E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
14 Şubat 2019 - 09:30 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.48 oranında yükselişle 102 bin 129 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul, açılışın ardından uzun bir süre satıcılı seyretti. Öğleden sonra gelen tepki alımlarıyla birlikte endeks günü yükselişle kapattı. Özellikle banka hisselerindeki hareketler BİST'in yönünü belirliyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.27 oranında yükselişle 101 bin 923 puan seviyesinde başladı.

Bugün piyasalar tarafından merakla beklenen sanayi üretimi ve cari denge verisi açıklandı.

TÜİK tarafından açıklanan veriye göre sanayi üretimi Aralık'ta yıllık yüzde 9.8 azaldı.

Sanayi üretimi Aralık'ta sert düştü

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi versine göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın Aralık ayına göre 6.313 milyon ABD doları azalarak 1.437 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Cari denge Aralık'ta azaldı

Sanayi üretimi ve cari denge verisi sonrası gelen satışlarla birlikte düşüşe geçen BİST gün ortasına yüzde 0.15 oranında düşüşle 101 bin 495 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından banka hisselerine gelen tepki alımlarıyla birlikte yükselişe geçen BİST günü yüzde 0.48 oranında yükselişle 102 bin 129 puandan tamamladı.

Bankacılık endeksi gelen alımlarla birlikte yüzde 1.15 seviyesinde primli seyretti.

Açılışın ardından Borsa İstanbul'da en düşük 100 bin 749, en yüksek ise 102 bin 616 puan seviyesi görüldü.

Öte yandan yurt dışında yerleşik kişiler, 8 Şubat haftasında 105,6 milyon dolarlık hisse senedi sattı. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, yurt dışında yerleşik kişilerin bir önceki hafta 35 milyar 259,7 milyon dolar olan hisse senedi stoku, söz konusu haftada 34 milyar 746,8 milyon dolara geriledi.

Yabancılar hisse sattı

DÜN BORSADA KAYIP YÜZDE 2'Yİ AŞTI

Geçtiğimiz gün yükselişle açılan Borsa İstanbul, açılıştan kısa süre sonra satıcılı seyre yöneldi. Banka hisselerinde görülen satışların derinleşmesiyle birlikte kayıplarını hızla artıran BİST günü yüzde 2.04 oranında düşüşle 101 bin 645 puandan tamamladı.

Bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 3.22 oranında düşüş kaydederken, sanayi hisselerinde ise yüzde 1.81'lik düşüş gözlendi.

BUGÜN VERİ GÜNDEMİ YOĞUN

Bugün iç piyasada büyümenin öncü verisi Aralık ayı sanayi üretimi verisi ve cari denge verileri açıklandı. Öte yandan Cuma günü ise S&P'nin Türkiye değerlendirmesi piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ticaret müzakerini sürdürmek amacıyla Çin ürünlerine uygulanması planlanan gümrük vergileri için belirtilen tarihi 60 gün uzatmayı planladığı belirtildi

ABD borsaları, Pekin'den gelen olumlu mesajlar ve enflasyon verisinin Fed'in faizi sabit tutacağı şeklinde yorumlanmasına rağmen günü sınırlı yükselişle kapadı.

Bu gelişmeyle birlikte küresel piyasalarda ABD borsaları günü sınırlı yükselişle tamamlarken, Asya borsaları ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleriyle ilgili gelişmeden etkilenerek temkinli bir seyir izledi.

Küresel piyasalar temkinli seyirde

Dolar yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALAR HAFİF İNİŞTE

Küresel piyasalar ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleriyle temkinli seyir izledi
Asya borsaları, Beyaz Saray'ın ABD-Çin ticaret anlaşması için son tarihi uzatabileceğine dair haberlerin olduğu bir ortamda, yatırımcılar ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme ipuçları beklerken temkinli seyir izliyor. Bloomberg'de yer alan ve kaynaklara dayandırılan haberde ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yönelik daha yüksek gümrük vergileri için 1 Mart olarak belirlenen son tarihi 60 gün 
uzatmayı değerlendirdiği belirtildi.

ABD ve Çin 1 Mart son tarihinden önce anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmaya çalışırken, Trump dün ticaret görüşmelerinin "çok iyi gittiğini" belirtmişti. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin liderliğindeki ticaret heyeti, bugün Başbakan Yardımcısı Liu He liderliğindeki Çinli mevkidaşlarıyla üst düzey görüşmelere başladı. Yatırımcılar görüşmelerden iyi haberler umuyorlar. 

Daha önce yaşanan hayal kırıklığı nedeniyle, hisse senedi piyasaları temkinli tepki 
verdi. Çin'de lokomotif hisseler  endeksi dün yüzde 2 yükseldikten sonra bugün 0.2 geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 0.2 geriledi.

DOLAR YÜKSELİŞTE

Hafta boyunca 5.25 civarında dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL'de bugün iç ve dış yoğun veri gündemi takip edilirken; diğer yandan ticaret savaşları başta olmak üzere küresel piyasalar izleniyor.

