E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul primli kapandı---

Borsa İstanbul primli kapandı

Borsa İstanbul primli kapandı
15 Ocak 2019 - 09:33 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.22 oranında yükselişle 93 bin 173 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye ile ABD arasındaki Suriye gündemiyle ilişkin siyasi süreç piyasalar üzerindeki etkinliğini sürdürüyor. ABD Başkanı Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesiyle ilgili Twitter üzerinden yaptığı olumlu açıklama sonrası döviz kurunda geri çekilmeler meydana geldi. Borsa İstanbul ise bu gelişmelerden sonra primli seyretti.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.62 oranında yükselişle 92 bin 627 puandan başladı.

Açılışın ardından banka ve sanayi hisselerindeki alımdan destek bulan BİST gün ortasına yüzde 1.11 oranında yükselişle 93 bin 80 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından primli seyrini koruyan Borsa İstanbul günü yüzde 1.22 oranında yükselişle 93 bin 173 puandan tamamladı.

Banka hisselerine gelen alımla birlikte bankacılık endeksi yüzde 1.81 oranında primli seyretti.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 92 bin 478 puan, en yüksek ise 93 bin 303 puan seviyesi görüldü.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan da partisinin grup toplantısında ABD Başkanı Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesiyle ilişkin açıklamada bulundu. ABD ile Suriye özelinde başlayan olumlu seyrin ekonomik alana da taşınacağını ifade eden Erdoğan, "Sorunları müttefik ruhuna uygun şekilde çözmek için herkes üzerine düşeni yapacak. Trump ile ikili ticaret hacmimizi 75 milyar dolara çıkarma doğrultusunda da mutabık kaldık." diye konuştu.

Erdoğan: Güvenli bölgeyi Türkiye kuracak

TÜİK Ekim ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. İşsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 11,6 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki dönemde ise yüzde 11,4 seviyesindeydi. Böylelikle işsizlik Mart 2017'den beri en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

İşsizlik Ekim'de arttı

ABD Başkanı Trump'ın pazar gecesi Twitter üzerinden Türkiye'ye yönelik skandal açıklamaları döviz kuru üzerinde yeniden sert hareketlenmelere yol açtı. Buna bağlı olarak Borsa İstanbul ise dünkü seansta satıcılı açıldı. Genel olarak negatif seyirde hareket eden Borsa İstanbul dün seans kapanışı sırasında banka hisselerine gelen kuvvetli alımdan destek buldu ve günü primli kapadı.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki siyasi kriz sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Trump, Erdoğan görüşmesiyle ilgili "ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik gelişme hakkında konuştuk, büyük ölçüde genişleme potansiyeli var" ifadesini kullandı. ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye yönelik verdiği olumlu mesaj sonrası döviz kurunda geri çekilmeler yaşandı.

İç piyasalarda ise Hazine verileri yakından takip edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bütçe açığı gerçekleşmesinin hedeflere uyumlu olarak 72,6 milyar lira gerçekleştiğini belirtti.

Dış piyasaları yakından ilgilendiren gelişme ise Brexit oylaması olacak. İngiltere Parlamentosu'nda, aylardır merakla beklenen Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecine (Brexit) ilişkin anlaşmayla ilgili oylama bugün yapılacak.

Öte yandan dün sanayi üretimi verisi açıklandı. Sanayi üretimi, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 oranında düştü. Bir önceki aya göre ise yüzde 0.3 oranında gerileme kaydetti. Böylelikle sanayi üretimi 4 ay üst üste gerilemiş oldu.

16 Ocak Çarşamba günü ise Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleştirecek. Merkez Bankası'nın politika faizinde değişikliğe gitmemesi bekleniyor.

Küresel piyasalarda ise ABD borsaları hükümetin kapalı kalışının 24. güne ulaşması ve küresel ekonomideki yavaşlama endişeleri ile geriledi. Asya borsaları ise Çin ekonomisinin istikrara kavuşması için destekleyici sinyaller verilmesiyle birlikte yükseldi.

KÜRESEL PİYASALARDA ASYA BORSALARI YÜKSELİŞTE

Asya borsaları, Beijing'in yavaşlayan ekonomiyi istikrara kavuşturmak için daha fazla destekleyici önlem sinyali vermesiyle Çin hisselerindeki toparlanma öncülüğünde yükselirken, sterlin hükümetin Brexit planı için günün ilerleyen saatlerinde parlamentoda yapılacak oylamayı bekliyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi dünkü piyasa tatilinin ardından bugün yüzde 0.55 artışla 20,474'e yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  kayıplarını toparlayarak yüzde 0.56 yükseldi.

