E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yatay kapandı---

Borsa İstanbul yatay kapandı

Borsa İstanbul yatay kapandı
21 Aralık 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.01 oranında yükselişle 91 bin 860 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'da kararsız seyir etkisini gösteriyor.

Küresel piyasalarda sert satış dalgası devam ediyor. ABD’de faizlerin artması ve hükümetin kapanma riskinin oluşması hisse piyasalarını derinden sarstı. Petrol fiyatlarındaki düşüş, küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler baskı unsuru oluşturuyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.08 oranında düşüşle 91 bin 777 puandan başladı. Avrupa borsalarına da gelen satışların etkisiyle birlikte Borsa İstanbul'da düşüş genele yayıldı. BİST gün ortasına yüzde 0.63 oranında düşüşle 91 bin 276 puandan girdi.

Gün ortasının ardından kararsız seyre yönelen BİST günü yüzde 0.01 oranında yükselişle 91 bin 860 puan seviyesinde tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 90 bin 916 puan, en yüksek 92 bin 222 puan seviyesi görüldü.

Global piyasalardaki düşüşün etkisinde kalması beklenen Borsa İstanbul için analistler 91 bin puanı önemli destek seviyesi olarak belirledi. 91 bin puanın altına sarkmalarda stop loss seviyesinin çalışması gerektiğine dikkat çeken analistler negatif seyrin devam edebileceği sinyalini verdi.

Fed'in faizi 25 baz puan artırmasıyla birlikte yatırımcılar paralarını faize yöneltmeyi tercih ediyor. ABD ekonomisinin beklenenden daha yavaş büyüyeceği beklentisi de olumsuzluk yaratıyor.

ABD’nin Suriye’den askerlerini çekmeye başlamasıyla birlikte Türkiye-ABD arasında ilişkilerin daha da iyileştiğine dair sinyaller gelmeye başladı. Bölgedeki işbirliğiyle birlikte Fırat’ın doğusuna operasyonun daha güçlü şekilde yapılacağı beklentisi hakim durumda.

Avrupa’da ise sarı yeleklilerin eylemleri genele yayıldı. Hemen her ülkede sisteme ve ekonomik sorunlara karşı baş kaldırış gerçekleşiyor.

Günün önemli şirket haberleri 21/12/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 21/12/2018

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar/TL bu hafta, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) küresel büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi ile dalgalı bir seyir izledi. Ağustos ayında 7.24 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL TCMB'nin faiz artışları başta olmak üzere atılan adımlarla yönünü aşağı çevirdi ve 5.30'lu seviyelere gerilemişti. 

Saat 18.03 itibariyle dolar 5.2182 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,2457, en yüksek 5,3209 seviyesini gördü. Euro ise 6.0756 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1472 seviyesinde. Gram altın 211 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.87 seviyesinde.

Kur her iki yönlü oldukça dalgalı bir haftayı geride bırakırken bankacılar önümüzdeki hafta itibarıyla piyasalarda yeni yıl öncesi tatil sürecinin başlayacağına ve yeni pozisyon açma isteğinin de oldukça gerileyeceğine dikkat çektiler. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün de TL açısından 
dalgalı bir gün yaşıyoruz. Sabah saatlerinde dolarda görülen değer kaybının yerini yeniden değer kazancına bırakmasıyla birlikte kurdaki aşağı yönlü seyir de yerini yükselişe bıraktı. Hafta genelinde olduğu gibi bugün de TL'de bir negatif ayrışma söz konusu" dedi ve ekledi: 

"Negatif ayrışma için tek bir sebep ya da haberden bahsetmemiz mümkün değil. Ancak enflasyondaki yüksek seyir, ABD'nin Suriye'den çekilmesi ardından jeopolitik tansiyonun artabileceği endişesi, Türkiye makro dengelerinin giderek daha yavaş bir büyümeye hatta daralmaya doğru ilerliyor olması gibi etkenleri gösterebiliriz." 

Fed'in büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi piyasalarda risk iştahını bozdu. ABD Başkanı Donald Trump'ın sınır duvarı için finansman sağlanmadığı sürece ABD hükümetini finanse edecek tasarıyı imzalamayı reddetmesi piyasalarda risk iştahının daha da bozulmasında belirleyici oldu.

Dolar endeksi dün 20 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesi olan 96.168'e geriledikten sonra bugün 96.70'e doğru yükseldi. Bu yükseliş gelişmekte olan para birimlerinde de bugün değer kaybını beraberinde getirdi.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı almasıyla birlikte Suriye'de askeri operasyon gerçekleştiren Türkiye'nin bölgede müttefiki ile karşı karşıya gelme ihtimalinin azalması ise Türkiye piyasalarında iyimserliğin bir diğer nedeni olarak görülüyor. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bugün yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Donald Trump'la yapılan telefon görüşmesinin, yetkililerin temasların ve ABD tarafından yapılan açıklamaların Türkiye'yi bir müddet daha Fırat'ın doğusuna operasyon konusunda beklemeye yönelttiğini belirtti. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Erdoğan bunun ucu açık bir bekleme süreci olmadığına da dikkat çekerken, Türkiye'nin önümüzdeki aylarda Suriye sahasında hem PKK/PYD unsurlarını hem DEAŞ kalıntılarını ortadan 
kaldıracak bir harekat tarzı izleyeceğine de vurgu yaptı. Bankacılar jeopolitik gelişmelerin, Suriye'de devam eden belirsizliklerin, ABD-Türkiye ilişkileri ise piyasalarda yakından izlenmeye devam edildiğini belirtiyor. Bugün yakından takip edilen yoğun ABD veri gündemi ise piyasalarda anlamlı bir 
değişime neden olmadı. 

Tahvil bono piyasasında ise ABD tahvil getirilerindeki düşüşün de desteğiyle sert yükselişlerin ardından bu hafta genel olarak aşağı yönlü bir seyir görüldü. Piyasada bugün ise anlamlı bir hareket gözlenmedi. 10 yıllık TL gösterge tahvilde bileşik faiz haftaya yüzde 17'nin üzerinde başladıktan sonra dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.62 seviyesine geriledi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.62 valörde son işlemler saat 1635 itibarıyla yüzde 16.74 oldu. 

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 20.78 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 20.75 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • shortçu21 Aralık 2018 15:01

    BASIN BASIN SHORTÇU BABANIN PARA YESİ. 80 BİNE KADAR SHORTUMU GİYMİŞİM

  • 1Borsacı21 Aralık 2018 13:18

    Bu yıl kaybedildi artık. Bence noel rallisi filan olmayacak ve yılı en düşükten kapayacak. Sonra ekonomide iyileşme oldu deyip 2019 da alacaklar, yıl ortasında borsa en çok kazandıran oldu diyecekler ve halkı borsaya çekecekler.

  • Jale21 Aralık 2018 12:35

    Dolar 2 TL iken endeks 93 bindi, şimdi dolar 5 TL endeks 91 binde. Ülke son 5 yıldır sahlanisa geçti diye boşa söylemiyorlar