E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
08 Şubat 2019 - 09:26 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.32 oranında düşüşle 102 bin 451 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Genel olarak hacimsiz seyrin hakim olduğu Borsa İstanbul'da kar satışları etkili olmaya devam ediyor. Açılışın ardından gün içerisinde negatif tarafta seyreden BİST, sanayi hisselerinde gerçekleşen sınırlı tepki satışlarıyla haftayı kayıpla tamamladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.28 oranında düşüşle 102 bin 494 puandan başladı.

Açılışın ardından gelen tepki satışlarıyla hafif inişe geçen BİST gün ortasına yüzde 0.17 oranında düşüşle 102 bin 604 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından dar banttaki seyrini sürdüren BİST kapanışa yakın saatte sanayi hisselerinde görülen satışla birlikte haftayı yüzde 0.32 oranında düşüşle 102 bin 451 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 102 bin 199 puan seviyesi görülürken, en yüksek ise 102 bin 742 puan sevyesi görüldü.

Öte yandan yabancılar ise borsada alım pozisyonunu sürdürüyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan veriye göre 1 Şubat haftasında yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stok miktarı 35.3 milyar dolara çıktı.(Önceki 34.1 milyar dolar).

DÜN BORSA NASIL SEYRETTİ

Borsa İstanbul son iki işlem gününde de hafif primli hareket ediyor. Dün genel olarak satıcıl ıseyreden BİST kapanışa yakın saatte gelen tepki alımlarıyla günü 102 bin 784 puan seviyesinde tamamladı.

ALBAYRAK'TAN ENFLASYONLA MÜCADELE VURGUSU

Bakan Albayrak dün yaptığı konuşmada enflasyona yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Albayrak ''Enflasyonla mücadele arzu ettiğimiz düşüş süreci, gıda tarafı dışında net bir şekilde ortaya kondu ve emin adımlarla ilerliyoruz. Enflasyonla mücadele konusunda güçlü tutumumuzu, özellikle gıdada atacağımız adımlarla çok daha güçlendireceğiz'' dedi.

PİYASALARDA YOĞUN VERİ GÜNDEMİ YOK

Bugün piyasalarda yoğun bir veri gündemi bulunmazken dün iç piyasalarda Hazine'nin nakit dengesi takip edildi. Buna göre Hazine'nin Ocak ayı nakit dengesi 2.5 milyar TL fazla verdi.

Öte yandan ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri ile ilgili gelişmeler gündemdeki sıcaklığını koruyor.

ABD Başkanı Trump, 1 Mart tarihinden önce Çin mallarına uygulanan ABD tarifelerini önlemek için Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmeyeceğini açıkladı. Bu gelişme ABD-Çin ticaret anlaşmasının tehlikeye girdiği algısına yol açarak küresel piyasaları negatif etkiledi.  ABD ve Asya borsaları Trump'ın açıklamalarıyla gerileme kaydetti.

Küresel piyasalara 'Trump' darbesi

 

Dolar yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALARA ''TRUMP'' DARBESİ

Asya borsaları, yatırımcıların küresel ekonomik yavaşlamanın artması ve ABD-Çin ticaret geriliminde yatışmaya ilişkin herhangi olumlu bir işaret olmaması nedeniyle endişelenmeleri sonucunda geriledi.
Güvenli liman devlet tahvilleri, küresel görünüme yönelik artan endişelerden destek buldu. Almanya'nın uzun vadeli tahvil getirileri iki yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 0.7 düşüşle dün gördüğü dört ayın zirvesinden geriledi. Endeks haftalık yüzde 0.3 ekside bulunuyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi  yüzde 1.6 geriledi. Avrupa Komisyonu dün euro bölgesinin en büyük ülkelerinde beklenen ekonomik yavaşlama nedeniyle bu yıl ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerini sert şekilde düşürmüştü. Büyümedeki yavaşlamanın küresel ticaret gerilimleri ve artan kamu borcundan kaynaklandığı -belirtilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret anlaşması yapmak için 1 Mart son tarihinden önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmeyi planlamadığını söylemesi de yatırımcı endişelerini artırdı.

DÖVİZ DÜŞÜŞTE

Dolar endeksindeki yükseliş, gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen bozulma ile medyada yer alan ve ABD'li bir yetkiliye dayandırılan S-400 haberinin ardından dün yükselen dolar/TL bugüne 5.26 civarında başladıktan sonra genel olarak aşağı yönlü bir seyir izledi.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2508 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2335 lira, en yüksek 5.2781 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9571 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1338 seviyesinde. Gram altın 222 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.37 seviyesinde.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde değer kazancı eğilimi gözlenirken, TL'de paralel bir hareket söz konusu. Dün güne 5.22'li seviyelerde başlayan, gün içinde benzer para birimlerinden negatif ayrışarak dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 1'i aşan dolar/TL akşam saatlerinde ise 5.2955'e kadar yükselmişti. 

Bir bankacı dolar endeksinde hafif bir dönüş olduğunu, euro/dolar paritesinin de 1.1320 seviyelerini kıramayıp 1.1350'lere döndüğünü söyleyerek, "Genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde bir değer kazancı var. Dolar/TL'de dün gördüğümüz yükseliş hareketi sınırlı kalacak gibi, 5.20'lere dönüş olabilir. Ancak bu seviyenin altında da yerli yatırımcıdan döviz talebi geliyor ve bir dengede kalıyor" dedi.

Küresel olarak piyasalarda ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik gelişmeler izleniyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret anlaşması yapmak için 1 Mart son tarihinden önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmeyi planlamadığını söylemesi yatırımcı endişelerini artırmıştı. Dolar endeksinde son günlerde gözlenen yükselişin yanı sıra bankacılar dün medyada yer alan bir haberin de dolar/TL'deki yükselişte bir miktar etkili olduğunu söyledi. NTV'de yer alan bir habere göre ABD'li üst düzey yetkili Rusya'dan alınan S-400'ler ve müzakereleri devam eden Amerikan Patriot hava savunma sistemini değerlendirerek, "Türkiye'nin S-400 satın alması F35 projesindeki katılımını tehlikeye atar, Patriot satışı için süreç son bulur ve yaptırımların kapısı aralanır" diye konuştu.

Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 14.58, valörde son işlemde yüzde 14.62 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama ve valörde son işlemde saat 1623'te son işlemde yüzde 14.58 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)