Bugün piyasalar tarafından merakla beklenen sanayi üretimi ve cari denge verisi açıklandı.

TÜİK tarafından açıklanan veriye göre sanayi üretimi Aralık'ta yıllık yüzde 9.8 azaldı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi versine göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın Aralık ayına göre 6.313 milyon ABD doları azalarak 1.437 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Dolar saat 17.59 itibariyle dolar 5.3061 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2638 lira, en yüksek 5.3238 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9955 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1296 seviyesinde. Gram altın 223.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.53 seviyesinde.

Küresel piyasalarda dolar, ABD'de çekirdek enflasyonun güçlü seyrini sürdürmesinin ve Avrupa'da beklentilerin altında gelen sanayi üretimi verisinin desteğiyle euro karşısında üç ayın zirvesine yakın seyrediyor.

Dolar endeksi son 10 gündür dünkü tek günlük düşüş hariç yükseliş eğiliminde. Bu eğilim TL'nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülke para birimlerini zaman zaman baskı altında bırakıyor.

ABD'de enflasyon Ocak ayında 1.5 yılın en zayıf hızında artarken, işlemciler art arda üçüncü ayda yükselen çekirdek enflasyona odaklandı. Euro psikolojik 1.13 dolar seviyesinin altında 1.1283 dolarda işlem görüyor.

ABD faiz artış hızındaki yavaşlama ve TCMB'nin sıkı duruş söylemlerinin yarattığı iyimserlikle gerileyerek son dönemde 5.25 civarında yatay bir seyir izleyen dolar/TL dün 5.29'a kadar yükselmiş ancak günü 5.25'li seviyelerde tamamlamıştı.

Yoğun veri gündemi ile birlikte bu hafta yatırımcılar Brexit sürecini, ABD-Çin ticaret görüşmelerini, yerel seçim hazırlıklarını, Erdoğan'ın bugünkü Rusya ziyaretini ve Cuma günü piyasa kapanışı ile birlikte açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's not yorumlarını da izleyecekler.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin bugün Çin'le yapılacak ticaret görüşmelerini beklediğini belirtirken, Beijing'deki görüşmeler anlaşma için 1 Mart son tarihinden önce gümrük vergisi savaşını yatıştırmak için üst düzeye doğru ilerliyor.

ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen aldığı gümrük vergisi 1 Mart'a kadar anlaşma sağlanamazsa yüzde 10'dan yüzde 25'e yükselecek. Ancak son tarihin 1 Mart'tan daha ileri ötelenmesi de gündemdi. Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin dün spot kapanışta ortalama bileşik faizi yüzde 14.78 valörde son işlem yüzde 14.80 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ15 Şubat 2019 08:48

    YALAN DOLAN YOK ALLAH BEREKET VERSİN BENİM İŞİM BORSACILIK KAZANIYORUZ HERKESEDE BOL KAZANÇ DİLERİM .

  • Broker 14 Şubat 2019 20:09

    Yabancı bugünde ağırlıklı satışta idi

  • Halil14 Şubat 2019 18:35

    Bugunde malı vermişler

  • saf saffet14 Şubat 2019 15:22

    bankaların hepsi artı değil.tskb var..hani şu işfinansın ana ortağığken o dönemler sistemli**borsa payları borsada el değiştiren..işbankla ortaktı.**sandık çalışanı suat vardı işfinansta el değişim bitti **suat tskb ye terfi etti şimdi orayı hallediyor gibi .hisseler fena çöküşte tskb nin..**suatı izlemeye devam**ersinde yanında bu arada***y başkanı olmuş oraya işbank yetmedi .***acaip komedi **dünyada eşi, benzeri yok .bu el değişimlerin araştır incele gör**chp li siyaset eskileride bakıyo bakıyo sadece bakıyo bu el değişimlwere..hani şu yıllık maaş harici birde 800 bin prim alan.**

  • Ggff14 Şubat 2019 13:20

    Bu piyasa nasıl eksi olur bankalar artıda Ereğli artıda piyasa nasıl eksi anlamadım herseydemi sahtekar var

  • Recai14 Şubat 2019 12:08

    Millet hisseleri satıp patlıcan domates alıyor tanzim satıştan

  • Okie Dokie14 Şubat 2019 11:41

    4.80 bekleyen kardeşlerim mağdur oldu. 5.15'den dolarlarını kaptık. Teşekkürler yerli ve milli kardeşlerim. Sizleri seviyoruz.

  • kazım14 Şubat 2019 15:23

    abi durum mafiş ..tskb de büyük oyun izle abi .durum vahim..işfinansı borsadan **halil pazarlama yaptılar şimdi tskb de sıra ..izle abi yorum yap.işfinans nasıl el değişti bu ara..

  • Osman14 Şubat 2019 12:56

    Ahhaahah aynen ya bende hep diyorum sadece a haber izlemeyin oğlum donsuz kalıcaksınız diyede neyse domates kuyruğuna girerler akşam biterlerler sabaha bişeyleri kalmaz