E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul haftayı yükselişle kapattı---

Borsa İstanbul haftayı yükselişle kapattı

Borsa İstanbul haftayı yükselişle kapattı
22 Şubat 2019 - 09:35 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.67 oranında yükselişle 103 bin 185 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Haftanın son işlem gününde sanayi hisselerine gelen alımdan destek bulan Borsa İstanbul 103 bin puan seviyesi üzerinde primli seyretti. 

Borsa İstanbul güne yüzde 0.34 oranında yükselişle 102 bin 839 puandan başladı.

Açılışın ardından Avrupa borsalarına gelen alımdan destek bulan BİST gün ortasına yüzde 0.73 oranında yükselişle 103 bin 246 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından Borsa İstanbul, yüzde 0.67 oranında yükselişle 103 bin 185 puandan kapandı.

Sanayi hisselerine gelen alımlarla güçlenen BİST'te sanayi endeksi yüzde 1.91 oranında primli seyretti. Bankacılık endeksi ise yüzde 0.55 oranında ekside.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 102.612 puan, en yüksek ise 103.468 puan seviyesi görüldü.

BORSADA DÜNKÜ SEYİR NASILDI?

Geçtiğimiz gün yatay seyirde açılan Borsa İstanbul'da pozitif seyir hakim oldu. Gün ortasının ardından banka ve sanayi hisselerine gelen alımdan detek bulan BİST, günü yüzde 0.51 oranında yükselişle 102 bin 494 puandan tamamladı.

Öte yandan yabancılar borsadaki satış pozisyonunu sürdürüyor. Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancılar geçen hafta net 167 milyon dolarlık menkul kıymet sattı.

VERİ GÜNDEMİ SAKİN

Bugün iç piyasada Şubat ayı kapasite kullanım oranları açıklandı. Buna göre imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), Şubat'ta bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 74,0 seviyesinde gerçekleşti.

Kapasite kullanım oranı Şubat'ta geriledi

Ayrıca ABD ile Türkiye arasındaki Suriye gündemiyle ilişkin diplomatik süreç gündemdeki sıcaklığını koruyor. Geçtiğimiz gece Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, telefonda görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ikili meseleler ve Suriye'de yaşanan son gelişmeler ele alındı.

Küresel piyasalarda ise Asya piyasaları ve ABD borsası günü düşüşle tamamladı.

Küresel piyasalar düşüşte

Dolar yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALAR DÜŞÜŞTE

Asya borsaları bozulan küresel ekonomik görünümün ABD-Çin ticaret görüşmelerinde daha fazla ilerleme işaretlerini baskılamasıyla geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi  ilk işlemlerde hafif yükseldikten sonra bölgedeki birçok piyasanın açılmasıyla yüzde 0.1 eksiye geçti. 

Çin'in 300 büyük şirketini izleyen endeks ilk işlemlerde artıda seyrettikten sonra yüzde 0.1 ekside bulunuyor.

Çin'de başlıca endeksler Pazartesi günü ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserlikle yükseldikten sonra, yatırımcıların yavaşlayan büyüme endişeleri ve Çin'li yetkilililerin yalnızca son çare olarak gösterge faiz indirime başvuracağı işaretleriyle geriledi.

DOLAR HAFİF PRİMLİ

Güney Afrika randındaki sert değer kaybı ve Fed tutanakları sonrası dün Asya seansında yükselen dolar/TL, bugün dar bir bantta sakin seyretti. Güney Afrika'nın ülkenin en büyük elektrik üreticisi olan 
Eskom'a kaynak sağlayacağını açıklaması sonrası randdaki değer kaybı ve Fed tutanakları sonrası dolar/TL dün Asya seansında 29 Ocak'tan bu yana en yüksek olan 5.3450'ye kadar yükseldi.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3311 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3139 lira, en yüksek 5.3413 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0438 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1325 seviyesinde. Gram altın 227.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.82 seviyesinde.

Yurtiçinde bugün Şubat ayı kapasite kullanım oranları açıklandı. Buna göre imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), Şubat'ta bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 74,0 seviyesinde gerçekleşti. Yurtdışında ise saat 1200'de Almanya Ifo endeksi, saat 1300'te euro bölgesi 
TÜFE verisi açıklanacak.

Analistler dolar/TL'nin son günlerde 5.20-5.35 bandında sıkışık bir seyir izlediğini, yatırımcıların seçimler öncesinde çok fazla pozisyon değiştirmek istemeyeceğini belirterek, küresel bazda önemli bir gelişme olmadıkça kurda sert hareketler beklemiyor.

Küresel bazda piyasalar ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik gelişmeler ile Brexit konusunu izliyor. 
Tahvil bono piyasasında ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.71 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta yüzde 18.76 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.39, valörde son işlemde yüzde 15.37 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 15.31, valörde son işlemde yüzde 15.32 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)