E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
24 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.83 oranında düşüşle 92 bin 692 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul son 5 işlem günündeki düşüş trendinden kurtulamıyor. Dün parti grup toplantılarında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’yi hedef alan açıklamaları ile birlikte Borsa İstanbul yüzde 2’nin üzerinde değer kaybı yaşamıştı. MHP lideri Bahçeli, AK Parti ile yerel seçimlerde ittifak yapılmayacağını açıkladı.

Dünkü aracı kurum işlemleri incelendiğinde satış tarafında yerliler yer alırken, düşüşü fırsat bilen yabancı aracı kurumlardan yapılan işlemlerde alım görüldü.

Piyasaların bu hafta ana odak noktasını Merkez Bankası’nın faiz kararı oluşturuyor. Mevcutta politika faizi yüzde 24’te bulunuyor. Analistlerin büyük çoğunluğu faizin sabit bırakılacağından yana fikir beyan ediyor.

Borsa İstanbul güne yükselişle başladıktan sonra gün içerisinde volatil seyretti. Kapanışa yakın saatte satışların derinleşmesi ile kayıplarını artıran BİST günü düşüşle tamamladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.45 oranında yükselişle 93 bin 887 puandan başladı. Sanayi hisselerine gelen satışların etkisiyle birlikte BİST düşüşe geçti.

Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.07 oranında düşüşle 93 bin 407 puan seviyesinde girdi.

BİST gün ortasının ardından gelen tepki alımlarıyla birlikte kısa süreliğine pozitif tarafa geçti. Ardından sanayi hisseleri ve bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte kayıplarını artıran Borsa İstanbul günü yüzde 0.83 oranında düşüşle 92 bin 692 puan seviyesinde tamamladı.

Sanayi hisselerine gelen satışlarla birlikte sanayi endeksi yüzde 2.07 oranında düşüş kaydetti. Bankacılık hisselerinde ise yüzde 1.23 oranında düşüş görüldü.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 692 puan, en yüksek 94 bin 158 puan seviyesi görüldü.

Türkiye gündemini işgal eden Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin aramalarına devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Kaşıkçı’ya ilişkin yaşananları kronolojik sırasıyla parti toplantısında açıkladı. Erdoğan, cinayeti işleyen kişilerin Türkiye’de yargılanmasını talep etti.
Avrupa ise İtalya’nın bütçe sorunuyla boğuşuyor. AB tarihinde İtalya bir ilki gerçekleştirdi ve AB Komisyonu’na bütçesini kabul ettiremedi. Ekonomik sorunları bitmek bilmeyen İtalya’nın başı göçmenlerle de dertte. İtalya hükümeti ise bütçede geri adım atılmayacağını belirtti.

Yunanistan’da ise NBG söz verdiği varlık satışlarını gerçekleştiremedi ve AB’den ek süre istedi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ABD borsalarına olumlu yansıyacağı beklentisi hakim durumda. Petrol 2 ayın dip seviyesine geriledi.

Günün önemli şirket haberleri 24/10/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 24/10/2018

DOLAR DÜŞÜŞTE

Küresel piyasalardaki sert satış baskısı ve Cumhur İttifakı'nın geleceğine yönelik ittifaktaki 
iki parti MHP ve AKP'den gelen açıklamalarla sert dalgalanan dolar/TL Merkez Bankası'nın yarınki faiz kararını bekliyor. Dolar/TL MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün yerel seçimlerde AKP ile yerel seçimlerde ittifak yapmayacağını açıklaması ile sert yükselişe geçti. 

Bahçeli'nin ilk açıklamaları öncesi 5.7650 seviyesinde işlem gören dolar/TL dün 5.8715'e kadar yükseldi. TL'nin güne başladığı 5.65'li seviyelere kıyasla gün içinde dolar karşısındaki değer kaybı bir ara yüzde 4'e kadar ulaştı. Ancak daha sonra Bahçeli'nin "Cumhur ittifakı duruyor", Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın "Cumhur ittifakında bir sıkıntımız yok, devamından yanayız" 
açıklamalarının ardından piyasalardaki kayıplar azaldı.
 
Bahçeli ve Erdoğan'ın açıklamalarıyla dolar/TL güniçinde gördüğü en yüksek seviye olan 5.8715'ten sert bir düşüşle günü 5.75'li seviyelerde tamamladı. 

Merkez'in yarın açıklayacağı faiz kararı öncesinde dolar saat 16.00 itibariyle 5.6608 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,6592, en yüksek 5,7760 seviyesini gördü. Euro ise 6.4564 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1402 seviyesinde. Gram altın 224.0 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 26.02 seviyesinde.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Cumhur ittifakına ilişkin karmaşık açıklamalar sonrası oluşabilecek siyasi riskin şimdilik yerel seçimlerle sınırlı kalacağı netleşti. Küresel piyasalarda da oldukça karışık bir seyir izleniyor. Brexit İtalya bütçesi ABD bilançoları ve tahvil getirileri... Tüm bu 
gelişmeler volatilitenin oldukça arttığı dönemlere işaret ediyor ancak yine de piyasanın haftanın kalanında ana gündem maddesi TCMB'nin faiz kararı olacak" dedi. 

Bir dizi unsur bu hafta küresel hisse piyasaları üzerinde baskı yaratıyor. Bu unsurlar arasında ABD'li şirketlerin kârları, İtalya'nın kamu maliyesi, ABD'nin Çin ile yaşadığı ticaret gerilimi ve muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi nedeniyle Suudi Arabistan yönetimi üzerindeki baskıların artması bulunuyor.

