kurda aşağı yönlü oldukça sert hareketleri beraberinde getirebilir. Bu açıdan karar piyasalarda yakından izlenecek" Reuters'ın 15 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre
TCMB'nin önümüzdeki hafta Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TL'deki değer kayıplarının bir süredir durması ve bankanın son dönemde gerçekleştirdiği kuvvetli sıkılaştırmanın etkinin görülmesi adına politika faizini sabit tutması bekleniyor.
TL cinsi varlıklardaki iyimserlik ve artan yabancı girişi tahvil-bono piyasasında da faizlerde gevşemeye neden oluyor. Geçen hafta 100 baz puanın üzerinde gerileyen 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi yüzde 18'in altını test etmişti. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 18.56 seviyesindeydi.
KÜRESEL PİYASALAR
Asya hisse senedi piyasaları Suudi Arabistan, İtalya ve İngiltere'nin AB'den ayrılması hakkındaki endişelerle güne kayıpla başladıktan sonra, Çin borsasının yükselişiyle beraber yönünü artıya çevirdi.
Shanghai borsasındaki büyük şirketleri izleyen endeks Çin yönetiminin ekonomiyi ve şirketleri destekleyeceğini açıklamasının ardından Cuma günü başlayan kazanımlarını artırarak yüzde 4'ün üzerinde yükseldi.
Çin borsalarındaki yükseliş S&P 500 vadeli işlemlerindeki kayıpların yüzde 0.2'ye inmesine yol açarken, güne ekside başlayan Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını da yüzde 0.2 yukarı taşıdı.
Bu hafta piyasalarda ABD şirketlerinin çeyrek dönem kârları yakından izlenecek. Bilanço açıklayanlar arasında yatırımcıların yakında takip ettikleri Amazon, Alphabet, Microsot gibi teknoloji şirketlerinin yanı sıra Caterpillar gibi sanayi şirketleri bulunuyor.
ABD şirketlerinde hisse başı kârın ekonomisinde devam eden büyüme ve kurumlar vergisinin düşürülmesi sayesinde Refinitiv I/B/E/S verilerine göre üçüncü çeyrekte ortalama yüzde 22 artacağı tahmin ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Harami22 Ekim 2018 22:48

    Oyunu her zaman oynatan kazanır. Yalanla dolanla yükselir ama günü gelince yalan dolan ayağına dolanır. Yalancı yalanlarına artık kendiside inanmaya başlar. Geldiği yerde sırıtmaya başladıkça yalan pisliğine batar.

  • KILIÇ22 Ekim 2018 20:10

    BAHÇELİ MESAJLARI YİNE EKENOMİYİ BOMBALADI GEÇMİŞTEDE AYNI ŞEYLERİ YAPMIŞTI .SÖZÜN BİTTİGİ YERDEYİZ ECEVİTİ BİTİRMİŞDİ ŞİMDİDE GÖZÜNÜ AKP YE DİKMİŞ GİBİ SEÇİM AÇIKLARKENDE BORSA YÜZDE 3 DÜŞÜRDÜ .

  • özgür22 Ekim 2018 19:46

    sadece satılan şeker fabrikalarına bakın. köylünün şeker pancarını almamak için neler yapıyorlar. satılmasının amacı şekerin ülkede ekilmesinin önlemekti. şekeride yurt dışından daha pahalıya almamız için fabrikalar satıldı. görün uyanın.

  • Ahmet 22 Ekim 2018 20:20

    O kadar aklı çalışan varmı ki bu ülkede kardeş köylü bile ne hâle düştüğünü bilmiyor...

  • ahmed22 Ekim 2018 18:51

    kriz yok dediler haklılar. kriz yeni başlıyor.

  • kenan22 Ekim 2018 18:37

    amaöları insaları mutsuz ederek hasta etmek kanser etmek. borsadan uzak durun hayatınızla oynamayın. para mutluluk getirmez paraya yatıp parayla kalkarsan paranın esiri olursun. para tuzaktır tuzak ülkeleri yönetenlerin halkı kandırma aracıdır.

