E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
07 Kasım 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.81 oranında yükselişle 95 bin 493 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne yatay seyirle başladıktan sonra gün içerisinde özellikle banka hisselerine gelen alımlarla güçlendi. Bu gelişmelerle birlikte BİST günü yükselişle tamamladı.

ABD’deki Kongre Seçimleri piyasalarda etkili olmaya devam ediyor. Temsilciler Meclisi’ne demokratlara kaptıran Trump, Senato’da ise çoğunluğu sağladı. Trump’ın elini zayıflatacak olan bu gelişme ile birlikte Asya borsaları ilk tepkiyi verdi ve güçsüz seyretti.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.08 oranında düşüşle 94 bin 648 puandan başladı. Bir süre satıcılı seyreden BİST banka hisselerine gelen alımla toparlanma eğilimine girdi. Gün ortasına yüzde 1.05 oranında yükselişle 95 bin 726 puan seviyesinden girdi.

Gün ortasının ardından dar bantta seyreden BİST, günü yüzde 0.81 oranında yükselişle 95 bin 493 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 94 bin 262 puan, en yüksek 96 bin 46 puan seviyesi görüldü.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'nin İran'a yönelik yaptırım kararlarına kesinlikle uyulmayacağını söylemesi piyasalarda endişe yarattı. Bu açıklamayla beraber dolar tarafında güçlenme yaşanırken banka hisselerine sert satışlar geldi.

Erdoğan Halkbank’la ilgili sürecin bakanlar düzeyinde devam ettiğini gelişmelerin olumlu seyrettiğini de belirtti.

İç piyasada ise enflasyon verileri gündemdeki yerini koruyor. Alınan önlemlere rağmen düşürülemeyen enflasyon endişe kaynağı oluyor.

ABD’deki Kongre Seçimleri’nin etkilerinin bu hafta görülmesi bekleniyor. Çıkan sonuçlarla birlikte Donald Trump agresif yönetim tarzının daha ılımlı olacağı beklentisi ortaya çıktı. Kongre’den istediği gibi yasaları geçiremeyecek olan Trump demokratların oylarına da muhtaç olacak. Özellikle ABD bütçesine ilişkin kararlarda büyük sorun olan Kongre oyları Trump’ın başını ağrıtacağa benziyor. Ancak genel olarak bakıldığında güven oyu olarak adlandırılan bu seçimde başkanların partilerileri geçmişten bugüne sürekli olarak oy kaybı yaşayabiliyor. Rekor katılımlı seçimlerde Trump’ın saldırgan tavrı ve göçmenlere yönelik sert açıklamaları da oy kaybına neden oldu.

Bir diğer konu ise ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları. Hem ABD tarafı hem de Çin tarafından ticaret savaşlarının son bulmasına yönelik yaklaşımlar öne çıkıyor. Trump’ın anlaşma için bakanlarına taslak hazırlama emri vermesi, Çin’in ise bu yaklaşıma sıcak bakması ilerleyen günlerde ticaret savaşlarının etkisini kaybedeceğini hatta ticaret savaşlarının son bulacağı beklentisini doğuruyor.

ABD’nin İran yaptırımları ise devreye girdi. Suudi Arabistan ve ABD’nin petrol arzını artırarak petrol fiyatlarını dengede tutup, İran’ın ekonomik etkinliğini kırılması bekleniyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 07/11/2018

Günün önemli şirket haberleri 07/11/2018

DOLAR SAKİN SEYİRDE

Türkiye'nin İran yaptırımlarından geçici muafiyet almasıyla dün düşüşünü sürdürerek üç ayın en düşük seviyelerine gerileyen dolar/TL bu sabah 5.40 seviyesinin altında hareketini sürdürüyor. 
Türkiye'ye İran yaptırımlarından muafiyet tanındığının resmen açıklanmasıyla kurda düşüş hızlanırken, dolar/TL dün üç ayın en düşüğü olan 5.3025'e kadar geriledi.

Saat 18.00 itibariyle dolar 5.3736 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5,3229, en yüksek 5,4152 seviyesini gördü. Euro ise 6.1716 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1478 seviyesinde. Gram altın 212.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.48 seviyesinde.

Bankacılar kurun gerilediği seviyelerden kar satışları gözlenebildiğini, lokal talebinin ise daha fazla düşüşü sınırlayabileceğini belirtse de TL'ye yönelik iyimserliğin henüz bitmediğine işaret ediyor. 
Piyasalarda İran yaptırımlarına yönelik gelişmeler, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ile Brexit izlenmeye devam ediliyor. 
Türkiye ve ABD'nin bakanlara yönelik "sembolik" olarak adlandırılan yaptırımlarının karşılıklı kaldırılmasının ardından Türkiye'nin ABD'nin İran'a uygulayacağı yaptırımlardan muaf tutulabileceğine yönelik beklentiler piyasalardaki iyimserliğin ana nedenleri arasındaydı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo önceki gün yaptığı açıklamada aralarında Türkiye'nin de yer aldığı sekiz ülkeye petrol yaptırımları konusunda geçici muafiyet tanındığını açıkladı. 

Bankacılara göre TL'deki değer kazancı sürecinde TCMB'nin politika faizini yüzde 24'e çıkarması başta olmak üzere ekonomi yönetimi tarafından atılan adımlar, siyasi ve jeopolitik gelişmeler de etkili oldu. 
Bu çerçevede dolar/TL Ağustos ayında 7.24 ile tarihi zirvenin test edilmesinden bu yana kademeli bir düşüş eğiliminde. TL'nin tarihi zirvesinden bugüne değer dolar karşısındaki kazancı yüzde 35 civarında ve bu performans tüm gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en kuvvetli değer kazancına işaret ediyor. 
Aynı dönemde gelişmekte olan ülke benzer birimlerinde ise Dolar karşısında yüzde 5 değer kaybı ila yüzde 5 değer kazançları aralığında bir seyir izlendi. 
Yurtdışı piyasalarda ise ABD'deki Kongre seçimleri izleniyor. Seçimler Başkan Donald Trump'ın ayrıştırıcı üslubu ve "önce Amerika" politikaları hakkında bir referandum olarak görülüyor. ABD'li basın kuruluşlarına göre seçimlerde Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu Cumhuriyetçilerden alırken, Cumhuriyetçiler Senato'da çoğunluğunu korudu. 
Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu almasının Trump'ın ticaret politikalarında değişikliğe yol açması beklenmiyor. ABD Başkanları gümrük vergilerini Kongre'nin onayı olmadan değiştirebiliyorlar, bu nedenle Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı kaynaklı endişeler 
canlılığını koruyor. TL'deki toparlanmaya paralel tahvil faizlerinde de aşağı hareketler söz konusu. Tahvil-bono piyasasında önceki gün spot kapanışta yüzde 17.97, valörde son işlemlerde yüzde 17.15 olan ise gösterge 10 yıllık tahvilde ortalama bileşik getirisi dün spot kapanışta yüzde 16.46, valörde 
son işlemde yüzde 16.85 seviyesindeydi. 
İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise önceki gün valörde son işlemde yüzde 22.48 seviyesinden kapandıktan sonra dün spot kapanışta yüzde 21.12 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)