E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
04 Şubat 2019 - 09:35 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.66 oranında düşüşle 102 bin 255 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Dünya borsaları arasında Ocak ayındaki yükselişi ile Arjantin'den sonra ikinci en yüksek çıkışı gerçekleştiren Borsa İstanbul 100 bin puan seviyesi üzerinde hareketini sürdürüyor. Özellikle cuma günü kapanışta kar satışlarına maruz kalan BİST haftanın ilk işlem gününde de bu seyrini sürdürdü.

Piyasaların merakla beklediği Ocak ayı enflasyon verisi açıklandı. TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre TÜFE Ocak'ta %1,06, yıllık ise %20,35 artış kaydetti.

Enflasyon Ocak'ta arttı

Borsa İstanbul güne yüzde 0.14 oranında yükselişle 103 bin 78 puandan başladı.

Açılışın ardından gelen tepki satışlarıyla birlikte hafif satıcılı seyreden BİST gün ortasına yüzde 0.22 oranında düşüşle 102 bin 708 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından banka ve sanayi hisselerine gelen satışların derinleşmesiyle birlikte BİST günü yüzde 0.66 oranında düşüşle 102 bin 255 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 101 bin 988 puan seviyesi görülürken, en yüksek ise 103 bin 554 puan seviyesi görüldü.

Ocak ayında yüzde 14'lük getiri ile ralli yapan Borsa İstanbul, Şubat ayının ilk gününde kar satışlarına sahne oldu. Özellikle geçtiğimiz hafta banka hisselerine gelen alımlardan destek bulan BİST 106 bin puan seviyesine kadar dayansa da cuma gününkü satışların etkisiyle bu seviyeden geri döndü.

Merkez Bankası'nın enflasyon raporuyla sıkı para politikasını sürdüreceğinin sinyalini vermesi ve Fed'in faizleri sabit bırakarak güvercin bir görüntü çizmesiyle geçtiğimiz hafta döviz kuru sert düşüş kaydetti.

Bu hafta yurt içinde hazine nakit dengesi önemle takip edilirken, yurt dışında ise ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret müzakereleri ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreci ve Venezuela'daki gelişmeler izlenecek. İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

Küresel piyasalarda ise Asya borsaları Wall Street'in geçen hafta karşık bir performansla kapanmasının ardından dört ayın zirvesine yakın seyrini sürdürdü.

Küresel piyasalar 4 ayın zirvesine yakın

 

Dolar hafif primli

KÜRESEL PİYASALAR 4 AYIN ZİRVESİNE YAKIN

Asya borsaları Wall Street'in geçen hafta karşık bir performansla kapanmasının ardından dört ayın zirvesine yakın seyrini sürdürdü
Dolar güçlü ABD istihdam ve imalat sektörü verilerinin ardından yen karşısında değer kazandı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi  Cuma günü dünyanın geri kalanına paralel olarak yükselerek dört ayın zirvesini gördükten sonra bugün yatay seyretti. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.4 yükseldi.

Asya'nın başta gelen piyasalarının tatil dolayısıyla kapalı olması işlem hacimlerini düşürdü. Çinpiyasaları yeni ay yılı tatili nedeniyle tüm hafta, Güney Kore piyasaları ise Perşembe gününe kadar kapalı olacak. ABD borsaları Cuma günü açıklanan beklentilerden güçlü tarım dışı istihdam artışının 
etkisinden destek buldu, ancak Amazon açıkladığı beklentilerden zayıf görünüm sonrası gerileyen perakende hisseleri kazanımların bir kısmını götürdü. Dow Jones  günü yüzde 0.26 artıda, Nasdaq  yüzde 0.25 ekside kapattı. ABD'de tarım dışı istihdam Ocak ayında 304,000 ile beklentilerin çok üzerinde artarak geçen yıl Şubat ayından bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Bunu izleyen beklentilerden güçlü Ocak ayı ISM imalat sektörü verisi dünyanın en büyük ekonomisinin temellerinin güçlü olduğuna işaret etti. Güçlü veriler ABD Hazine tahvil getirilerinin yönünü yukarı çevirmesine ve doların değer kazanmasına yol açtı.

