E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul hafif primli kapandı---

Borsa İstanbul hafif primli kapandı

Borsa İstanbul hafif primli kapandı
06 Şubat 2019 - 09:43 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.13 oranında yükselişle 102 bin 584 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Geçtiğimiz hafta güçlü yükselerek 106 bin puan seviyesine dayanan BİST bu seviyeden geri dönerek 102 bin puan seviyesi civarındaki seyrini sürdürüyor. Özellikle banka hisselerine gelen kar satışları BİST'i baskı altına alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün Ankara'da gazetecilerle bir araya geldi. Albayrak 2019 büyüme hedefinin rahat tutturulacağını ve Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı olmadığının altını çizdi. İş Bankası'na dair ise "Tartışma doğru zeminde yapılmalı. Meclis adım atabilir”" dedi. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla birlikte sert düşüş kaydeden ISCTR payları, bugün sakin seyrederken Bakan Albayrak'ın açıklamalarıyla birlikte hafif düşüşe geçti. Ayrıca Albayrak, gıda fiyatlarındaki artışa ilişkin ''Belediyeler spekülatörlerin elindeki fiyatları düşerecek. Gıda fiyatlarıyla ilgili haftaya adımlar atılacak'' dedi.

İş Bankası hisseleriyle ilgili Albayrak'tan açıklama

BANKA HİSSELERİNDEKİ KAR SATIŞLAR BİST'İ BASKILIYOR

Borsa İstanbul güne yüzde 0.44 oranında yükselişle 102 bin 899 puandan başladı.

Açılışın ardından bir süre pozitif tarafta kalan BİST banka hisselerinde görülen sınırlı tepki satışıyla birlikte düşüşe geçti. Bu gelişmeyle birlikte Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.35 oranında düşüşle 102 bin 93 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından banka hisselerine gelen kar satışlarıyla gerileme kaydeden BİST kapanışa yakın saatte sanayi hisselerine gelen alımdan destek bularak hafif primli seyre yöneldi ve günü yüzde 0.13 oranında yükselişle 102 bin 584 puandan tamamladı.

Bankacılık hisselerine gelen satışların etkisiyle bankacılık endeksi yüzde 1.48 oranında düşüş kaydederken, sanayi hisselerine gelen alımlarla birlikte sanayi endeksi yüzde 0.93 oranında primli kapandı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 101 bin 620 puan seviyesi görülürken, en yüksek ise 103 bin 89 puan seviyesi görüldü.

DÜN BORSA NASIL SEYRETTİ

Haftaya satıcılı başlayan Borsa İstanbul dün sınırlı tepki satışıyla günü hafif primli tamamladı. Ocak ayındaki ralliye ara veren BİST’te kar satışlarının derinleşme potansiyeli giderek artıyor.

ERDOĞAN'DAN İŞ BANKASI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında İş Bankası’nın Hazine’ye devri ile ilgili açıklamada bulundu. Erdoğan, ‘’İş Bankası masada bunu unutmayın. Bu İş Bankası Hazine’nin malı olacaktır’’ dedi. Bu gelişme ile birlikte İş Bankası B hisseleri yüzde 20 oranında yükselirken, İş Bankası C paylarında ise sert satışlar görüldü. ISCTR yüzde 5’lere varan gerileme kaydetti.

TCMB: GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ENFLASYONU YÜKSELTTİ

Öte yandan Ocak ayı enflasyon v erişi bu hafta iç piyasalarda takip edilen en önemli gelişmeydi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre TÜFE Ocak’Ta aylık ve yıllık olarak yükseliş kaydetti.

Merkez Bankası’nın dün yayınladığı fiyat istikrarı raporuna göre, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki güçlü artışa bağlı olarak yıllık enflasyonun yükseldiği bildirildi. Ayrıca analistler Şubat ayında da enflasyonun yükseliş kaydedebileceğini öngördü.

PİYASALARDAKİ GELİŞMELER NELER

Bugün iç piyasada takip edilecek bir veri bulunmazken dış piyasalarda ise geçen yılın son çeyreğine ilişkin ABD verimlilik ve işgücü maliyeti verileri izlenecek.

Ayrıca ABD'nin Suriye'den çekilecek olması gündemdeki sıcaklığını koruyor. Trump konuyla ilişkin yaptığı açıklamada "Artık Suriye'deki savaşçılarımızın eve dönme zamanı" dedi.

Küresel piyasalarda ise şirket bilançolarındaki kârlılık ve ABD-Çin ticaret gerginliğinin yerini iyimserliğe bırakmasıyla ABD borsaları günü yükselişle tamamladı.  Asya borsaları ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Birliğin Durumu konuşmasında piyasalara yeni bir katalizör vermemesinin ardından zayıf seyir izledi.

