E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul 90 bin puanı görebilir---

Borsa İstanbul 90 bin puanı görebilir

Borsa İstanbul 90 bin puanı görebilir
28 Nisan 2014 - 07:38 borsagundem.com

İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral, faizlerin düşmesi halinde Borsa İstanbul'un 90 bin puana ulaşabileceğini söyledi

Yerel seçimlerde AK Parti’nin yüzde 45 oy almasıyla birlikte siyasi risk kalkınca piyasalarda dengeler yerine oturdu. Akşam'ın haberine göre, Fed’in de kısa vadede faizleri artırmayacağını açıklaması bu iyimser havayı desteklerken, şimdi Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar bu havanın devam edip etmeyeceği merak konusu. İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral ile yıl sonu beklentilerini konuştuk. 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri piyasalarda tedirginlik yaratıyor mu? 

Ne borsa, ne kur, ne de faiz tarafında Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili herhangi bir fiyatlama yok. Herhangi bir risk görülmüyor. Artık piyasalarda yeni denge seviyeleri oluştu. 

Yeni denge seviyeleri nerelerde oluştu? 

2 yıllık tahvil faizleri yüzde 9.70 ila 9.90 bandına oturdu. Borsada 73 bin-73 bin 700 bandı, kurda ise 2.12-2.15 bandı yeni denge seviyeleri. Net olarak seçimden sonra mevduat faizlerinde 1 puana yakın düştü. 10 yıllık tahvildede ise yeni denge yüzde 10.10 ila 10.30 arası.

Borsa yıl sonunda ne olur? 

Normal şartlarda beklentimiz 79-80 bin. Normal şartlar nedir? 10 yıllık faizlerin yüzde 10.10 ila 10.30 olması. Yıllık kazanç artışının borsa İstanbul şirketlerinde yüzde 7 olması.

10 YILLIK FAİZ %9'A İNERSE ALIMLAR HIZLANIR

Borsa İstanbul'da endeksin 90 bini göreceğine ilişkin tahminlerde var.
İmkansız değil. Olabilir ama bazı koşullara bağlı. Öyle olumluluk olması gerekir ki 3 standart sapmanın dışında çok çok olumlu haberlerin gelmesi gerekiyor. Yabancı yatırımcının TL karşılığı mali piyasalara yatırım yapması gerekiyor. Ayrıca 10 yıllık faizler yüzde 10’dan yüzde 9’a inerse borsa 90 bin olur. 



ORTA GELİR TUZAĞI İÇİN DÖVİZ DİBS SEÇENEĞİ

Orta gelir tuzağına karşı  neler yapılmalı? 


İç tasarruflar artırılmalı. Regülasyon yurt- içi piyasada yabancı para enstrümanların ihraç edilmesine imkan vermiyor. Dövize yatırım yapmak isteyenlerin tek seçeneği DTH veya eurobond. DTH’da getiri sadece yüzde 2.5. Eurobond ise vergisel açıdan cazip değil. Kayıt dışında sadece altın yok. Bugün insanlar cebinde döviz ile geziyor. Yastık altındaki dövizi de çekmeliyiz.  Dövize bağlı devlet borçlanma iç senetleri çıkarılabilir. Eskiden de vardı.

MERKEZ HAZİRANDAN ÖNCE İNDİRMEZ

MB'den ne zaman indirim bekliyorsunuz?

Öncelikle Merkez’in net döviz pozisyonlarındaki artışı görmemiz lazım. Çünkü Merkez döviz alarak kendi pozisyonlarını güçlendirme tarafına henüz geçemedi. Kur ve faizdeki hareket tamamen siyasi riskin kalmaması nedeniyle yabancıların pozisyon değişikliğinden kaynaklanıyor. Çünkü enflasyon tarafına bakıldığında böyle bir gevşeme olmaması gerekirdi. Enflasyonda yumuşama sinyalleri gelmeden yapılacak faiz indirimi çok yerinde olmaz. Haziran’da önce bir indirim beklemiyoruz. 

