E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
02 Kasım 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.88 oranında yükselişle 94 bin 123 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne yükselişle başladıktan sonra ABD'den gelen olumlu açıklamalarla birlikte kazançlarını artırarak günü güçlü yükselişle tamamladı.

Borsa İstanbul ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının sona ereceği beklentisiyle güçlü duruş sergiledi. ABD ve Türkiye'nin rahip Brunson nedeniyle koymuş olduğu iki bakana yaptırım kararı bugün itibariyle kaldırıldı.

Ayrıca BİST'in kapanışının olduğu anlarda Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin İran'a uygulanacak yaptırımlardan muaf tutulacağını açıkladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.67 oranında yükselişle 93 bin 6 puandan başladı. ABD vadelileri ve Avrupa borsalarındaki yükselişle birlikte Borsa İstanbul güçlü seyrine devam etti. BİST gün ortasına yüzde 0.50 oranında yükselişle 92 bin 853 puandan girdi.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler her geçen gün iyileşmeye devam ediyor. Rahip Brunson'un tutukluluğu nedeniyle gerilen ilişkiler neticesinde ABD ve Türkiye karşılıklı olarak iki bakana yaptırım uygulamıştı. Bu yaptırım bugün itibariyle kaldırıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, ABD'nin İran yaptırımlarından muaf tutulacak ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığını söyledi.

Banka ve sanayi hisseleri bu gelişmeler ile hızlı yükselişe geçti. Banka endeksinde prim yüzde 2.43 sanayi endeksi ise yüzde 2.28 seviyesinde seyretti.

Borsa İstanbul günü yüzde 1.88 oranında yükselişle 94 bin 123 puan seviyesinde tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 478 puan, en yüksek 94 bin 570 puan seviyesi görüldü.

İç piyasada ÖTV ve KDV indirimlerinin etkisi sınırlı olsa da enflasyonu düşürmeye yönelik çalışmaların hız kesmeden devam etmesi güven algısı oluşturuyor. Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konutta ÖTV ve KDV indirimleri gerçekleşti. Özellikle uzun süredir zorda olan otomotiv sektörü ÖTV indirimiyle birlikte satışlarını artırmayı hedefliyor. Piyasaların ana odak noktası ise Ekim ayı enflasyon verisi oldu. Sürekli yükseliş trendinde olan verinin son alınan önlemlerle ne kadar düşüş kaydedeceği merakla bekleniyor.

Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi ilk toplantısını yaptı; kur, likidite ve döviz rezervlerine ilişkin tedbirler ele alındı.

ABD ve Çin arasında ise ticaret savaşlarının sonuna gelindiği sinyalini ABD Başkanı Donald Trump verdi. Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i aradı ve ticaret, Kuzey Kore üzerine konuştu. Verimli konuşma gerçekleştirdiğini Twitter’dan duyuran Trump, ekonomi çevrelerine Çin’e ilişkin hazırlık yapılması ve taslak oluşturulması emrini verdi. Önümüzdeki günlerde ABD ve Çin arasında ticaret savaşının sona ermesi beklentisiyle birlikte ABD ve Asya borsaları güç kazandı. Dün akşam Borsa İstanbul’un kapanışına yakın yapılan açıklama ile birlikte Borsa İstanbul da güç kazanmıştı.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump da telefonda görüşme gerçekleştirdi ve Suriye’ye ilişkin bilgi alışverişinde bulundular. Türk ve ABD askerleri ise ilk kez dün Münbiç’te birlikte devriye attılar.

İran’a ABD yaptırımları 5 Kasım’da başlıyor ve ABD 3 ülkeye yaptırımlara ilişkin muafiyet tanıdı. Japonya, Hindistan ve Güney Kore, ABD’nin İran yaptırımları dışında tutulacak. ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları doğrudan petrol ve doğalgaz ticaretini hedef alıyor. 

Dünyanın en değerli teknoloji şirketi olan Apple, Eylül'de sona eren çeyrek dönemde beklentilerin üzerinde ciro ve kar elde etti. Ancak 2018'in son çeyreği için analist beklentilerinin altında gelir tahmini açıklayan Şirket'in piyasa değeri 1 trilyon dolar seviyesinin altına geldi.

