E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
28 Aralık 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.59 oranında düşüşle 90 bin 435 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalarda olumsuz hava kısmen dağılmış durumda. Borsa İstanbul ise bu paralelde hareket etmeye çalışıyor.

Avrupa borsaları Noel tatilinin ardından gerilerken ABD borsaları uzun süren düşüşünü durdurdu ve yükselişle kapandı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.22 oranında yükselişle 91 bin 174 puandan başladı. Güçsüz seyreden Borsa İstanbul'da işlem hacmi de cansız seyretti. Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.31 oranında yükselişle 91 bin 255 puandan girdi.

Gün ortasının ardından Borsa İstanbul negatif ayrışmaya yöneldi. Yabancı yatırımcıların Noel tatiline devam ediyor olması da BİST'te işlem hacmini düşürüyor. Avrupa ve ABD borsalarında pozitif seyir hakimken Borsa İstanbul günü yüzde 0.59 oranında düşüşle 90 bin 435 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 90 bin 107 puan, en yüksek 91 bin 495 puan seviyesi görüldü.

Global ekonomik büyümenin düşük kalacağı beklentisi, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarına ilişkin endişeler piyasalarda dalgalı seyre neden oluyor.

Türkiye ekonomisinde ise hükümetin attığı adımlar meyvelerini vermeye başladı. Dolarda düşüş yaşanırken, tahvilde de gerileme yaşanmaya başladı.

Günün önemli şirket haberleri 27/12/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 28/12/2018

DOLAR YATAY SEYREDİYOR

Küresel piyasalarda hareketlilik yılın son işlem günlerinde devam ederken sakin seyir gözlenen yurtiçi piyasada dolar/TL'de bu sabah 5.30 seviyesinin altında hareket devam ediyor.

Yatırımcıların devam eden endişeleri yen gibi güvenli liman para birimlerini desteklese de, Asya borsaları, Wall Street'in oynak işlem gününü artıda bitirerek önceki gün kaydettiği kazanımlarını artırmasının ardından yükseldi.

Bu kazanımlar Wall Street endekslerinin hafta başındaki sert düşüşün ardından yaklaşık on yılın yüzde bazında en büyük günlük artışını kaydetmesinden bir gün sonra geldi.

Ancak Wall Street'in başlıca üç endeksi ayın başında kaydettiği kayıpların ardından bu ay yüzde 9'dan fazla ekside bulunuyor. ABD-Çin ticaret savaşı endişeleri, yavaşlayan küresel büyüme ve Fed'in sıkılaştırma döngüsüne yönelik temkinlilik gibi çeşitli faktörler ayın başında endeksler üzerinde sert baskı oluşturdu.

Dikkatler Fed'in para politikası yaklaşımına ve hisse senedi piyasalarının yeni yılın başında toparlanmaya devam edip etmeyeceğine çevrildi.

Noel tatili ve yılın son işlem günleri olması nedeniyle hacimlerin oldukça düştüğü yurtiçinde sakin bir seyir gözlenirken, dolar/TL'de de dar bantta hareket sürüyor.

Dolar/TL haftanın son gününe 5,29 seviyesinde başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 5.2765 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL bugün en düşük 5,2545, en yüksek 5,3015 seviyesini gördü. Euro ise 6.0505 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1454 seviyesinde. Gram altın 216.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.73 seviyesinde.

Tahvil bono piyasasında ise önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 16.67 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.62, valörde son işlemde yüzde 16.61 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün yüzde 19.74'e kadar geriledikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 19.91, valörde son işlemde yüzde 19.97 seviyesindeydi. Yurtiçinde yerel seçimler takip edilmeye devam ederken ekonomideki yavaşlamanın ve bunun getireceği işsizlikteki artış 2019 için yakından takip edilen makroekonomik konuların başında yer alıyor.

Öte yandan bankacılar jeopolitik gelişmelerin, Suriye'de devam eden belirsizliklerin, ABD-Türkiye ilişkileri ise piyasalarda yakından izlenmeye devam edildiğini belirtiyor. ABD'nin Suriye'den çekilme kararı almasıyla birlikte Suriye'de askeri operasyon gerçekleştiren Türkiye'nin bölgede müttefiki ile karşı karşıya gelme ihtimali ciddi şekilde azaldı. Ancak bu sürecin Suriye içinde Türkiye için nasıl bir sürece işaret edeceği henüz netlik kazanmış değil.

KÜRESEL PİYASALAR

Yatırımcıların devam eden endişeleri yen gibi güvenli liman para birimlerini desteklese de, Asya borsaları, Wall Street'in oynak işlem gününü artıda bitirerek önceki gün kaydettiği kazanımlarını artırmasının ardından yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Endeks Aralık ayı başından bugüne kadar yaklaşık yüzde 4 geriledi. Avustralya borsası yüzde 0.6 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi dün yüzde 4 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.5 geriledi.