BORSA 90 BİNE ÇIKACAKSA MAYIS SATIŞI FIRSAT YARATIR

Küresel anlamda hisse senedi piyasaları için artık geleneksel hale gelmiş olan mayıstaki borsa satışları  Borsa İstanbul için de 4 senedir oldukça başarılı bir şekilde çalışıyor. Son dört senenin ortalamasına bakıldığında borsa endeksi, mayıs aylarında ortalama yüzde 6,24 değer kaybediyor. Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Yönetmeni Serhan Yenigün satın alınacak kısa vadeli beklenti kalmadığından kar satışları bekliyor. 

AŞAĞIDA 66 BİN VAR

Yenigün, teknik açıdan, 72.000 seviyesi altında kalındıkça 70 binlere doğru geri çekilme olabileceğini, hatta 66 binli seviyelerin görlebileceğini dile getirdi. Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, BIST 100'de dalgalanmanın aşağıda 69.000 yukarıda ise 75.500 - 76.000 aralığındaki yaklaşık yüzde 10'luk bir aralıkta gerçekleşeceğini aktardı. Doğan, mayıstaki düşüşlerin alım fırsatı yaratabileceğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Byk28 Nisan 2014 18:42

    Bankalar 1 aylık faize %6 vermeye başlarsa,100 000 de olur. Fakat %10 faiz verdiklerine göre 100 000 dağın arkasında...

  • banamusade28 Nisan 2014 11:33

    zeki mürende bizi görecek mi salla dertleri gitsin.

  • analiz doğru çıkmalı yoksa yatırımcı b...28 Nisan 2014 10:14

    analistler banka karlarında beklenen gerilemeleri iyi irdelemeli,özellikle de tahsili gecikmiş(belli ölçüde şüpheli hale gelmesi oranlanmış) ve şüpheli alacaklar toplamının ,özvarlık toplamından tenzili ile doğru defter değerleri bulunacağından,piyasa değerlerine göre defter değer rasyolarının aslında ne derece göründüğünden(tenzil edilmeden hesaplanmalara göre)pahalı olma ihtimalini de açıklayabilmeli .yoksa zaten küçük yatırımcı küllüm olmuş ken şu gideceeek bu gideceeek naraları bitti artık borsalarda global riskler artarken ekonomilerde hisse bazlı analizler dahi gözardı edilmeye başlandıysa borsalarda büyük düşüş riskleri batı borsalarından başlayarak artabilir.

  • sakın 50.000'e düşmesin mayısta28 Nisan 2014 09:43

    iş tahmincisinin elinde mal kaldı galiba?

  • nakit,mevduat,arsa,konut en doğrusu.28 Nisan 2014 09:40

    geçen sene 90binden yabancılar öyle bir gömdüler ki 4 sene öncesinden de aşağı düştü borsa 62.000'lere kadar malum,4 senedir borsada yatırımcı hiç kazanamadı ise bundan sonra gelişen çok olumsuz dünya ekonomik görünüm beklentileriyle artık borsalarda kazanmak imkansızdır,borsa 40binli rakkamları görünce ucuz olabilir kanımca ama o zamanki görünüme de bakmalı.

  • dünya sorunlar yumağı oldu artık28 Nisan 2014 09:33

    çıkın bakın avm'ler bomboş,tüketim düştü,düşünce üretim de düşecek,şirketler kar edemeyecek,bankaların kar düşüşleri de buna işaret etmekte,kredi kartları kullanımı azaldı taksitler 9 aya düşünde piyasalarda büyük durgunluk var görülüyor,dünyada da durgunluk,savaş tehlikeleri,ekonomik küçülmeler varken borsa morsa olmaz küçük yatırımcı çok dikkat etmeli parasını kaptırmamalı.

  • borsada hayır yok28 Nisan 2014 09:25

    4 sene sonra şimdiki endeks olursa şaşmam.4 yıl önce 31.12.2010 kapanışı 66.004 olan borsanın hala 71.000'lerde olması da gelecek 4 yıl sonrasının ne olabileceğine karine sanki.