E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
24 Aralık 2018 - 09:39 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.36 oranında düşüşle 91 bin 526 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne yükselişle başladıktan sonra gün boyu dar bantta seyretti. Kapanışa yakın saatte gelen sınırlı satışların etkisiyle negatif tarafa geçen BİST günü düşüşle tamamladı.

Borsa İstanbul dar banttan bir türlü kurtulamıyor. BİST güne yüzde 0.30 oranında yükselişle 92 bin 138 puandan başladı.

Açılışın ardından gelen sınırlı tepki alımlarıyla birlikte dar bantta sıkışan BİST gün ortasına yüzde 0.36 oranında yükselişle 92 bin 193 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından gelen tepki satışlarıyla birlikte kararsız seyre yönelen BİST günü yüzde 0.36 oranında düşüşle 91 bin 526 puandan tamamladı.

Banka ve sanayi hisselerinde gerçekleşen sınırlı satışlar BİST'teki düşüşü etkiledi.

Açılışın ardından en yüksek 92 bin 435, en düşük ise 91 bin 515 puan seviyesi görüldü.

Geçtiğimiz hafta Fed politika faizin 25 baz puan artırarak  yüzde 2.50 seviyesine çıkardı. Faiz  artışı sonrası Fed Başkanı Powell, ''Büyümenin önümüzdeki dönemde yavaşlamasını bekliyoruz'' dedi ve ABD ekonomisinin küçüleceğinin sinyalini verdi. 

Bu gelişmeler özellikle Asya ve Avrupa borsalarında satışlara yol açtı. Özellikle Avrupa borsalarında yaşanan satışlar Borsa İstanbul'u olumsuz etkiledi.

Hafta sonu yaşanan en önemli gelişme ise ABD'de hükümetin geçici olarak kapatılması oldu. Meksika sınırına örülen duvarın finansmanı nedeniyle yaşanan bütçe krizi sonucunda hükümet geçici olarak kapatıldı.

Öte yandan ABD'nin Suriye'den askerlerini koordineli olarak çıkaracak olması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna operasyon düzenleneceğinin sinyalini vermesi piyasalara olumlu yansıdı.

Asya borsaları ise ABD'nin siyasi istikrarsızlık nedeniyle küresel ekonominin yönünü çizemeyeceği endişeleriyle geriledi.

KÜRESEL PİYASALAR DÜŞÜŞTE

Japonya'daki piyasa tatili ve Noel tatilinde bazı borsaların erken kapanması nedeniyle işlem hacimleri daralırken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.5 düşüşle yedi haftanın en düşük seviyesine indi.

ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli işlemleri ise Asya piyasalarında işleme ekside başladıktan sonra yüzde 0.4 yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın bütçe direktörü, Kongre'de bütçe tasarısı üzerinde uzlaşı sağlanamasının ardından ödeneksizlikten duran bazı devlet hizmetlerinin Ocak ayında Kongre 
yeniden açılıncaya kadar işlemeyebileceğini söyledi.

Trump ayrıca hafta sonunda yer alan haberlere göre Fed Başkanı Jerome Powell'ın görevden almasının mümkün olup olmadığını yakın çevresiyle görüştü.

Bunlara ek olarak ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD hisse piyasalarının keskin şekilde gerilediği ve ödeneksizlikten dolayı bazı devlet hizmetlerinin durduğu bir esnada ABD'nin en büyük altı bankası ile telefonda görüştü. Mnuchin bugün de ABDD finans piyasalarının temsilcilerinden oluşan bir grupla telekonferans yapacak.

Analistler art arda gelen bu gelişmelerin ardından yatırımcılarda Beyaz Saray'da (Aşağıdaki veriler TSİ 0814 itibariyledir. Yanında '' işareti bulunanlar kapanış 
verileridir.) 