Çin Shanghai ve Shenzhen hisseleri  yavaşlayan ekonomiyi destekleyecek daha fazla hükümet politikası beklentileriyle yüzde 0.62 artış kaydetti. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu(NRDC) ilk çeyrekte ekonomik olarak "iyi bir başlangıç" yapmayı hedefleyeceğini söyleyerek büyümeyi daha fazla destekleyecek adımlar sinyali verdi.

Devlet televizyonunda yer alan habere göre, Çin Başbakanı Li Keqiang hükümetin bu yılki ekonomik hedeflere ulaşmasına yardımcı olacak koşullar oluşturmaya çalıştığını söyledi.

DÖVİZ

Dolar Fed'in küresel büyümedeki yavaşlamadan dolayı bu yıl faiz artırımlarına ara vereceği beklentileriyle gerilerken, sterlin hükümetin Brexit planı için parlamentoda yapılacak oylama öncesinde hafif yükseldi.

ABD ekonomisinin ivme kaybettiğine dair endişelerin yanı sıra Çin ithalat ve ihracatındaki beklenmeyen daralma sert küresel yavaşlama endişelerini artırdı. Bu durum bu yıl Fed'in para politikasını daha fazla sıkılaştırmasına engel olabilir.

Dolar endeksi yüzde 0.12 düşüşle 95.48'e geriledi. ABD'de faiz oranı vadeli işlem piyasaları 2019 için daha fazla artırım fiyatlamıyor. İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının bugün parlamentoda oylanacak olmasıyla sterlinin seyri izlenecek. May bu oylamayı kazanarak 
Brexit anlaşmasını onaylatabilir veya İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden kaotik bir şekilde ayrılması riskiyle karşı karşıya kalabilir. Parlamentodaki durum May'in lehine değil ve kazanma şansı son derece zayıf görünüyor. Kazanmak için 318 oy alması gerekiyor. Sterlin oylama öncesinde yüzde 0.3 artışla 1,2901 dolara yükseldi.

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ SONRASI DOLAR GERİ ÇEKİLDİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren söylemleri ardından 1 Kasım'dan beri dün ilk kez 5.5450 seviyesini aşan dolar/TL, ABD ve Türkiye liderlerinin telefon konuşması ardından endişelerin azalmasıyla geriledi.

Ayrıca TÜİK Ekim ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. İşsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 11,6 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki dönemde yüzde 11,4 seviyesindeydi.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.4468 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4267 lira, en yüksek 5.4680 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2414 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1453 seviyesinde. Gram altın 226.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.99 seviyesinde..

Dolar/TL küresel büyüme endişelerinin yanı sıra Suriye ve ABD ile ilişkiler kaynaklı jeopolitik risklerin satış baskısını tetiklemesiyle dün negatif ayrışarak sert yükselmişti. Trump Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kürtleri vurması halinde Türk ekonomisinin harap olacağını" belirtmiş ve "Suriye'de 20 millik bir güvenli bölge oluşturulması" çağrısında bulunmuştu. Ankara ise sosyal medya üzerinden Türkiye'ye mesaj verilmesine ve bu mesajın içeriğine tepki göstermişti.

Daha sonra dün akşam saatlerinde iki lider telefonla görüştü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Trump ile telefon görüşmesinde ikili ilişkiler ve Suriye'deki gelişmelerin değerlendirildiği bu çerçevede Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması fikrinin de ele alındığı açıklandı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Trump'ın Erdoğan ile yaptığı görüşmede Türkiye'nin Suriye'ye dair Türkiye'nin güvenlik endişelerinin ele almak istediğini ancak Kürtlere kötü davranılmamasının Washington için önemini vurguladığı ifade edildi. Trump ayrıca ABD ve Türkiye arasında ekonomik gelişmenin artırılması için "büyük potansiyel" gördüğünü söylediğini ifade etti.

TL, dün dolar karşısında ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomik tehdit içeren açıklamalarının tetiklediği satışlarla yüzde 1'in üzerinde değer kaybetmişti. Dünkü gelişmelerden sonra satış 
baskısı azaldı. 

ABD'de faiz oranı vadeli işlem piyasaları 2019 için daha fazla artırım fiyatlamıyor. Ancak Fed'in nasıl adım atacağı hala yakından izleniyor. Ticaret savaşları ve Brexit süreci de küresel piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor.