DOLAR HAFİF PRİMLİ

Dolar/TL geçen hafta test ettiği iki ayın en düşük seviyelerinin hemen üzerinde güne başladıktan 
sonra enflasyon verileriyle her iki yönlü dalgalansa da günü anlamlı bir değişim olmadan tamamlıyor. 

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2255 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2070 lira, en yüksek 5.2424 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9716 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1425 seviyesinde. Gram altın 220.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.40 seviyesinde.

Dolar/TL, TCMB'nin sıkı duruş söylemi ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artışında acele etmeyeceğini açıklamasıyla geçen haftanın ilk dört işlem gününde sert düşmüş ve 5.35'li seviyelerden 5.1650'ye kadar gerilemişti. 

Cuma günü ise Çin PMI verilerinin yarattığı satış baskısı ve ABD Türkiye ilişkilerine ilişkin soru işaretleriyle kur yeniden 5.20 üzerine çıkmıştı. 

Dolar/TL bu sabah güne 5.22 civarında başladıktan sonra 5.2086-5.2410 bandında dalgalandı. Dalgalanmanın önemli bir bölümü enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından gerçekleşti.

ENFLASYON VERİLERİ YAKINDAN İZLENİYOR

Merkez Bankası'nın para politikasında bu yıl veri odaklı bir yaklaşım izleyeceğini açıklamasının ardından bugün açıklanan eriler piyasada yakından takip edildi. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ocak'ta kötü hava koşulları nedeniyle gıda fiyatlarında gözlenen yükselişin etkisiyle yüzde 1.06 artış gösterdi

Ocak ayı enflasyon verisi beklentilere paralel açıklanırken ekonomistler enflasyonun yılın ilk yarısında yüzde 20'nin üzerinde seyretmesini bekliyorlar. Yıllık TÜFE Ekim ayında giyim ve gıda fiyatları öncülüğünde TL'deki değer kaybının etkisiyle 15 yılın zirvesi olan yüzde 25.24'e yükselmiş, hükümetin enflasyonla mücadele kapsamında aldığı önlemlerin etkisiyle 2018 yılını yüzde 20.30 seviyesinden kapatmıştı.

Enflasyonda Ocak'ta yıllık artış ise yüzde 20.35 oldu. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın geçen hafta yılın ilk enflasyon raporunda enflasyonda "ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruş sürdürülecek" mesajını vermesi piyasada TCMB'nin Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde faiz oranlarını düşürebileceği yönündeki tedirginliği ortadan kaldırmıştı.

Öte yandan bankacılar haftanın geri kalanında İngiltere başta olmak üzere bir çok merkez bankasının faiz kararının takip edileceğini, Asya piyasalarındaki tatilin hacimleri azaltacağına da dikkat çektiler. Küresel piyasalarda ABD Çin ticaret görüşmeleri ve Brexit yakından takip edilirken yurtiçinde ise bugün Cumhurbaşkanı

Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası açıklamalar takip ediliyor. Öte yandan Merkez Bankası'nın yarın ve Çarşamba günleri gerçekleştireceği yatırımcı toplantısında verilebilecek mesajlar da izlenecek.

TAHVİL GETİRİLERİ SERT DÜŞÜŞ SONRASI YATAY

TL'de geçen hafta görülen değer kazancı bono verilerine de yansımıştı. 2018 yılını yüzde 16.48 seviyesinde kapadıktan sonra 10 Ocak'ta yüzde 16.88 seviyesine kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi sonrasında yönünü aşağı çevirdi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri enflasyon raporu öncesi son işlem gününde spot kapanışta yüzde 15.37 seviyesindeydi. Bu verilere göre geçen hafta iki günde 100 baz puanın üzerinde bir düşüş yaşanırken yılbaşından bu yana düşüş ise 220 baz puana ulaştı.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bugün ise işlem gerçekleşmedi. Gösterge iki yıllık tahvilde bileşik getiri ise bugün spot kapanışta yüzde 18.41 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)