ABD borsaları dün sert düşüş kaydettikten sonra artıya geçti. Dow Jones endeksi yüzde 1.14 yükseldi.
Bu kazanımlar Wall Street endekslerinin hafta başındaki sert düşüşün ardından yaklaşık on yılın yüzde bazında en büyük günlük artışını kaydetmesinden bir gün sonra geldi. Ancak Wall Street'in başlıca üç endeksi ayın başında kaydettiği kayıpların ardından bu ay yüzde 9'dan fazla ekside bulunuyor. ABD-Çin ticaret savaşı endişeleri, yavaşlayan küresel büyüme ve Fed'in sıkılaştırma döngüsüne yönelik temkinlilik gibi çeşitli faktörler ayın başında endeksler üzerinde sert baskı oluşturdu. Dikkatler Fed'in yaklaşımına ve hisse senedi piyasalarının yeni yılın başında toparlanmaya devam edip etmeyeceğine çevrildi. Fed Başkanı Powell, 4 Ocak'ta konuşma yapacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • anadolu28 Aralık 2018 20:34

    bazi insanlarin kafalari, suriye sinirina orulen duvardan daha kalin. 

  • Daşcı28 Aralık 2018 19:20

    Borsa zamanı değil. Faiz hoş

  • Ufuk28 Aralık 2018 18:17

    SISE %4,27 yükseldi, dün de yükseldi, tek alıcı İş Bankası. Bilanço makyajı ve sermaye yeterlilik açısından iştirak alımı yapıyor olabilir. Pazartesi de izleyeceğim.  100 milyonluk alım yapıp %10 yükseltse bilançoya 1 milyar kazanç sağlamış oluyor.

  • kenan28 Aralık 2018 17:14

    YABANCI TAKASI BORSA DÜŞERKEN YÜKSELYORMUŞ DA NOEL RALLİSİYMİŞTE AL SANA RALLİ. EKONOMİK KRİZ DİZ BOYU BORSA YALAN FAİZ MİSS

  • vatandaş28 Aralık 2018 15:33

    ne biçim mal veriyorlar kriz 2019 olcaz belli oldu

  • tamam28 Aralık 2018 14:33

    almanya coştukça borsamıza çakıyorlar.

  • vatandaş28 Aralık 2018 13:59

    amarika avrupa coşay borsa istanbul yatay ve batay. 2019 krizini fiyatlıyorlarsa yanmışık

  • kazım28 Aralık 2018 12:42

    çok sıkıştırdılar yılbaşından sonra sert düşürecekler. doğruca 80 bin hedefiyle shorttayım

  • dd28 Aralık 2018 11:10

    BORSA İSTANBUL YATAY SEYRETMİ YOR. KOMAYA GİRDİ KALKAMIYOR BİTTİ. HERGÜN DOLANDIRICILIK ÜÇ KÂĞIT ÇIĞLIKLA. AYYUKA ÇIKAN BORSAYA PARAMI YATIRILIR?. EN SONUNDA BİTİRDİLER.

  • gnçlk28 Aralık 2018 10:25

    ya iyi güzel...ABd baskısı, Rusya baskısı, Enerji baskısı, Fed baskısı vb. global bakılar ortadna kalkdı Türkiye üzrinden bunlar, faizi,dovizi,bazı hisse senetlerini baskılıyordu. Zor durumdaki global kriz baskısını arttırıyordu. Nispeten bu baskılar Türkiyede ki etkisi baya baya düştü. Gerilimler, ülke ilişkileri felan. Ama şuan borsaya bakınca hala bir hedef koyamıyor. NEDEN ? YABANCIDA SENARYO GÖREMİYOR. YABANCI HİKAYE ARIYOR. BASKILAR KALKTI AMA SEN NEYAPACAKSIN ÜLKE OLARAK? NASIL BİR ROTA ÇİZECEKSİN EKONOMİK OLARAK? UCUZ ÇOK UCUZ AMA BANKALAR BİLE BEDELLİ SERMAYE YAPIYOR, OYUN KURALLARI ÇAT-PAT DEĞİŞİYOR. avmlerde sabit usd gibi zor duruma düşen ekonomik adımların ve kuralların değişmesinden ürker oldu yabancı. bence sağlam büyük güvenli bir gelecek hedef çizmek lazım. öyle havalimanı,kopru,kocaman bina,betonerma projeler deil...

  • Huseyin28 Aralık 2018 10:17

    Borsa olmuş Kocaman bir ÇÖP