Dolar/TL ABD'li rahip Andrew Brunson sonrası Türkiye ABD ilişkilerine ve yaptırımlara ilişkin iyimser 
beklentilerle geçen hafta 5.5267'e kadar gerilemiş ancak 5.50 seviyesinin aşağı yönlü kırılamamasının ardından yönünü yukarı çevirmişti. 

TCMB FAİZ KARARI BEKLENİYOR 

Öte yandan bankacılar bu haftanın en önemli gelişmesinin ise TCMB'nin yarınki faiz kararı olacağını belirtiyor. Reuters'ın 15 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre TCMB'nin 25 Ekim'de sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TL'deki değer kayıplarının bir süredir durması ve bankanın son dönemde gerçekleştirdiği kuvvetli sıkılaştırmanın etkinin görülmesi adına politika 
faizini sabit tutması bekleniyor.

Bankacılar piyasalarda bir faiz artışı fiyatlanmadığı için beklentilerin aksine bir adımın ya da kuvvetli mesajların TL'de değer kazancı yönünde sert hareketleri beraberinde getirebileceğini de belirtiyorlar. 
Geçen hafta 100 baz puanın üzerinde gerileyen ve yüzde 18'in altını test eden gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi Pazartesi günü spot kapanışta ortalama yüzde 18.63 seviyesindeydi. Dün yaşanan oynaklıkla beraber 10 yıllık getiri işlem bazında yüzde 19.91'e kadar yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mtu25 Ekim 2018 01:20

    kenan isimli zata hitaben, senin taptığın kim varsa sen devam et zaten belanızı buldunuz daha da bulacaksınız

  • kenan25 Ekim 2018 03:11

    tanrı kelimesi mi zoruna gitti. kaldıramadın değil mi. herkes senin kafadan olması lazım zaten. senin inandığına inanması lazım. sen türküm deyince herkes demek zorunda zaten. senin kafan anca onu algılar. ben bişeye inanmıyorum belamı da vermedi. seninkini biri vermiş ki cevap vermek zorunda kalmışşın.

  • devam24 Ekim 2018 18:36

    sen Türküm doğruyum çalışkanım demekten mahrum ettirdiğin ülkenin borsasından ne beklersin.

  • kenan24 Ekim 2018 23:20

    senelerdir söyledin de başın göğe erdi. bi çalıştın bi çalıştın maşallah abd bile geride bıraktın. yolsuzluk adam kayırma ülkede hat safhada sen doğruyum desen nolacak. demekle oluyorsa en doğru benim. çocukken kar altında üstümde elbise var mı yok mu, aç mıyım değil miyim bakmadan beni sıraya dizdiler her gün. defalarca dedim doğruyum ama olmadı. sen ne yap biliyon mu. kar yağdığı zamanlarda giy önlüğünü aşağı in bağır. türküm de doğruyum de çalışkanım de. bak o zaman ülkeyi nasıl kurtarıyon. demem o ki inandığınız bir tanrı varsa belanızı versin.

  • PALA24 Ekim 2018 18:35

    BORSA KAPANDI DOLAR FIRLADI DIŞ BORSALAR GÜMLEDİ. BORSADA MAL VERMEK AMACIYLA GÜNLERDİR UĞRAŞ VERİYORLAR. MAL VERMEK DEMEK DÜŞMEYE DEVAM EDECEK DEMEK. YARIN 90 BİN SONRA 88 BİN BEKLEYİN

  • Musa Erfidan24 Ekim 2018 18:33

    Yani bayaaa satış yedi bu sevilerden tepki gelmesi lazım.

  • ferat24 Ekim 2018 17:48

    ne biçim satıyorlar sanki ülkede kriz var enflasyon var faiz çok yüksek neden düşüyor borsa

  • ömer24 Ekim 2018 17:33

    ne sattılar bee ükede kriz yok diyorlar borsada satan satana. siz görün 90 bin altına borsa inince gümbür gümbür düşecek iflaslar gelsin gümbür gümbür düşecek 75 bin olacak. heee sonra gene 100 bin olcak da kaç sene sonra

  • salim24 Ekim 2018 16:52

    doları düşüyor gösteriyorlar borsada malı veriyorlar.

  • naci24 Ekim 2018 16:19

    egeen alıcaksın keyfine bakıcaksın

  • emrah24 Ekim 2018 16:17

    ittifak adese spekleri malı boşalttı kaçıyor bulaşılmaz

  • deniz24 Ekim 2018 15:14

    dün kumar olsun dedim kalkınma aldım tavana kitlendik maşallah. Türkiyede zaman kumar zamanı oldu. iş yaparak para kazanmak zorlaştı.

  • şenol24 Ekim 2018 13:07

    ülkeye güven yok tabiki düşer. yarın bir gün suriyenin durumuna düşmeyeceğimizin garantisi var mı. askeriye polis teşkilatı tek el olmuş aynı esad gibi oldular.

  • yasin24 Ekim 2018 12:37

    faktoringlerin rallisine vakıf finansal katıldı tavana gidiyor.

  • kenan24 Ekim 2018 15:10

    sadece garanti faktoring kaldı diğer faktoringler paşa paşa uçuyor.

  • emlakçı24 Ekim 2018 12:32

    ekgyo düşmüyor halk gyo düşmüyor vakıf gyo ralli yapıyor. sanki gyo şirketleri krizin dibinde toplanmaya başlamış.

  • rıza24 Ekim 2018 16:53

    vkgyo tavan yaptı keşke alsaydık

  • kerim24 Ekim 2018 12:06

    başkanlık geldi yüzümüz gülmedi

  • gazi24 Ekim 2018 12:01

    nakitte olanlara malı dayamak amacıyla dün gel gel yaptılar. vere vere krize gidiyoruz

  • mahir24 Ekim 2018 11:27

    borsa sabah yüksekten açıldıysa düşecek demek.