E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
28 Şubat 2019 - 09:52 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.37 oranında yükselişle 104.529 puandan kapattı

BORSAGUNDEM.COM

Güne hafif primli başlayan Borsa İstanbul, gün içerisinde banka hisselerine gelen alımdan destek bularak 105.000 puan seviyesi altında primli seyretti.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.10 oranında yükselişle 104.247 puandan başladı.

Açılışın ardından Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.50 oranında yükselişle 104.665 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından banka hisselerindeki alıcılı seyirle birlikte primli seyrini sürdüren BİST günü yüzde 0.37 oranında yükselişle 104.529 puan seviyesinde tamamladı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 104.127, en yüksek ise 105.007 puan seviyesi görüldü.

Bugün TÜİK tarafından açıklanan ticaret açığı verilerine göre Ocak ayında dış ticaret açığı %72,5 azalarak 2 milyar 503 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Ocak ayında %57,8 iken, 2019 Ocak ayında %84'e yükseldi.

Dış ticaret açığı Ocak'ta yüzde 72 azaldı

BİST100 SATICILI SEYRETTİ

Çarşamba günü 105.000 puan seviyesi üzerinde yatay açılan Borsa İstanbul açılıştan hemen sonra gelen satışlarla birlikte düşüşe geçti. Banka ve sanayi hisselerine gelen satıcılı seyirden kurtulamayan BİST günü yüzde 0.90 oranında düşüşle 104.141 puandan tamamladı.

Dün iç piyasalarda ekonomik güven endeksi ve Bakan Albayrak'ın vergi düzenlenlemesiyle ilgili açıklamaları yakından takip edilirken dış piyasalarda ise gözler Fed Başkanı Powell'ın konuşmasındaydı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ekonomik güven endeksi Şubat ayında yüzde 1.2 oranında artarak 79.4 oldu.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak Vergi Konseyi 134. Genel Kurulu'nda konuştu. Bakan Albayrak 'Şubat'ta enflasyonda olumlu adımların etkisini göreceğiz'' açıklamasında bulunurken vergilerle ilgili ise ''Yeni istisna, muafiyet ve indirim getirmeyeceğiz'' dedi.

Dış piyasalarda ise Fed Başkanı Powell bilanço ile ilgili açıklamada bulundu. Bilançonun büyüklüğü Fed'in yükümlülüklerine belirlenecek yorumunu yapan Powell, ''Bilanço ile ilgili bir plan yapmaya son derece yakınız. Sabırlı olacağız'' dedi.

Ayrıca ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleriyle ilgili gelişmeler küresel piyasaları derinden etkiliyor. ABD tarafından yapılan açıklamada Çin ile ticaret anlaşmasına henüz varılmadığını ve anlaşmanın hazırlanması için daha çok çalışılması gerektiği belirtildi. Bu gelişme ile birlikte New York borsasında endeksler karışık seyrederken, Asya borsaları ise düşüş kaydetti.

Küresel piyasalar geriledi

 

Dolar hafif yükselişte

KÜRESEL PİYASALAR DÜŞÜŞTE

Asya borsaları ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in temkinli açıklamalarının ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasına yaklaştıklarına ilişkin iyimserliği azaltmasının ardından zayıf seyir izliyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yatay seyrederken, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.25, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.35 geriledi.

Şanghay Composite, verilerin iyimserliği baskılamasıyla yüzde 0.3 geriledi. Çin'de ihracat siparişlerinin küresel krizden bu yana en düşük seviyeye gerilemesiyle imalat PMI

Şubat'ta art arda üçüncü ayda daraldı. Lighthizer Washington ile Beijing arasındaki müzakerelerin sonucunu tahmin etmek için çok erken olduğunu söyledi.

Lighthizer ABD Kongre üyelerine yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin ile ilgili sorunlarının Beijing'in daha fazla ABD ürünü satın alma vaadi vaadiyle çözülmeyecak "kadar ciddi" olduğunu ve iki ülke arasındaki herhangi bir anlaşmanın taahhütlerin yerine getirilmesini sağlayacak bir yöntem içermesi gerektiğini söyledi.

DOLAR YATAY SEYİRDE

Dolar/TL ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik olumsuz beklentilerle güne yükselişle başladıktan sonra dar bantta dalgalandı.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3220 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3081 lira, en yüksek 5.3316 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0689 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1383 seviyesinde. Gram altın 225.98 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.79 seviyesinde.

Bugün TÜİK tarafından açıklanan ticaret açığı verilerine göre Ocak ayında dış ticaret açığı %72,5 azalarak 2 milyar 503 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Ocak ayında %57,8 iken, 2019 Ocak ayında %84'e yükseldi.

Dolar/TL güniçinde 5.3120-5.3315 banda hareket ederken bankacılar küresel piyasalarda büyüme endişelerinin, Brexit sürecini, Fed faiz patikasını ve Pakistan-Hindistan gerilimini yakından izlenmeye devam ediliyor.

Özellikle küresel büyüme endişeleri global piyasalarda baskı unsuru olmaya devam ediyor. Piyasalarda Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliğe rağmen dün anlamlı fiyat hareketleri gözlenmezken, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in ülkesi ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin yorumları küresel piyasalarda riskten kaçışı tetikledi. 

Lighthizer, ABD'nin Çin ile sorunlarının Beijing'in daha fazla ABD ürünü satın alma vaadiyle çözülmeyecek "kadar ciddi" olduğunu ve iki ülke arasındaki herhangi bir anlaşmanın taahhütlerin yerine getirilmesini sağlayacak bir yöntem içermesi gerektiğini belirtti.

Bankacılar Avrupa'da büyüme beklentilerinin yavaşlaması, ABD'de faizlerin sabit tutulacağı hatta indirim ihtimalinin değerlendirilmesinin TL'yi cazip kılmaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar. 

Analistler Türkiye'nin jeopolitik risklerinin azalması, TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlı duruşu gibi unsurların TL'deki oynaklığı azalttığına dikkat çekiyor. Yabancı yatırımcıların carry olarak bilinen yüksek getirili para birimi bulundurmalarında elde ettikleri faiz geliri nedeniyle TL'ye ilgisi devam ederken, bir diğer taraftan lokaller ise döviz varlıklarını artırma eğilimi göstermeyi sürdürüyorlar. 

Bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları yaklaşık beş aydır, her hafta aralıksız artış gösterirken, 102.9 milyar dolara ulaşan birikim tarihi zirveye de oldukça yaklaştı.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.77, valörde son işlemde yüzde 18.76 seviyesindeydi. Bugün valörde bileşik faiz TSİ 1718'de son işlemlerde yüzde 18.79 seviyesindeydi. 

Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 14.93 seviyesindeydi. Bugün valörde son işlemler yüzde 14.98 seviyesinde gerçekleşti.

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)