Apple, Eylül'de sona eren çeyrek dönemde 62,9 milyar dolar ciro ve hisse başına 2,91 Dolar kar elde etti. Analistler ise 61,5 milyar dolar ciro ve 2,79 dolar bekliyorlardı.

Bugün açıklanacak önemli veriler 02/11/2018

Günün önemli şirket haberleri 02/11/2018

DOLAR DÜŞÜŞTE

Türkiye'nin ABD'nin İran'a uygulayacağı yaptırımlardan muaf tutulması ile birlikte yönünü aşağı çeviren dolar/TL, ABD ile Türkiye'nin bakanlara yönelik yaptırımları karşılıklı kaldırdığı haberi sonrasında 5.42'nin altını gördü. 

ABD, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu yaptırım listesinden çıkardı. İki bakan ABD vatandaşı rahip Andrew Brunson'ın Türkiye'deki tutukluluğu nedeniyle ABD tarafından Ağustos ayında yaptırım listesine alınmıştı. Dışişleri bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy da ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD iç güvenlik bakanı Nielsen ile ilgili olarak yaptırım uygulanması kararının kaldırıldığını duyurdu. 

ABD ve Çin arasında ticaret geriliminin yatışacağı beklentileri ile gelişmekte olan piyasalarda artan risk iştahına paralel dün gerileyen dolar/TL bu sabah 5.50 seviyesinin altına inmişti. Dönmez'in açıklamasının ardından ise 5.50'li seviyelerdeki dolar/TL kademeli olarak 5.45'e kadar gerilemişti. Bakanlara yönelik haber öncesi 5.47'li seviyelerde olan dolar/TL sonrasında ise 5.4335 seviyesine kadar geriledi. 

Saat 18:12 itibariyle dolar 5.4373 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,4148, en yüksek 5,5288 seviyesini gördü. Euro ise 6.2063 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1408 seviyesinde. Gram altın 215.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 23.10 seviyesinde.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD ve Çin devlet başkanları arasındaki telefon görüşmesinin ticaret geriliminde yatışma umutlarını artırmasıyla yükseldi. Ancak kazanımlar, küresel büyümede yavaşlama sinyalleri ve teknoloji devi Apple'ın tatil dönemi satışlarına ilişkin uyarısıyla sınırlandı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi iki buçuk haftanın zirvesini gördükten sonra yüzde 1.4 artıda bulunuyor.
Ancak endeks Ekim ayında yüzde 10.3 sert düşüşle Ağustos 2015'ten bu yana en kötü aylık performasını kaydetmişti.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in özel şirketlere daha fazla destek sözünün ardından Çin lokomotif hisseleri yüzde 1.7 yükseldi.
Japonya'nın Nikkei endeksi de yüzde 1.2 primli. ABD Başkanı Donald Trump Twitter üzerinden Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ticaret ve Kuzey Kore üzerine uzun ve iyi bir görüşme yaptıklarını duyurmuştu.
Apple hisseleri, gelişmekte olan piyasalardaki zayıflık ve döviz kuru maliyetleri nedeniyle önemli tatil dönemi satışlarının Wall Street'in beklentilerinin altında kalabileceğini söylemesiyle yaklaşık yüzde 7'lik bir düşüş kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xx02 Kasım 2018 18:19

    gel gel yaptılar...malı verdiler...Bist:94.123...Bilip bilmeden üfürüp duryorsunuz. Yabancılar hisse alıyor kardeşim.biraz analizlere dikkat edin lütfen...Atı alan Üsküdarı geçti.Siz olduğunuz yerde sayın BAYKUŞLAR...

  • rene02 Kasım 2018 19:29

    2 gün yükselişle zengin mi olacağını sanıyorsun.o malı satış fırsatı vermeden taşıttırırlar adama

  • kazım02 Kasım 2018 17:38

    amerikaya basmaya başladılar kapanış kötü olmasın. babalar yükseliş görünce atlayana mal vermeyi seviyor. malum ülkemiz kriz içinde

  • Ali02 Kasım 2018 17:37

    Biraz da moraller düzelsin şöyle,

  • mete02 Kasım 2018 14:52

    ohhh ne güzel yurt dışı ralli yaparken babalara mal çıkma fırsatı oldu ne gel gel yaptılar yahu

  • naci02 Kasım 2018 14:09

    sabah sabah gel gel yaptılar verdiler malı