  • kenan22 Ekim 2018 18:09

    borsayı küçük yatırımcıya devredip faizde para kazanıcaklar seneye yarı fiyatına mallarını küçük yatırımcıdan geri alacaklar. krizin kaçınılmaz sonudur. onların paraya ihtiyacı yok sizin var. alıverirler anahtarınızı. bekle bizi 75 bin.

  • Fatih 22 Ekim 2018 18:02

    Ülkeyi vatandaşları bu duruma düşürenlere Lânet Olsun....

  • kerim22 Ekim 2018 18:02

    sabah kalkınma bankası almadım aklıma ediyim. fenerbahçe aldım mağdurlar listesine aday oldum

  • dursun22 Ekim 2018 17:51

    demedim mi iki bankayla gel gel yapıyorlar. akbank ve garanti bankasını ele geçirmişler. diğerleri üvey evlat. kriz bizlere yok gösterilecek onlar mal satacak.

  • ahmed22 Ekim 2018 17:48

    başkanlık gelince uçacaktık. uçuyoz alamete gidiyoz kıyamete.

  • salim22 Ekim 2018 17:47

    halkbank noldu cezamı alacak satan satana.

  • sezgin22 Ekim 2018 17:27

    sahibinden batmış boş beleş koyunu bol memleket olduk.

  • dursun22 Ekim 2018 18:38

    satacak ne kaldı herşeyi sattılar. fabrikamız kalmadı ne satsınlar

  • saf saffet22 Ekim 2018 17:25

    yeni dönem yeni ekonomi yönetimi .sonuç ülke çöküşte ayna borsa şirketler ayna.hele vakıfla halk bank tam komedi .yıkıcı korkuya devam.neymiş düzeliyomuşuz...acaip şekilde düzeltiyolar ..,bu arada babacanın ekonomi için adı artık ön planda..bunlar kendi konrtollarındaki bankaların bile öncü*çöküşcü olmasını engelleyemiyor..dikkat edin çöküş vakıf ve halk bank hisseleriyle başladı gene**??durdurasmıyorlar..

  • Rt22 Ekim 2018 17:23

    Yabancı olmasa bizim bis para kazandırmaz habire düşüyor

  • Tifo22 Ekim 2018 17:15

    Hepsi fasa fiso salçanın 9 lira olduğu ülkede

  • enflasyon22 Ekim 2018 16:58

    gel vatandaş batan borsanın malları burda. gel sende al diyerek basıyorlar enflasyona inat hisse fiyatları düşüyor.

  • çukur22 Ekim 2018 16:55

    pazartesi çukur günü. borsayı çukara gömüyorlar.

  • erol22 Ekim 2018 16:52

    açığa satışa geçen geçene kaçıyorlar

  • dursun22 Ekim 2018 16:49

    iki bankaya yemleyerek borsanın tamamına malı veriyorlar. kardemirler ereğliler havalar sular mala gömüldü.

  • dursun22 Ekim 2018 17:08

    bir iki bankaya deli satışlar gelince borsa battı

  • Ali22 Ekim 2018 16:45

    kapanış 94500 bekliyorum

  • coşkun22 Ekim 2018 16:42

    sert satışlar başladı canını seven kaçsın borsası.

  • hakan22 Ekim 2018 16:38

    dikkat edin sabah borsa artı açılırsa eksi kapatıyor. kriz ortamlarından olan oyunlar. borsa kötü uzak dur faiz güzel mutlu ol.

  • dursun22 Ekim 2018 14:40

    iki bankayla endeksi çıkıyor gösterip diğer taraftan sattıkça satıyorlar. bir lot hisse almam.

  • gazi22 Ekim 2018 12:41

    faktoringlerde hareketlilik başlamı. faiz dönemine geçildiğinden faktoringlerin karları aratacak olmalı. lidfa crdfa endeksten bağımsız durmadan alışta.

  • metin22 Ekim 2018 16:56

    faktoringler alacaklarını zor alır. ortam kötü faktoring cacık

  • erdal karzan22 Ekim 2018 10:30

    müthiş karları olan cam sektörünü çökerttiler neden acaba

  • ömer22 Ekim 2018 16:51

    ülkede kriz yeni başlayacak ondan. kriz yok demelerine inanmayın halkı tvden kandırıyorlar.