E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul 79 bin puana tutundu---

Borsa İstanbul 79 bin puana tutundu

Borsa İstanbul 79 bin puana tutundu
15 Ekim 2015 - 17:40 borsagundem.com

Borsa İstanbul gün içindeki kazançlarını ABD verilerinin açıklanmasıyla geri verdi ve düşüşle kapandı

BIST100 endeksi ikinci seansa ilk seans kapanışına göre yüzde 0,03 yükselişle 80 bin 217 puandan başladı.

ABD Temmuz ayı TÜFE verisinin yüzde 0.2 oranında düşmesi, ABD haftalık işsizlik maaşı başvurularının ise beklentilerin aksine hareket ederek 255 bin kişiye gerilemesiyle birlikte Borsa İstanbul yüzde 1'lik değer kazancını silmeye başladı ve günü yüzde 0.15 oranında düşüşle 79 bin 263 puandan kapadı.

İki yıllık tahvil faizi yüzde 1.97 oranında düşüşle 10.'den işlem görüyor. Dün 111 TL ile tarihi rekor kıran gram altın ise 109 TL'den işlem görüyor.

İLK SEANS

Borsa İstanbul kuvvetli yükselişini sürdürüyor. Dün ikinci seansta doların gerilemesiyle birlikte gelen alımlarla kayıplarını telafi eden Borsa İstanbul bugün güne yüzde 0.80 oranında yükselişle 79 bin 380 puan seviyesinden başladı. Açılın ardından gelen alımlarla birlikte endeks yüzde 1'in üzerinde prim yaptı ve 80 bin puan direnci aşıldı. Alıcılı seyreden Borsa İstanbul yüzde 1.02 oranında yükselişle 80 bin 189 puandan ilk seansı kapadı.

ABD borsalarının düşüşle kapanmasına rağmen ABD endeks vadelilerinin geceyarısından sonra yükselişe geçmesi, doların seans açılışından önce 2.89 TL'ye gerilemesi, tahvil faizinin ise 10.65'te kalması piyasaya olumlu yansıdı. ABD Merkez Bankası Fed'in Ekim ayında faiz artırma ihtimalinin yüzde 2'ye düşmesi, diğer aylar için de umutsuz bekleyişin var olması nedeniyle Borsa İstanbul ve gelişmekte olan piyasalar yükseliş gösteriyor.

Analistler ise 79 bin puan bandının önemli olduğunu, 79 bin puanın üzerinde kalındığı sürece yükselişlerin gelebileceğini söylüyorlar. Aşağı yönlü durumlarda ise 77 bin 500 puan desteğinin çalışabileceğini de analistler kaydederken Fed'in faiz artışını erteleyeceği beklentisi nedeniyle dolarda düşüşün sürmesini bekliyorlar.

ALTIN 3.5 AYIN ZİRVESİNE YAKIN

Altın fiyatları Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler ve ABD'de Fed'in faiz artışını erteleyeceği beklentilerinin artması üzerine üç buçuk ayın zirvesine yakın bir seyir izledi. Spot altının ons fiyatı 1,183.21 dolarda yatay seyrederken, geçtiğimiz dört seansı yükselişle kapatmıştı. Altın Salı günü 1,190 dolara kadar yükselerek 22 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

DOLAR 2.89 TL'NİN ALTINA GERİLEDİ

ABD'de faiz artışlarının ötelenebileceği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle dolar/TL'de aşağı yön sürüyor. Geçen hafta boyunca benzer beklentilerle küresel risk iştahındaki artışla TL yüzde 5 değer kazanmış ardından kâr satışları ve Ankara'daki patlama ile dalgalanma yaşanmıştı. Küresel piyasalarda dolar dün diğer büyük para birimleri karşısında yedi haftanın en düşük seviyesine indi. Dolar endeksi 93.845 seviyesine kadar gerileyerek 26 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından 94 seviyesinin hemen altında işlem görmeyi sürdürüyor. Dün Fed beklentileriyle 2.95'li seviyelerden Türkiye piyasalarının kapanış saatlerinde 2.93'ün altına gerileyen dolar/TL bu sabah da düşüşünü sürdürerek 08.30'da 2.9040/2.9050 seviyesinden güne başladı. Dolar ilerleyen dakikalarda 2,89'un altına indi. Dün akşam saatlerinde 3.14 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1193/3.1207 seviyesindeydi.

PETROL DALGALI SEYREDİYOR

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, dün ABD Enerji Bakanlığı'nın açıkladığı haftalık stok verilerinin yarattığı dalgalanmanın ardından karışık seyir izliyorlar.
DOE tarafından dün açıklanan verilere göre ABD'de ham petrol ve benzin stokları beklentilerin üzerinde büyümeye devam etti. Ancak stoklarda bu büyüme geçen yıla göre daha yavaş bir hızla gerçekleşiyor.
Stoklardaki bu büyümenin etkisiyle dün 45,94 dolar/varil seviyesini gören Batı Teksas petrolü şu sıralarda NYMEX'de düne göre 5 cent düşüşle 46,59 dolar/varilden işlem görüyor. ICE'de Brent petrolü ise 15 cent artışla 49,30 dolar/varil seviyesinde. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)