Albayrak: Bütçe açığı 72.6 milyar lira oldu

HAZİNE İHALELERİ BAŞARILI

Hazine bugün 15 Ocak 2020 itfalı bir yıllık kuponsuz tahvil ile 10 Ocak 2024 itfalı altı ayda bir yüzde 2.1 reel kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli tahvili ilk kez ihraç etti.

Buna göre ROT dahil piyasadan 3,011.9 milyon TL, kamudan 1,070 milyon TL olmak üzere 4,081.9 
milyon TL borçlanma gerçekleşti.

Hazine Ocak ayında toplam 6.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 5 milyar TL'si piyasadan 6.1 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor.

Bugünkü iki ihalenin ardından haftaya 2 yıllık gösterge tahvili yeniden ihraç edecek olan Hazine'nin piyasadan borçlanmasını öngörülerine paralel tamamlaması için 918 milyon TL borçlanması gerekecek.

Hazine geçen yılın son aylarında ihalelerde düşük borçlanma yoluna giderek faizlerin piyasa seviyesinin altında oluşmasına neden olmuştu. Bu anlamda Hazine ihaleleri, piyasada yakından 
izleniyor.

İş Yatırım Hazine ve Portföy Yönetimi Uzmanı Burak Seçkin, normal ve başarılı bir ihale süreci olduğunu söyleyerek, "Son birkaç gündür kuponsuz tahvil faizinde açıklayıcı bir unsur olmaksızın hacimli aşağı hareket vardı. İhalede de faizin daha düşük seviyede oluşması bekleniyordu ancak piyasa beklentisinin yaklaşık 50 baz puan üzerinde gerçekleşti. İhalenin ardından da kıymet primlendi" dedi.

Gelecek haftaki 2 yıllık gösterge tahvil ihalesinde 4-5 milyar TL'lik talep gelebileceğini ve Hazine'nin ROT dahil 2 milyar TL civarında satış yapabileceğini söyleyen Seçkin, "Hazine'nin Şubat ve Mart'ta borçlanma programı yoğun olacak. Bu programlarda bir değişiklik olup olmayacağını izleyeceğiz" dedi.

Bu haftanın en önemli gündem maddesi ise Merkez Bankası'nın 16 Ocak'ta açıklayacağı faiz 
kararı olacak.

Tüketici enflasyonunun 2018 yılını yüzde 20.3'e gerileyerek tamamlamasının ardından enflasyondaki düşüş karşısında TCMB'nin izleyeceği para politikası izleniyor.

Reuters'ın 21 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre sonucu 16 Ocak'ta açıklanacak Para 
Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinin sabit tutulması bekleniyor. Ankete katılan 21 kurumun 19'u yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemezken, bir katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 150 baz puanlık indirim bekliyor.

Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta son işlem yüzde 16.62, valörde son işlem yüzde 16.49 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 16.36 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son işlem yüzde 18.78, 
valörde son işlemde yüzde 18.39 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 17.99 
seviyesindeydi.

Küresel piyasalar yükselişte

 

Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası dolar geri çekildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ15 Ocak 2019 20:54

     GALİP ÖZTÜRK ŞİRKETLERİNE YATIRIM YAPANLARI GALİP SOYMAYA DOYMAMIŞ SOYGUNA DEVAM EDİYOR.

  • Danşcı15 Ocak 2019 20:40

    Bist bu haftayı 100 binle tamamlar bşr dahaki hafta 200 bini görür oralarda 3 yıl kalır dolar bu hafta 5 lira sonraki hafta 3 tele sonra bir dolar bir tl olur oralarda beş yıl kalır işsizlik işsizlik mi puhaha ithal elaman bulmaya başlarız enflasyon negatif olur kişi başı milli gelir 100 bin doları geçer reis süper mükemmel yönetiyor ülkeyi bir ayda bunların hepsi olur

  • ömer15 Ocak 2019 14:56

    çok yükseldi düşmesi gerekiyor. bir hafta olmuş her allahın günü yükselmiş. 91bine düşşün havası alınır.

  • shortçu15 Ocak 2019 14:26

    93 BİN ÜZERİNDE DURAMAZ BASTIM SHORTU

  • Buffet15 Ocak 2019 12:25

    Sabancı 10 gündür Kordsa da sata sata bitiremedim.mahvettin hisseyi herkes destek verir sen sat babam sat Ak yatırımınla ver dur Avivasa yıda senin satışların bu hale getirdi.keriz biziz..