Dolar düşüşte

 

DOLAR DÜŞÜŞTE

Dolar/TL geçen hafta, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 
küresel büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi ile dalgalı bir seyir izledikten sonra haftaya 5.30 civarında başladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'in geçtiğimiz haftaki faiz artırımının ardından Başkan Jerome Powell'ı görevden almayı değerlendirdiğinin belirtilmesi sonrasında ise dolar G – 10 paralarının tamamı karşısında geriledi.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2935 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,2845, en yüksek 5,3262 seviyesini gördü. Euro ise 6.0558 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1426 seviyesinde. Gram altın 215.5 lira seviyesinde işlem görüyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.93 seviyesinde.

Bankacılar, Japonya'daki piyasa tatili ve Noel tatilinde  bazı borsaların erken kapanması nedeniyle işlem hacimleri daraldığına dikkat çekerken yeni pozisyon alma isteğinin önümüzdeki yıla kadar zayıf kalması bekleniyor. Benzer şekilde Türkiye piyasalarında da işlem hacimlerinin düşmesi bekleniyor. 
İç piyasada yerel seçimler takip edilmeye devam ederken ekonomideki yavaşlamanın ve bunun getireceği işsizlikteki artış 2019 için yakından takip edilen makroekonomik konuların başında 
yer alıyor.

Borsa İstanbul yükselişte

 

Öte yandan ABD'nin Suriye'den çekilme kararı da piyasalarda yakından izleniyor. ABD'nin Suriye'den çekilme kararı almasıyla birlikte Suriye'de askeri operasyon gerçekleştiren Türkiye'nin bölgede müttefiki ile karşı karşıya gelme ihtimali ciddi şekilde azaldı. Ancak bu sürecin Suriye içinde Türkiye için nasıl bir sürece işaret edeceği henüz netlik kazanmış değil. Ağustos ayında 7.24 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL TCMB'nin faiz artışları başta olmak üzere atılan adımlarla yönünü aşağı çevirdi ve 5.30'lu seviyelere gerilemişti.

Dolar/TL son dönemde ise ABD Merkez Bankası faiz kararları ve küresel büyüme endişeleriyle oldukça dalgalı bir seyir izledi.

Geçen haftaya 5.35 civarında başlayan dolar/TL ABD'nin Suriye'den çekileceğini açıklamasıyla 5.22'ye kadar gerilemiş ancak Fed'in faiz artışlarını yavaşlatma hızının piyasalarda 
yeterli bulunmaması sonrası kur yeniden 5.30'un üzerini test etmişti.

Dolar/TL bu sabah ise güne saat 08.42'de 5.2955/5.3050 seviyesinde güne başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 5.6634/5.6741, euro/TL 6.0303/6.0424 seviyesindeydi. Fed'in büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi piyasalarda risk iştahını geçen hafta bozmuştu. ABD Başkanı Donald Trump ayrıca hafta sonunda yer alan haberlere göre Fed Başkanı Jerome Powell'ın görevden almasının mümkün olup olmadığını yakın çevresiyle görüştü.

Bunlara ek olarak ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD hisse piyasalarının keskin şekilde gerilediği ve ödeneksizlikten dolayı bazı devlet hizmetlerinin durduğu bir esnada ABD'nin en 
büyük altı bankası ile telefonda görüştü. Mnuchin bugün de ABD finans piyasalarının temsilcilerinden oluşan bir grupla telekonferans yapacak. Analistler art arda gelen bu gelişmelerin ardından yatırımcılarda Beyaz Saray'da istikrarsızlık algısı oluştuğunu belirttiler.

Dolar endeksi  geçen hafta 20 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesi olan 96.168'e geriledikten sonra bugün 96.70 civarında seyrediyor. Bankacılar jeopolitik gelişmelerin, Suriye'de devam eden 
belirsizliklerin, ABD-Türkiye ilişkileri ise piyasalarda yakından izlenmeye devam edildiğini belirtiyor. 
Tahvil bono piyasasında ise Aralık ayında ABD tahvil getirilerindeki düşüşün de desteğiyle sert yükselişlerin ardından geçen hafta genel olarak aşağı yönlü bir seyir görüldü. 10 yıllık TL gösterge tahvilde bileşik faiz geçen haftaya yüzde 17'nin üzerinde başladıktan sonra Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.62 seviyesine geriledi. İki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta yüzde 20.75 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)