Küresel piyasalar zayıf seyretti

 

Dolar sakin seyirde

KÜRESEL PİYASALAR ZAYIF SEYRETTİ

Asya borsaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Birliğin Durumu konuşmasında piyasalara yeni bir katalizör vermemesinin ardından zayıf seyir izledi
Avustralya doları Merkez Bankası'nın olası faiz indirimine açık kapı bırakmasının ardından geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi  Çin ve bölgedeki birçok piyasanın yeni ay yılı tatili nedeniyle kapalı olmasıyla sınırlı değişim gösterdi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 yükselirken, S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri hafif artış kaydetti.

Avustralya Merkez Bankası(RBA) Başkanı Philip Lowe'nin RBA'nın ekonomik görünüm konusunda iyimser kalmaya devam ettiğini, ancak işsizliğin artması ve enflasyonun çok düşük kalması durumunda faizlerin düşürülebileceğini söylemesinin ardından, Avustralya doları yüzde 1'den fazla düşüşle bir haftanın dip seviyesi olan 0.7153'e geriledi.

DOLAR YÜKSELİŞTE

Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı duruş söylemi ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artışında acele etmeyeceği açıklamalarıyla geçen hafta 5.35'li seviyelerden 5.20'nin altına kadar gerileyen dolar/TL bu hafta 5.20 etrafında hareketine devam ediyor.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2262 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.1942 lira, en yüksek 5.2330 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9499 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1381 seviyesinde. Gram altın 220.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.40 seviyesinde.

Piyasada Suriye ve Venezuela konusundaki gelişmeler, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve Brexit de yakından takip ediliyor. Genel olarak yatay bir seyir gözlenen dolar/TL dün ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İş Bankası'na yönelik açıklamaları sonrası bir miktar dalgalandı. Erdoğan, İş Bankası'ndaki Atatürk hisselerinin Hazine'ye devredileceğini, kararın ise mecliste verileceğini söyledi.

Açıklama öncesinde 5.20'nin hemen altında işlem gören dolar/TL 5.22'ye kadar yükseldi. Ancak bu yükseliş kalıcı olmadı. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolarda bir iki gündür değerlenme eğilimi yaşanıyor. Henüz büyük bir boyutta olmasa da bu değerlenme gelişmekte olan ülke para birimlerini baskılıyor. TL'nin benzer para birimlerine göre bir miktar pozitif ayrıştığını görüyoruz. TL'de değer kaybı yüzde 0.4 civarında seyrederken diğer para birimlerinde yüzde 1'i aşan kayıplar mevcut" dedi.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın geçen hafta yılın ilk enflasyon raporunda enflasyonda "ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruş sürdürülecek" mesajını vermesi piyasada TCMB'nin Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde faiz oranlarını düşürebileceği yönündeki tedirginliği ortadan kaldırmıştı. Böylece dolar/TL geçen hafta 5.35'li seviyelerden iki ayın en düşüğü olan 5.1612'ye kadar gerilemişti.

TL'de geçen hafta görülen değer kazancı sonrası tahvil faizlerinde de düşüş gözlenmişti. Bu düşüş sonrası ise tahvil getirileri de yatay seyrediyor. 2018 yılını yüzde 16.48 seviyesinde kapadıktan sonra 10 Ocak'ta yüzde 16.88 seviyesine kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi sonrasında yönünü aşağı çevirdi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri enflasyon raporu öncesi son işlem gününde spot kapanışta yüzde 15.34 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta son işlemde yüzde 14.31 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.51 valörde saat 1651 itibarıyla son işlemler yüzde 14.51 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ07 Şubat 2019 07:09

    KAZANIYORUZ ALLAH BEREKET VERSİN GELECEGİ PARLAK GÖRDÜGÜM ŞİRKETLERDE YATIRIM YAPARAK KAZANCIMIZI ARTIYORUZ.

  • Mal06 Şubat 2019 18:04

    Bi arkadaş vardı mami adında 5 iş günü içinde 99bin diyordu nerde kendisi acaba çok bilmiş 🤓 arkadaş 😁😁😁

  • pala remzi06 Şubat 2019 17:02

    şimdi işbank krizi çöküşü demek lazım buna bundan sonra borsa bitti artık ..iddia at yarışı oynayın artık..piyango dicez ondada okuyoz medyayı bir sürü abidik ..her yer abidik oldu ..borsa bile..

  • saf saffet06 Şubat 2019 16:33

    hala kar satışı diyorsunuz ..işbank satışları bunlar..bugün işbank el konma yarın koç olur öbürgün sabancı olur..böyle gider artık ..bundan sonra borsa yangın yeridir..takılmayın düşmeyin .atın döviz kenara..

  • ersan06 Şubat 2019 16:22

    asyab  tahtasını acın bakın nasıl uçuyor 4 senedırparamız bitti küçük yatırımmcıolarak bittik  

  • pala remzi06 Şubat 2019 11:50

    borsa bitti ..artık finansal piyasalarımız risk dolu..bundan sonra yastık altı döviz..ama o kadar çok dövizde evde ..en iyisi herkes gibi yurt dışı resmi bir yasal hesap ..yatırım yurt dışına artık hisswede ordan almak lazım..