E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
31 Aralık 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul yılın son işlem gününü yüzde 0.92 oranında yükselişle 91 bin 270 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Yılın son işlem gününde Avrupa ve Asya’da bazı borsaların kapalı olmasından dolayı Borsa İstanbul sakin seyretti.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.27 oranında yükselişle 90 bin 675 puandan başladı.

Açılışın ardından Borsa İstanbul cansız seyre yöneldi. BİST gün ortasına yüzde 0.11 oranında yükselişle 90 bin 538 puan seviyesinde girdi.

BİST yılın son işlem günü olması ve tatillerin de etkisiyle yüzde 0.92 oranında yükselişle 91 bin 270 puandan kapandı.

Açılışın ardından en düşük 90 bin 323 puan, en yüksek 91 bin 338 puan seviyesi görüldü.

Türkiye’nin Suriye sınırına askeri sevkiyata devam etmesi, yeni yılda operasyonun başlayabileceğinin sinyallerini veriyor.

Ekonomik açıdan zor bir yıl geçiren Türkiye ekonomisinin 2019’da canlanma yaşayabileceği beklentisi hakim durumda. Faiz oranlarının düşüşüyle birlikte enflasyonda gerileme bekleniyor.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının sürmesi global ekonomik büyüme için endişe kaynağı oluşturuyor. Bu nedenle ABD borsalarında dalgalı seyir görülüyor.

Günün önemli şirket haberleri 31/12/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 31/12/2018

DOLAR SAKİN SEYREDİYOR

Son dönemde global bazda ABD kaynaklı haberlerle yön bulan piyasada yurtiçinde ise Suriye'ye yönelik gelişmeler izlenirken, dolar/TL yılın son işlem gününe 5.30 seviyesinin altında Cuma günkü kapanışına yakın başladı.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında Cumartesi günü gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Asya fiyatlamalarının nispeten olumlu seyrettiğini belirterek, "Yerelde ise Cumartesi günü Moskova'ya çıkartma yapan Türk heyeti ile Rus tarafı arasında takip edilen Suriye gündemli görüşmelerin muhtemel sonuçları üzerine kafa yoruluyor. İlk açıklamalar uzlaşı ve sahada koordinasyonun sağlanacağına işaret etmekte" dedi.

TL'nin Cuma gününü dolar karşısında belirli bant aralığı arasında sıkışarak geçirdiğini söyleyen Gödek, bugün de düşük işlem hacmi ve yılın son işlem günü olması nedeniyle son dönem içerisinde gözlenen fiyatlamalardan farklı bir resim beklemediğini, TL cinsi varlıklarda genel olarak yatay-sıkışık eğilimin devam edebileceğini söyledi.
Gödek, "Dolar/TL'de küresel risk iştahına paralel eğilim öngörüyoruz. Kurda 5.28-5.24 destek, 5.33-5.40 direnç konumunda" dedi.

Bu hafta piyasada yurt içinde Aralık ayı enflasyonu, yurtdışında ise ABD'de ISM imalat endeksi, Cuma günü euro bölgesi enflasyonu ve ABD istihdam verileri izlenecek.
Reuters'ın anketine göre otomotiv, beyaz eşya ve mobilya vergi indirimleri ve kampanyaların yanı sıra enerji fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Aralık'ta da yüzde 0.23 düşüşle 20.52'ye gerilemesi bekleniyor.

Dolar güne 5.30 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 5.2906 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.2615 lira, en yüksek 5.3199 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0541 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1437 seviyesinde. Gram altın 217.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.73 seviyesinde.

ABD'den gelen haberlerin yön verdiği piyasalarda dolar geçen hafta ABD'de bazı devlet hizmetlerinin ödeneksizlikten durması ve Başkan Donald Trump'ın Fed'e karşı düşmanca tutumunun yarattığı endişelerle baskı altında kaldı.

Buna karşın yurtiçi döviz piyasasında sıkışma yaşanırken dolar/TL'de ağırlıklı 5.25-5.30 bandında hareket gözlendi.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta yüzde 16.49 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 19.69, valörde son işlemde yüzde 19.73 seviyesindeydi.

Yurtiçinde yerel seçimler takip edilmeye devam ederken ekonomideki yavaşlamanın ve bunun getireceği işsizlikteki artış 2019 için yakından takip edilen makroekonomik konuların başında yer alıyor.

Öte yandan jeopolitik gelişmeler, Suriye'de devam eden belirsizlikler, ABD-Türkiye ilişkileri ise piyasalarda yakından izlenmeye devam ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump Suriye'deki 2,000 askerini çekme kararı aldı. ABD'nin Suriye'den çekilmesi Türkiye'nin Amerikan birlikleriyle karşı karşıya gelmeden, YPG'yi 500 km. sınır boyunca güneye itmesine görünüşte imkan veriyor. Ayıca bu yıl iki ülke arasında süren diplomatik krizlerin temel nedenini de ortadan kaldırıyor.

ABD Kongresi'nin önde gelen senatörlerinden Lindsey Graham, Trump'ın Suriye'den çekime planına dair iyimser konuştu. Graham daha sonra Twitter'dan yaptığıu açıklamada ise Suriye'den geri çekilmenin, "ISIS'in (İslam Devleti) kalıcı şekilde ortadan kaldırılmasını, İran'ın boşluğu doldurmamasını ve Kürt müttefiklerimizin korunmasını sağlayacak şekilde yapılacağını" ifade etti. Graham basına yaptığı açıklamada, Trump'ın ABD birlikleri ayrıldıktan sonra Türkiye'nin YPG ile çatışmaya girmemesini sağlamakta, ayrıca Türkiye'yi kendi çıkarlarını koruyacak tampon bir bölgeye sahip olacağı konusunda temin etmekte kararlı olduğunu söyledi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, Çin ile ABD yürüttükleri ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydettiklerine yönelik ipuçlarının ardından oluşan iyimserlikle hafif yükseldi.

Ancak Çin'de açıklanan veriler ekonomi için karmaşık bir görünüme işaret ederek yatırımcının risk iştahını azalttı. Çin imalat sektörü Aralık ayı resmi satın alma yöneticisi endeksi verisine göre iki yıl aradan sonra ilk defa daralma kaydetti. Hizmet sektörü ise imalatın aksine büyüdü.

Yatırımcıları alıma yönelten başlıca husus ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Cumartesi günü ticaret konusunu telefondan yaptığı "çok iyi bir görüşmede" ele aldıklarını ve "büyük ilerleme" kaydettiklerini açıklaması oldu. Ancak Çin devlet basını görüşme hakkında daha temkinliydi. Çin basınında, Xi'nin müzakere heyetlerinin orta bir noktada, iki tarafın da yararına bir uzlaşı sağlayabileceklerini umduğunu belirttiği ifade edildi.

Wall Street Journal gazetesi Beyaz Saray'ın ABD ürünlerinin ihracatını artırmak ve ABD'li şirketlerin Çin pazarında geride kalmasına yol açan düzenlemeleri gevşetmek için Çin'in ne yapacağına dair ayrıntılı bilgi istediğini belirtti. Yılın başından bu yana yüzde 16 gerileyen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2, S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0.68 artıda işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)