E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
26 Şubat 2019 - 09:24 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.72 oranında yükselişle 105.082 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne yatay seyirde başlayan Borsa İstanbul, banka hisselerine gelen alımla birlikte 105.000 puan seviyesinin üzerinde günü yükselişle tamamladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.07 oranında düşüşle 104.261 puan seviyesinde başladı.

Açılışın ardından Avrupa borsalarındaki düşüşle birlikte satıcılı seyrini sürdüren BİST gün ortasına yüzde 104.206 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından bir süre yatay seyreden Borsa İstanbul banka hisselerine gelen tepki alımlarından destek bularak günü yüzde 0.72 oranında yükselişle 105.082 puandan tamamladı.

Banka hisselerine gelen alımla birlikte bankacılık endeksi yüzde 1.63 oranında primli seyretti.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 103.941 en yüksek ise 105.082 puan seviyesi görüldü.

BORSA HAFTANIN İLK İŞLEM GÜNÜNDE PRİMLİ

Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününde banka hisseleri öncülüğünde primli seyretti. Gün içerisinde 105 bin puan seviyesinin üzerini test eden BİST bu seviye üzerinde kalıcı olmasa da günü yüzde 1.11 oranında yükselişle 104 bin 330 puan seviyesinde tamamladı.

Banka hisselerine gelen alımlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 2.21 oranında primli seyretti.

KOBİ'LERE YENİ PAKET GELİYOR

Bakan Albayrak geçtiğimiz gün İstihdam Seferberliği 2019 Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. 2019 yılında 2.5 milyon yeni istihdamın hayata geçirileceğini kaydeden bakan Albayrak KOBİ'lere yönelik yeni destek paketini bu hafta açıklayacak.

VERİ GÜNDEMİ SAKİN

Bu hafta iç ve dış piyasalarda veri gündemi oldukça sakin gerçeken dün Hazine Bakanlığı 27 Şubat 2019 valörlü altına dayalı tahvil ve kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi.

Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankacılık sistemiyle ilgili analizde bulundu. Moody's, Türkiye'de kredi büyümesi için alınan tedbirlerin bankalar için negatif olduğunu söyledi.

Küresel piyasalarda ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine ilişkin gelişmelerle birlikte New York borsası haftanın ilk işlem gününde primli seyrederken, Asya borsaları ise düşüş kaydetti.

Küresel piyasalar 5 ayın zirvesinden döndü

 

Dolar yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALAR 5 AYIN ZİRVESİNDEN DÖNDÜ

Asya borsaları, yatırımcıların ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasına varıp varamayacaklarını görmek için beklemeleriyle beş ayın zirvesinden geri döndü
ABD ve Çin müzakerecileri gümrük vergisi savaşını sona erdirecek anlaşma yapmak için çalışırken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Eylül ortasında gördüğü zirve seviyeden yüzde 0.5 geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazar günü yaptığı açıklamada Çin ile "verimli" ticaret müzakerelerinden dolayı Çin'den ithal 200 milyar dolar değerinde ürüne yönelik gümrük vergisini yükseltme kararını erteleyeceğini belirtmişti.

Ancak Trump dün anlaşmanın "yakında olabileceğini ya da hiç olmayabileceğini" söyleyerek temkinli bir yaklaşım sergiledi.

Asya borsalarındaki düşüş, JPMorgan analistlerinin yatırımcılara ticaret müzakereleri konusundaki beklentilerini biraz "sınırlama" çağrısında bulunarak, son tarihin uzatılmasının "öngörülen sonuç" olduğunu söylediği sırada geldi.

Çin hisseleri ekside bulunuyor. Çin'deki lokomotif hisseleri izleyen endeks dün sert şekilde yükseldikten sonra yüzde 1'den fazla geriledi.

DOLAR SAKİN SEYİRDE

ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik gelişmelerin dün yarattığı küresel olumlu havanın Moody's açıklamaları ve iç nedenlerle sınırlı yansıdığı dolar/TL güne 5.31 civarında yatay başladı.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3018 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2923 lira, en yüksek 5.3176 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0270 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1363 seviyesinde. Gram altın 226.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.77 seviyesinde.

TL bu sabah benzer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel bir seyir izlerken, piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı konuşmaları izleyecek. Powell, bugün TSİ 1800'da Senato Bankacılık Komitesi'nde, yarın ise Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde ABD para politikası ve ekonomisine ilişkin sunum yapacak.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken saat 1630'da ABD yeni konut inşaatları ve inşaat ruhsatları, saat 1800'de ABD tüketici güven endeksi ve yeni konut satışları açıklanacak.

Piyasalar için küresel bazda en önemli risk unsurları olarak ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmeleri ile Brexit konusu görülüyor.

Asya borsaları, yatırımcıların ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasına varıp varamayacaklarını görmek için beklemeleriyle beş ayın zirvesinden gerilerken, sterlin İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit son tarihini erteleyeceği umutlarıyla yükseldi.

Bankacılar dün küresel olumlu havanın TL'deki etkisinin benzer para birimlerine göre sınırlı kaldığını, burada Moody's açıklamalarının ve seçim öncesi ekonomideki yavaşlama ve enflasyona ilişkin belirsizliğin etkili olduğunu belirttiler. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi büyümesini artırmaya yönelik tedbirlerin bankaların kredi notu için negatif olduğunu belirtti.

Bankacılar bugüne ise gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel bir seyirle dünkü kapanışına yakın başlayan dolar/TL'de küresel gelişmeler izlenecek. Bu çerçevede Trump'ın adımları ve Powell'ın açıklamalarının izleneceği belirtiliyor.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot piyasada yüzde 18.79 seviyesinden kapandı.

Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün yaklaşık 15 baz puan geriledi. Buna göre spot kapanış yüzde 15.21 valörde son işlem yüzde 15.15 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eko26 Şubat 2019 21:09

    Borsa şişiriliyor dikkatli olun kar edende birşey vermiyor zarar edende bilancolar hep kandırmaca karları gizliyorlar başta bankalar milleti yazık sövüşleme yapıyorlar